21.11.2019 15.39
Uutiset
 
Esa Viippola

Euran kunta sai valtiolta 900 000 euron "joululahjan"

image

Eura | Valtioneuvosto on myöntänyt Euralle harkin­nan­va­raista valtionosuuden korotusta tälle vuodelle. Summa on myönnetyistä suurimpien joukossa.

Kun­nan­joh­ta­ja Juha Ma­ja­lah­ti on tors­tai­na 21. mar­ras­kuu­ta jul­kis­te­tus­ta ko­ro­tus­pää­tök­ses­tä ilois­saan.

– Tämä on mer­kit­tä­vä sum­ma, ja pa­ran­taa suo­raan kun­nan tu­los­ta. Ti­lin­pää­tök­sen en­nus­tet­tu ali­jää­mä oli 5,5 mil­joo­naa eu­roa, ja nyt se on 4,6 mil­joo­naa.

Lain mu­kaan kun­nan val­ti­o­no­suut­ta voi­daan ko­rot­taa ha­ke­muk­ses­ta har­kin­nan­va­rai­ses­ti val­ti­on ta­lou­sar­vi­on ra­jois­sa, jos kun­ta en­si­si­jai­ses­ti poik­keuk­sel­lis­ten tai ti­la­päis­ten kun­nal­lis­ta­lou­del­lis­ten vai­keuk­sien vuok­si on li­sä­tyn ta­lou­del­li­sen tuen tar­pees­sa. Ta­val­li­siin ta­lou­den suh­dan­ne­vai­keuk­siin tu­kea ei siis saa.

Juha Ma­ja­lah­den mu­kaan Eu­ran kan­nal­ta myön­tei­sen pää­tök­sen taus­tal­la on usei­ta syi­tä.

En­sin­nä­kin te­ol­lis­ten työ­paik­ko­jen mää­rä on vä­hen­ty­nyt muun mu­as­sa HKSca­nin ja A&R Car­to­nin läh­dön jäl­keen, ja käyn­nis­sä ole­vien Am­co­rin yt-neu­vot­te­lui­den jäl­keen vä­hen­nyk­siä voi tul­la li­sää. Li­säk­si Eu­ran kun­nan ta­lous vie­lä heik­ke­ni en­ti­ses­tään val­ti­o­no­suus­ko­ro­tuk­sen ha­ku­a­jan jäl­keen lop­pu­syk­sys­tä.

Val­ti­o­no­suu­den ko­ro­tuk­sen myön­tä­mi­sen eh­to­na on, et­tä kun­ta on hy­väk­sy­nyt suun­ni­tel­man ta­lou­ten­sa ta­sa­pai­not­ta­mi­sek­si to­teu­tet­ta­vis­ta toi­men­pi­teis­tä.

– Se­kin on vai­kut­ta­nut, et­tä Eu­ras­sa hy­väk­syt­tiin va­kaut­ta­mi­soh­jel­ma, joka on vie­ty myös jo käy­tän­töön. Moni muu kun­ta on vas­ta poh­ti­nut so­peut­ta­mis­toi­mia, Ma­ja­lah­ti sa­noo.

Ma­ja­lah­den mu­kaan myös alu­een kan­sa­ne­dus­ta­jat on pi­det­ty hy­vin ajan ta­sal­la Eu­ran ti­lan­tees­ta, eli pe­rin­tei­nen edun­val­von­ta­kin on toi­mi­nut Eu­ran eduk­si.

Har­kin­nan­va­rais­ta val­ti­o­no­suu­den ko­ro­tus­ta haki yh­teen­sä 89 kun­taa. Kym­me­nen mil­joo­nan eu­ron ko­ro­tus­pot­ti ja­et­tiin lo­pul­ta 21 kun­nan kes­ken.

Suu­rim­mat yk­sit­täi­set ko­ro­tuk­set oli­vat Akaan ja Kau­ha­jo­en mil­joo­na eu­roa. Loi­maa sai 950 000 eu­ron ko­ro­tuk­sen ja Eu­ra oli 900 000 eu­rol­laan lis­tan nel­jäs. Ko­ro­tus­ta ha­ki­vat myös muun mu­as­sa Huit­ti­nen ja Ko­ke­mä­ki, mut­ta kum­mal­le­kaan ei täl­lä ker­taa eu­ro­ja he­ru­nut.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram