23.10.2018 6.00
Uutiset
 
Veera Reko

Maukkaita reseptejä satokauden kasviksista

Teija Kirkkalan kasvimaalla kasvoi tänä kesänä yhteensä seitsemää eri kurpitsalajiketta. Pitkulainen käärmekurpitsa oli uusi tuttavuus. Sen alla on Ushiki Kuri -niminen oranssi kurpitsa ja Kirkkalan käsissä Bon Bon -lajikkeen kauniin vihreä, mutta sisältä oranssi kurpitsa.

Teija Kirkkalan kasvimaalla kasvoi tänä kesänä yhteensä seitsemää eri kurpitsalajiketta. Pitkulainen käärmekurpitsa oli uusi tuttavuus. Sen alla on Ushiki Kuri -niminen oranssi kurpitsa ja Kirkkalan käsissä Bon Bon -lajikkeen kauniin vihreä, mutta sisältä oranssi kurpitsa.

Veera Reko

image

Säkylä, Eura | Kiukaislainen Teija Kirkkala ja köyliöläinen Minna Oravuo käyttävät ruoanlaitossa runsaasti kasviksia. Molemmat seuraavat työnsä puolesta ajankohtaisia ruokatrendejä.

Py­hä­jär­vi-ins­ti­tuu­tin toi­min­nan­joh­ta­ja Tei­ja Kirk­ka­la ja Rai­si­on vil­ja­pääl­lik­kö Min­na Ora­vuo pal­jas­ta­vat tiis­tain 23. lo­ka­kuu­ta Ala­sa­ta­kun­nas­sa suo­sik­ki­re­sep­tin­sä ajan­koh­tai­sis­ta sa­to­kau­den kas­vik­sis­ta.

Tu­tus­tuim­me Kirk­ka­lan kur­pit­sa­sa­toon hä­nen ko­to­naan Eu­ran Kiu­kai­sis­sa, mis­sä Kirk­ka­lal­la oli ku­lu­nee­na ke­sä­nä kas­va­mas­sa pe­rä­ti seit­se­män eri kur­pit­sa­la­ji­ket­ta.

Teija Kirkkala kasvattaa myös chilejä, joita löytyy kurpitsojen tavoin monissa eri väreissä, muodoissa ja mauissa. Oikealla näkyvästä spaghettikurpitsasta voi valmistaa uunissa ”spaghettia” halkaisemalla kurpitsan, poistamalla siemenkodan ja laittamalla kurpitsan noin puoleksi tunniksi uuniin.

Teija Kirkkala kasvattaa myös chilejä, joita löytyy kurpitsojen tavoin monissa eri väreissä, muodoissa ja mauissa. Oikealla näkyvästä spaghettikurpitsasta voi valmistaa uunissa ”spaghettia” halkaisemalla kurpitsan, poistamalla siemenkodan ja laittamalla kurpitsan noin puoleksi tunniksi uuniin.

Veera Reko

Kirk­ka­lan suo­sik­ki­maus­tei­ta kur­pit­sa­ruo­is­sa ovat val­ko­si­pu­li ja in­ki­vää­ri, jot­ka täy­den­tä­vät kur­pit­san peh­me­ää ma­kua. Mo­lem­pia löy­tyy myös seu­raa­vas­ta in­ki­vää­ri-kur­pit­sa­kei­ton oh­jees­ta.

Inkivääri-kurpitsakeitto

800 g orans­sia kur­pit­saa

2 si­pu­lia

val­ko­si­pu­lia

2 ome­naa

öl­jyä

0,5–1 lit­ra kas­vis­lien­tä

chi­liä pil­kot­tu­na

1–2 tl tuo­ret­ta in­ki­vää­riä raas­tet­tu­na

1 rkl sit­ruu­nan me­hua

suo­laa ja pip­pu­ria

1 dl ruo­ka­ker­maa

Kuo­ri kur­pit­sa, pois­ta sie­me­net ja leik­kaa loh­koik­si.

Kuo­ri si­pu­lit ja ome­nat ja leik­kaa ne loh­koik­si. Kuul­lo­ta kas­vik­sia het­ki öl­jys­sä.

Li­sää in­ki­vää­ri ja chili sekä sit­ruu­na­me­hu. Li­sää kas­vis­lien­tä niin, et­tä kas­vik­set peit­ty­vät. An­na kie­hua kyp­sik­si.

So­seu­ta keit­to, li­sää ker­ma ja kie­hau­ta. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la.

