15.12.2018 15.00
Uutiset
 

Ely-keskus: Eurajoella kalat kuolevat – syynä alhainen pH

image

Eurajoki | Varsinais-Suomen ely-keskuksen tiedotteen mukaan Eurajoen Pappilankoskella havaittiin eilen kuolleita kaloja voimalaitoksen välpän yläpuolella. Voimalaitokselta kerrottiin, että kuolleet kalat olivat pääosin lahnoja, isoimmat jopa viisi kiloa. Yhteensä niitä oli noin 100 kiloa. Lisäksi kuolleena oli pieniä särkiä.

Tie­dot­teen mu­kaan ka­la­kuo­le­mien taus­tal­la on va­lu­ma-alu­een pel­loil­ta tu­le­va ha­pan kuor­mi­tus. Alu­een jä­te­ve­den­puh­dis­ta­moil­la tai te­ol­li­suu­del­le ei vii­me ai­koi­na ole ol­lut häi­ri­öi­tä toi­min­nas­saan, jo­ten nii­den pääs­töt ovat ol­leet nor­maa­le­ja.

Rau­man Ve­si­lai­tos mit­taa ve­den laa­tua Eu­ra­jo­es­ta Pap­pi­lan­kos­kel­ta vii­koit­tain, sil­lä se ot­taa siel­tä raa­ka­ve­ten­sä. Ve­de­not­to oli al­ku­vii­kol­la kes­key­tet­ty, ja syy­nä oli huo­no ve­den laa­tu run­sai­den sa­tei­den jäl­jil­tä. Vii­me maa­nan­tai­na mi­tat­tiin ve­des­tä fos­fo­ria yli 200 µg/l ja pH oli 6,2, kun se viik­ko sit­ten oli ol­lut 7,1. Kes­ki­viik­ko­na ote­tus­sa näyt­tees­sä fos­fo­ria oli enää 23 µg/l ja pH oli nor­ma­li­soi­tu­nut lu­ke­maan 6,9.

Il­mei­ses­ti ve­den pH oli ol­lut het­kit­täin vie­lä alem­pi kuin maa­nan­tai­na mi­tat­tu eli jopa al­le 6. Täl­löin osa Eu­ra­jo­en isois­ta lah­nois­ta kuo­li hap­pa­muu­den seu­rauk­se­na. Näin kävi esi­mer­kik­si Lit­tois­ten­jär­vel­lä ke­säl­lä 2017, kun jär­vi kä­si­tel­tiin ke­mi­kaa­lil­la, joka alen­si pH:n sa­moi­hin lu­ke­miin 6:n tun­tu­maan.

Per­jan­tai­na il­ta­päi­väl­lä mi­tat­tiin ve­des­tä en­nä­ty­sal­hai­nen hap­pa­muus: pH oli al­le 5. Näis­sä hap­pa­muus­ta­sois­sa kuo­le­vat jo kaik­ki ka­lat, jos koh­dal­le osu­vat. Voi­ma­lai­tok­sel­ta il­moi­tet­tiin­kin, et­tä nyt sin­ne tu­lee kuol­lei­ta ka­lo­ja use­am­pia la­je­ja. Täs­sä vai­hees­sa on vai­kea ar­vi­oi­da, kuin­ka kau­an ti­lan­ne jat­kuu täl­lai­se­na.

Eu­ra­jo­en va­lu­ma-alu­eel­la on pal­jon hap­pa­mia sul­faat­ti­mai­ta, jota si­säl­tä­vät sul­fi­di­pi­toi­sia ker­rok­sia. Luon­nol­li­ses­sa, häi­riin­ty­mät­tö­mäs­sä ti­las­sa sul­faat­ti­maat ovat ve­den kyl­läs­tä­miä ja sul­fi­di­pi­tois­ten maa­ker­ros­ten pH-ar­vo on ku­ta­kuin­kin neut­raa­li. Näi­den ker­rok­sien ha­pet­tu­es­sa sul­fi­dit muut­tu­vat rik­ki­ha­pok­si (sul­faat­ti), joka ai­heut­taa voi­mak­kaan hap­pa­moi­tu­mi­sen sekä me­tal­lien huuh­tou­tu­mi­sen sul­fi­di­ker­rok­sis­ta. Vii­me ke­sä­nä poh­ja­ve­den pin­ta on ol­lut poik­keuk­sel­li­sen al­haal­la ja näin ha­pet­tu­mi­nen on pääs­syt ta­pah­tu­maan. Run­saat sa­teet saa­vat nämä hap­pa­mat ai­neet liik­keel­le ja Eu­ra­jo­en ve­den pH on alen­tu­nut äkil­li­ses­ti. Tämä ai­heut­ti nyt ha­vai­tut ka­la­kuo­le­mat.

Kor­jat­tu 17.12. Sa­ta­kun­nan ely-kes­kuk­sen tie­do­te Var­si­nais-Suo­men ely-kes­kuk­sen tie­dot­teek­si.

Ota kantaa