28.10.2020 7.51
Uutiset
 
Liisa Nykänen

Eurassa ainakin 80 korona-altistusta

Eurassa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta ja suosia kasvomaskin ahkeraa käyttöä.

Eurassa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta ja suosia kasvomaskin ahkeraa käyttöä.

Liisa Nykänen

image

Eura | Euran koronatilanne vaatii nyt tarkkaa seurantaa, sillä Eurassa on todettu koronatartunta, ja altistuneita arvioidaan olevan ainakin 80.

Sa­ta­kun­nas­sa to­det­tiin tiis­tai­na noin il­ta­kuu­den ai­kaan nel­jä uut­ta CO­VID-ta­paus­ta, jot­ka si­joit­tu­vat Eu­raan, Ul­vi­laan, Ko­ke­mä­el­le ja Eu­ra­jo­el­le. Yh­des­sä ta­pauk­ses­sa tar­tun­nan­läh­de on to­den­nä­köi­ses­ti Hel­sin­gis­sä, muis­sa kol­mes­sa tar­tun­nan­läh­de jää tar­kas­ta sel­vi­tyk­ses­tä huo­li­mat­ta epä­sel­väk­si ja tar­tun­nat ovat to­den­nä­köi­ses­ti Sa­ta­kun­nan alu­eel­ta. Kah­des­sa ta­pauk­ses­sa näis­tä tar­tun­nan ar­vi­oi­daan ole­van Eu­ras­ta.

Eri­tyis­tä huol­ta he­rät­tää Eu­ran ta­paus. Po­ti­las oli al­ka­nut oi­reil­la hen­gi­tys­tie­oi­rein jo 5. lo­ka­kuu­ta, mut­ta oli ha­keu­tu­nut tes­tiin vas­ta maa­nan­tai­na. Hä­nen kat­so­taan ol­leen tar­tut­ta­va 3.–18. lo­ka­kuu­ta. Pit­käk­si ar­vi­oi­dun tar­tut­ta­vuu­sa­jan lop­pu­mi­ses­ta tu­lee nyt kes­ki­viik­ko­na ku­lu­neek­si kym­me­nen päi­vää, jo­ten ka­ran­tee­ni­toi­mil­la ei voi­da enää saa­vut­taa mi­tään.

Po­ti­laan tiis­tai­na otet­tu PCR-tes­ti osoit­tau­tui nyt po­si­tii­vi­sek­si. Tu­los ei siis si­nän­sä ker­ro po­ti­laan ole­van enää tar­tut­ta­va, sil­lä PCR tes­ti voi säi­lyä po­si­tii­vi­se­na pit­kään tar­tut­ta­van vai­heen jo men­tyä ohi. Ti­lan­net­ta sel­vi­te­tään vie­lä tä­nään kes­ki­viik­ko­na otet­ta­val­la li­sä­tut­ki­muk­sel­la.

Hen­ki­lö on tar­tut­ta­vuu­sai­ka­naan liik­ku­nut laa­jal­ti Eu­ras­sa osal­lis­tu­en mo­niin ter­veys­kes­kuk­sen kun­tout­ta­viin ryh­mä­toi­min­toi­hin, lii­kun­ta­ryh­miin ja työ­toi­min­taan sekä myös ryh­mä­ruo­kai­luun. Hän myös asuu tu­e­tus­ti.

Al­tis­tu­nei­ta hen­ki­löi­tä on Eu­ras­sa ar­vi­oi­tu ole­van ai­na­kin 80, mää­rä tar­ken­tuu tä­nään.

Matalalla kynnyksellä testiin

Kos­ka ar­vi­oi­daan, et­tä ka­ran­tee­ni­toi­mil­la ei ole ti­lan­tees­sa enää mer­ki­tys­tä, al­tis­tu­nei­ta ei py­ri­tä yk­si­tel­len ta­voit­ta­maan, vaan ko­ros­te­taan, et­tä kaik­kien eu­ra­lais­ten tai Eu­ras­sa 3.–18. lo­ka­kuu­ta liik­ku­nei­den, joil­le il­maan­tuu tai on il­maan­tu­nut lie­vi­ä­kin hen­gi­tys­tie­in­fek­ti­on oi­rei­ta, kuu­mei­lua, haju- tai ma­ku­häi­ri­ö­tä tai ri­pu­loin­tia tu­lee ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä ha­keu­tua tes­tiin. Par­hai­ten tämä on­nis­tuu te­ke­mäl­lä Oma­o­lo-oi­re­ar­vio ne­tis­sä tai vaih­to­eh­toi­ses­ti ot­ta­mal­la yh­teyt­tä omaan ter­veys­kes­kuk­seen. Oi­reet­to­mia ei pää­sään­töi­ses­ti tes­ta­ta.

Po­ti­laan asui­nyk­si­kös­sä kui­ten­kin teh­dään poik­ki­leik­kaus­tut­ki­mus ja ote­taan näyt­teet kai­kis­ta asuk­kais­ta. Kaik­ki po­ti­las­ta lä­hi­hoi­ta­neet so­si­aa­li- tai ter­vey­den­huol­lon työn­te­ki­jät kar­toi­te­taan. Il­man mas­kia hän­tä mah­dol­li­ses­ti hoi­ta­neet tes­ta­taan ja tu­lok­ses­ta riip­pu­mat­ta he käyt­tä­vät suu-ne­nä­suo­jus­ta kai­kis­sa hoi­to­kon­tak­teis­saan ja myös hoi­ta­jien vä­li­sis­sä kon­tak­teis­sa kym­me­nen vuo­ro­kau­den ajan. Mi­kä­li jol­la­kin on oi­rei­ta hän jää heti pois töis­tä ja ha­keu­tuu tes­tiin.

Paik­ka­kun­nan huo­les­tut­ta­van ti­lan­teen vuok­si pää­tet­tiin yh­teis­työs­sä Eu­ran joh­ta­van lää­kä­rin kans­sa ter­veys­kes­kuk­sen ryh­mä­toi­min­ta kes­keyt­tää 8. mar­ras­kuu­ta saak­ka.

Sa­ta­kun­nas­sa voi­mas­sa ole­vat suo­si­tuk­set ja epi­de­mi­o­lo­gi­nen ti­lan­ne päi­vi­te­tään vii­koit­tain per­jan­tai­sin Sa­ta­sai­raa­lan net­ti­si­vuil­le https://www.sa­ta­sai­raa­la.fi/ko­ro­na­vi­rus-co­vid-19. Tar­vit­ta­es­sa muu­tok­sia teh­dään no­pe­am­min­kin.

Ai­na­kin vie­lä Sa­ta­kun­nas­sa ol­laan pe­rus­ta­sol­la. Eu­ras­sa on syy­tä nou­dat­taa eri­tyis­tä va­ro­vai­suut­ta ja suo­sia kas­vo­mas­kin käyt­töä ah­ke­raa käyt­töä, kun­nes ti­lan­ne sel­vi­ää.

Sa­ta­kun­nan ko­ro­na­ti­lan­ne on Suo­men par­hai­ta ja tar­tun­nan­jäl­ji­tys ja ka­ran­tee­niin lait­to on pys­tyt­ty te­ke­mään erit­täin no­pe­as­ti.

Edel­leen CO­VID:n il­maan­tu­vuus­lu­ku on ma­ta­la. Var­mis­tet­tu­ja ta­pauk­sia on nyt 129. Sai­raa­la­hoi­dos­sa on kak­si po­ti­las­ta.

Näköislehti

Instagram

Instagram