Satokauden kasviksista syntyy Minna Oravuon keittiössä monenlaisia herkkuja. Värikkäät vihannekset ja juurekset sopivat esimerkiksi vokkiin, jonka ohje löytyy tiistaina ilmestyneestä Alasatakunnasta.

Satokauden kasviksista syntyy Minna Oravuon keittiössä monenlaisia herkkuja. Värikkäät vihannekset ja juurekset sopivat esimerkiksi vokkiin, jonka ohje löytyy tiistaina ilmestyneestä Alasatakunnasta.

Veera Reko

Köy­li­ön Kirk­ko­saa­res­sa asu­va Min­na Ora­vuo puo­les­taan on sekä työn­sä puo­les­ta et­tä va­paa-ajal­la pal­jon te­ke­mi­sis­sä ruo­an­tuo­tan­non tu­le­vai­suu­teen liit­ty­vien ky­sy­mys­ten kans­sa. Hä­nen mie­hen­sä Kim­mo Ora­vuo työs­ken­te­lee ti­lan­hoi­ta­ja­na Köy­li­ön Van­ha­kar­ta­nol­la, jo­ten eri­tyi­ses­ti kaa­lit ovat tut­tu näky Ora­vuon keit­ti­ös­sä.

– Mo­ni­puo­li­nen kaa­li so­pii sekä no­pe­as­ti val­mis­tet­ta­viin et­tä hi­taas­ti hau­du­tet­ta­viin ruo­kiin, Min­na Ora­vuo ker­too.

Hyvä esi­merk­ki hi­taas­ta kaa­li­re­sep­tis­tä on pe­rin­tei­nen kaa­li­laa­tik­ko.

Syksyinen kaalilaatikko

noin 1 kg val­ko- ja/tai pu­na­kaa­lia

1 dl vet­tä

hyp­py­sel­li­nen suo­laa

400 g nau­dan tai hir­ven jau­he­li­haa

1 si­pu­li ja/tai pie­ni pur­jo­si­pu­li

1 val­ko­si­pu­lin kyn­si

ryp­si­öl­jyä

suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria, mei­ra­mia, tim­ja­mia tai mui­ta maus­tei­ta oman maun mu­kaan

1dl puu­ro­rii­siä tai oh­ra­suu­ri­moi­ta

vet­tä rii­sin tai oh­ra­suu­ri­mon keit­tä­mi­seen

1 ka­na­mu­na

2 dl mai­toa

Pil­ko kaa­li ohuik­si sui­ka­leik­si. Kuu­men­na vesi ja li­sää suo­la ja kaa­li kat­ti­las­sa. Kyp­sen­nä kaa­li lä­hes kyp­säk­si.

Kuu­men­na vesi kie­hu­vak­si ja kei­tä rii­si tai oh­ra­suu­ri­mot nor­maa­lin keit­to-oh­jeen mu­kaan kyp­sik­si.

Kuul­lo­ta si­pu­li ja val­ko­si­pu­li ryp­si­öl­jys­sä ja rus­kis­ta jau­he­li­ha. Maus­ta.

Se­koi­ta kaa­li, rii­si/oh­ra­suu­ri­mo ja jau­he­li­ha hy­vin se­kai­sin ja tar­kis­ta maku. Se­koi­ta muna ja mai­to yh­des­sä ja li­sää mui­den ai­nes­ten se­kaan uu­ni­vuo­kaan. Pais­ta mie­dol­la läm­möl­lä 175 as­tet­ta rei­lun tun­nin ajan.

Kaa­li­laa­tik­ko on pe­rin­tei­nen, mut­ta mau­kas syys­ruo­ka, jota voi hel­pos­ti va­ri­oi­da oman maun mu­kaan. Li­han voi vaih­taa vaik­ka met­sä­sie­niin tai kau­ra­jau­hik­seen. Myös eri­lai­sil­la maus­teil­la voi saa­da ruo­kaan vi­vah­det­ta. Syk­syl­lä laa­tik­ko saa ma­keut­ta kaa­lis­ta, jon­ka maku hie­man muut­tuu tal­ven va­ras­toin­nin ai­ka­na, jo­ten ke­vät­tal­vel­la pie­ni lo­raus sii­rap­pia täy­den­tää ma­kua.

Lue li­sää sa­to­kau­den re­sep­te­jä tiis­tain 23. lo­ka­kuu­ta Ala­sa­ta­kun­nas­ta.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram