Suurin osa tietää, että kesälläkin hyvin maistuvien sokerin, runsaan punaisen lihan, suolan sekä alkoholin käyttöä kannattaisi monesta hyvästä syystä rajoittaa myös lomakaudella. Kyseiset syntiset herkut tarjoavat erinomaisen perustan muun muassa kotimaisten kansantautien kehittymiselle, joilta terveellinen ruokavalio vastaavasti suojaisi.
Yksi parhaista paitsi omaan, myös kansan ja maapallonkin terveyteen vaikuttavista korjausliikkeistä olisi syödä merkittävästi enemmän kasvikunnan tuotteita, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Niiden tulisi nykyaikaisten ravintosuosituksien mukaan muodostaa kaiken ruokavalion perusta – puolesta kilosta päivässä voi siis hyvällä omatunnolla hypätä suoraan vaikka kahteen.
Suomalaisten kannalta erinomainen tieto on sekin, että täällä pelloissa kasvaa Euroopan mittapuulla erittäin puhdasta ruokaa – kasvisuojeluun käytettäviä torjunta-ainejäämiä löytyy vain vähän. Kotimaisten kasvisten puhtaus on seurausta paitsi kansallisesta ja EU:n laajuisesta säätelystä ja valvonnasta, muun muassa viiden vuoden välein suoritettavasta pakollisesta kasvinsuojeluainekoulutuksesta, myös viljelijöiden vastuullisesta torjunta-aineiden käytöstä.
Osalla tiloista torjunta-aineiden omaehtoinen vähentäminen on myös voimakkaasti moraalinen valinta, sillä kuluttajilta esimerkiksi suuremman työvoiman tai uusien investointien aikaansaamia kulueriä on vaikea suoraan rahastaa. Luomutuontanto on viime vuosina tuonut maatiloille verrattain parempaa katetta, mutta siihen siirtyminen koetaan myös riskinä: ilman sertifikaattia tiloilla pystytään joustavammin reagoimaan esimerkiksi ilmaston lämpenemisen mukanaan tuomiin uusiin tuhohyönteisiin.
Pyhäjärviseudun asukkaat ovat onnekkaita – puhdasta kasvisravintoa on täällä saatavilla kaiken hyvän lisäksi lähellä tuotettuna.