7.8.2019 8.00
Pääkirjoitukset
 
Iida Rissanen-Vatja

Puhtaus on moraalinenkin valinta

image

Ilmastonmuutos haastaa luonnonmukaisen ruoantuotannon, mutta kotimainen valvonta ja viljelijöiden tahtotila auttavat pitämään ruoan puhtaana.

Suu­rin osa tie­tää, et­tä ke­säl­lä­kin hy­vin mais­tu­vien so­ke­rin, run­saan pu­nai­sen li­han, suo­lan sekä al­ko­ho­lin käyt­töä kan­nat­tai­si mo­nes­ta hy­väs­tä syys­tä ra­joit­taa myös lo­ma­kau­del­la. Ky­sei­set syn­ti­set her­kut tar­jo­a­vat eri­no­mai­sen pe­rus­tan muun mu­as­sa ko­ti­mais­ten kan­san­tau­tien ke­hit­ty­mi­sel­le, joil­ta ter­veel­li­nen ruo­ka­va­lio vas­taa­vas­ti suo­jai­si.

Yk­si par­hais­ta pait­si omaan, myös kan­san ja maa­pal­lon­kin ter­vey­teen vai­kut­ta­vis­ta kor­jaus­liik­keis­tä oli­si syö­dä mer­kit­tä­väs­ti enem­män kas­vi­kun­nan tuot­tei­ta, vi­han­nek­sia, he­del­miä ja mar­jo­ja. Nii­den tu­li­si ny­ky­ai­kais­ten ra­vin­to­suo­si­tuk­sien mu­kaan muo­dos­taa kai­ken ruo­ka­va­li­on pe­rus­ta – puo­les­ta ki­los­ta päi­väs­sä voi siis hy­väl­lä oma­tun­nol­la hy­pä­tä suo­raan vaik­ka kah­teen.

Suo­ma­lais­ten kan­nal­ta eri­no­mai­nen tie­to on se­kin, et­tä tääl­lä pel­lois­sa kas­vaa Eu­roo­pan mit­ta­puul­la erit­täin puh­das­ta ruo­kaa – kas­vi­suo­je­luun käy­tet­tä­viä tor­jun­ta-ai­ne­jää­miä löy­tyy vain vä­hän. Ko­ti­mais­ten kas­vis­ten puh­taus on seu­raus­ta pait­si kan­sal­li­ses­ta ja EU:n laa­jui­ses­ta sää­te­lys­tä ja val­von­nas­ta, muun mu­as­sa vii­den vuo­den vä­lein suo­ri­tet­ta­vas­ta pa­kol­li­ses­ta kas­vin­suo­je­lu­ai­ne­kou­lu­tuk­ses­ta, myös vil­je­li­jöi­den vas­tuul­li­ses­ta tor­jun­ta-ai­nei­den käy­tös­tä.

Osal­la ti­lois­ta tor­jun­ta-ai­nei­den oma­eh­toi­nen vä­hen­tä­mi­nen on myös voi­mak­kaas­ti mo­raa­li­nen va­lin­ta, sil­lä ku­lut­ta­jil­ta esi­mer­kik­si suu­rem­man työ­voi­man tai uu­sien in­ves­toin­tien ai­kaan­saa­mia ku­lu­e­riä on vai­kea suo­raan ra­has­taa. Luo­mu­tuon­tan­to on vii­me vuo­si­na tuo­nut maa­ti­loil­le ver­rat­tain pa­rem­paa ka­tet­ta, mut­ta sii­hen siir­ty­mi­nen ko­e­taan myös ris­ki­nä: il­man ser­ti­fi­kaat­tia ti­loil­la pys­ty­tään jous­ta­vam­min re­a­goi­maan esi­mer­kik­si il­mas­ton läm­pe­ne­mi­sen mu­ka­naan tuo­miin uu­siin tu­ho­hyön­tei­siin.

Py­hä­jär­vi­seu­dun asuk­kaat ovat on­nek­kai­ta – puh­das­ta kas­vis­ra­vin­toa on tääl­lä saa­ta­vil­la kai­ken hy­vän li­säk­si lä­hel­lä tuo­tet­tu­na.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram