13.4.2021 15.55
Blogi
 
Vilma Ketola

Herkkuja Vilman tapaan: mansikkakakku vaahto­kark­ki­pääl­li­sellä

image

Perinteinen mansik­ka­ker­ma­kakku on monen suosik­ki­lei­von­nainen. Uudenlaisen vivahteen saat tekemällä täytteeksi raikkaan mansikkamoussen.

So­pi­vas­ti ma­keut­ta kak­kuun tuo vaah­to­kark­ki­kuor­ru­te, joka var­mas­ti hur­maa jo­kai­sen her­kut­te­li­jan!

Poh­ja:

4 ka­nan­mu­naa

so­ke­ria

glu­tee­ni­ton­ta jau­ho­se­os­ta (esim. Sun­nun­tai)

lo­raus va­nil­jau­u­tet­ta

Man­sik­ka­mous­se:

300g koh­mei­sia man­si­koi­ta

2dl vis­pi­ker­maa

1prk (200g) Va­li­on ma­kea man­sik­ka-rah­kaa

2 lii­va­te­leh­teä

0,5dl man­sik­ka­me­hua

Kos­tu­tus:

n. 2dl mai­toa

2tl va­nil­ja­so­ke­ria

Vaah­to­kark­ki­pääl­li­nen:

100g vaah­to­kark­ke­ja

1dl kuo­hu­ker­maa

Voik­ree­mi:

300g voi­ta

n. 4dl to­mu­so­ke­ria

1tl va­nil­jau­u­tet­ta

n. 2rkl kyl­mää vet­tä

1. Val­mis­ta so­ke­ri­kak­ku­poh­ja. Pun­nit­se ri­ko­tut mu­nat ja ker­ro tu­los 0,7:llä. Näin saat las­ket­tua, kuin­ka pal­jon tar­vit­set so­ke­ria ja jau­ho­ja. Pun­nit­se so­ke­ri kul­hoon ja vat­kaa mu­nien kans­sa kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si (vä­hin­tään 10 mi­nuut­tia). Li­sää jouk­koon pun­ni­tut jau­hot sekä va­nil­jau­u­te va­ro­vas­ti nuo­li­jal­la se­koit­ta­en. Kaa­da tai­ki­na voi­del­tuun 22 cm kak­ku­vuo­kaan. Pais­ta 175 as­tei­ses­sa uu­nis­sa ala­ta­sol­la noin 40 mi­nuut­tia uu­nin te­hos­ta riip­pu­en. Ku­moa kak­ku ja an­na poh­jan jääh­tyä.

2. Val­mis­ta man­sik­ka­mous­se. So­seu­ta koh­mei­set man­si­kat haa­ru­kal­la. Lai­ta lii­va­te­leh­det li­ko­a­maan kyl­mään ve­teen. Vat­kaa ker­ma kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si. Yh­dis­tä vaah­do­tet­tu ker­ma ja man­sik­ka­rah­ka. Kie­hau­ta man­sik­ka­me­hu kat­ti­las­sa ja se­koi­ta sii­hen kui­vak­si pu­ris­te­tut lii­va­te­leh­det. Kaa­da lii­va­te­se­os ohu­e­na nau­ha­na ker­ma-rah­kan se­kaan hy­vin se­koit­ta­en. Li­sää mous­seen vie­lä so­seu­te­tut man­si­kat.

3. Leik­kaa kak­ku­poh­ja kah­teen tai kol­meen osaan, riip­pu­en sii­tä ha­lu­at­ko yh­den pak­sun vai kak­si ohu­em­paa täy­te­vä­liä. Suo­sit­te­len ko­ko­a­maan ka­kun kak­ku­pah­vin pääl­le ja ir­to­poh­ja­vuo­an si­säl­le. Kos­tu­ta ka­kun poh­ja va­nil­ja­so­ke­ril­la maus­te­tul­la mai­dol­la. Kak­ku on so­pi­van kos­tea kun se tun­tuu sor­mil­la ke­vy­es­ti pai­net­ta­es­sa hie­man pe­su­sie­ni­mäi­sel­tä. Kos­tu­ta eri­tyi­ses­ti ka­kun reu­nat hy­vin. Kaa­da man­sik­ka­täy­te kak­ku­poh­jan pääl­le ja le­vi­tä ta­sai­sek­si. Jos ha­lu­at kak­si täy­te­vä­liä, lai­ta man­sik­ka­täyt­tees­tä vain puo­let poh­jan pääl­le. Tä­män jäl­keen lai­ta man­sik­ka­täyt­teen pääl­le ka­kun kes­kim­mäi­nen osa ja tois­ta sama uu­del­leen. Kos­tu­ta myös hie­man täyt­teen pääl­le tu­le­vaa kak­ku­poh­jaa. Pei­tä kak­ku ja nos­ta jää­kaap­piin mie­lui­ten yön yli.

4. Val­mis­ta vaah­to­kark­ki­kuor­ru­te. Kuu­men­na ker­ma kat­ti­las­sa kie­hu­vak­si. Älä kui­ten­kaan kei­tä. Siir­rä kat­ti­la pois lie­del­tä ja li­sää jouk­koon vaah­to­kar­kit. An­na vaah­to­kark­kien het­ki su­laa ja se­koit­te­le ta­sai­sek­si. Jos vaah­to­kar­kit ei­vät sula ker­man jouk­koon, voit kuu­men­taa se­os­ta vie­lä hie­man. Jos kuor­ru­te tun­tuu lii­an pak­sul­ta, voit li­sä­tä se­kaan vie­lä hie­man ker­maa. Jos taas hie­man lii­an löy­säl­tä, voit li­sä­tä hie­man vaah­to­kark­ke­ja. An­na kuor­rut­teen jääh­tyä huo­neen­läm­mös­sä.

5. Val­mis­ta voik­ree­mi. Vat­kaa peh­meä voi, to­mu­so­ke­ri ja va­nil­jau­u­te kuoh­ke­ak­si. Li­sää tar­vit­ta­es­sa hie­man kyl­mää vet­tä, saa­dak­se­si kree­mis­tä hie­man peh­me­äm­pää ja hel­pom­min kä­si­tel­tä­vää.

6. Ir­ro­ta kak­ku ir­to­poh­ja­vuo­as­ta. Le­vi­tä ka­kun pin­taan ta­sai­nen ker­ros voik­ree­miä. Kuu­man pa­let­ti­veit­sen avul­la saat hel­pos­ti kree­min pin­nan ta­sai­sek­si. Lai­ta kree­mi­tet­ty kak­ku jää­kaap­piin het­kek­si ko­vet­tu­maan. Kun kak­ku on het­ken ko­vet­tu­nut, le­vi­tä jääh­ty­nyt vaah­to­kark­ki­kuor­ru­te ka­kun pääl­le. Voit le­vit­tää kuor­rut­teen vain ka­kun pääl­le tai vaih­to­eh­toi­ses­ti an­taa kuor­rut­teen va­lua hie­man ka­kun reu­no­ja pit­kin. Ko­ris­te­le kak­ku mie­lei­sek­si ja nau­ti!