21.9.2018 8.00
Pääkirjoitukset
 
Mirja Linnemäki

Hävikkiruoka ei ole jätettä

image

Hävik­ki­ruo­ka­viikko meni jo, mutta ilman teemaviikkoakin ruokaa voi opetella arvostamaan – käyttökelpoiset tähteet eivät kuulu roskiin.

En­nen van­haan täh­tei­tä tai van­hen­tu­nei­ta ruo­kia osat­tiin hyö­dyn­tää il­man sen suu­rem­pia kom­mer­venk­ke­ja. Lei­pä tai pul­la kui­vat­tiin kor­puk­si ja jau­het­tiin li­ha­pul­liin, van­ha mai­to tai ker­ma meni pan­na­riin, yli­jää­mä­puu­ro säm­py­lä­tai­ki­naan ja niin edel­leen. Ny­ky­ään­kin ko­deis­sa tätä toki teh­dään, mut­ta li­sää­mi­sen va­raa­kin oli­si, sil­lä eni­ten ruo­ka­hä­vik­kiä syn­tyy juu­ri ko­ti­ta­louk­sis­sa.

Moni rau­hoit­taa oma­tun­to­aan vie­mäl­lä yli­jää­mä­ruu­at ja van­hen­tu­neet tuot­teet bi­o­kom­pos­to­riin. Uu­si­o­käyt­tö­ä­hän se­kin ta­val­laan on, mut­ta ei kor­jaa eko­lo­gi­aa, sil­lä kom­pos­toi­ta­va ruo­ka on kui­ten­kin jo tuo­tet­tu, lä­hes tur­haan.

Ny­ky­ään hä­vik­ki­ruo­ka on myös lii­ke­toi­min­taa. On syn­ty­nyt yri­tyk­siä, jot­ka ke­rää­vät kaup­po­jen ja ra­vin­to­loit­ten yli­jää­mää ja myy­vät sitä. Hä­vik­ki­ruo­ka voi ol­la myös ruo­ka-apua, kun esi­mer­kik­si seu­ra­kun­nat ja­ka­vat sitä tar­vit­se­vil­le. Näin toi­mi­taan muun mu­as­sa Sä­ky­lä-Köy­li­ön seu­ra­kun­nas­sa K-su­per­mar­ke­tin avul­la. Kau­pat ovat jo pit­kään kor­jan­neet hä­vik­ki­mää­rään­sä myös orans­seil­la hin­ta­la­puil­la eli myy­mäl­lä van­he­ne­via tuot­tei­ta hal­vem­mal­la.

On hyvä, et­tä syn­tyy eri­lai­sia ta­po­ja vä­hen­tää ros­kiin pää­ty­vän ruu­an mää­rää – se on tur­haa jä­tet­tä. On eko­lo­gi­ses­ti ja ta­lou­del­li­ses­ti jär­je­tön­tä heit­tää ruo­kaa pois. Se on myös eet­ti­ses­ti vää­rin, kun sa­maan ai­kaan toi­saal­la näh­dään näl­kää.

Ko­deis­sa oi­ke­an­lai­nen sai­tuus aut­taa; kan­nat­taa muis­taa, et­tä pa­ras­ta en­nen -päi­vä ei ole vii­mei­nen myyn­ti­päi­vä ja luo­vuu­del­la ja pie­nel­lä vai­van­nä­öl­lä ruo­kaa­kin voi "tuu­na­ta". Voi vält­tää tur­han kaup­pa­reis­sun, jos yrit­tää en­sin pär­jä­tä sil­lä "mitä kaa­pis­ta löy­tyy".

Tiis­tain leh­des­sä ker­roim­me, mi­ten Sä­ky­län ysi­luok­ka­lai­set val­mis­ti­vat S-mar­ke­tin hä­vik­ki­ruu­as­ta ate­ri­oi­ta. Hie­no idea ja to­teu­tus, sil­lä nuor­ten kaut­ta vai­ku­te­taan myös asen­tei­siin.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram