22.1.2021 5.42
Uutiset
 
Riina Kaski ja Juha Kaita-aho

Eurassa luopujat loistavat vielä poissaolollaan, Säkylässä kaivataan nuoria ehdolle

Kuntavaalien äänestyspäivä on tätä tietoa huhtikuun 18:s.

Kuntavaalien äänestyspäivä on tätä tietoa huhtikuun 18:s.

Esa Viippola / arkisto

Eura, Säkylä | Ehdokashankinta on puolueissa edennyt pääosin jo puolivälin paremmalle puolelle. Uusien ehdokkaiden löytäminen ikääntyvien ja väistyvien kasvojen tilalle tuottaa tuskaa monelle puolueelle varsinkin Säkylässä, joskin työtä riittää tehtäväksi myös Eurassa.

Eu­ran de­ma­rei­den 13 val­tuu­te­tus­ta sel­keä enem­mis­tö on jo päät­tä­nyt aset­tua eh­dol­le, ei­kä yk­si­kään ole sa­no­nut luo­pu­van­sa. Har­kit­si­joi­ta on pari. Yk­si yhä eh­dol­le aset­tu­jis­ta on yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja Har­ri Leh­to­nen, joka ha­mu­aa jat­ko­paik­kaa, sil­lä mo­ti­vaa­ti­o­ta, ener­gi­aa ja jak­sa­mis­ta on.

– Ta­voit­te­len edel­leen mer­kit­tä­vää roo­lia eu­ra­lai­ses­sa kun­ta­po­li­tii­kas­sa.

Mui­ta eh­dok­kaik­si lu­pau­tu­nei­ta ovat ai­na­kin Pert­ti Susi, Min­na Sii­vo­nen, Juk­ka Vir­ta, Maa­ret Vai­nio, Timo Nur­mi­nen ja Tii­na Vi­ha­vai­nen. Vaa­li­työ­ryh­mä ko­koon­tuu seu­raa­vak­si tä­nään tors­tai­na, jol­loin käy­dään läpi mah­dol­li­sia eh­dok­kai­ta esi­mer­kik­si Poh­jois- ja Ete­lä-Eu­ras­ta.

– Tie­tyn­lai­nen po­liit­ti­nen ko­ke­muk­sen ki­vi­jal­ka jat­kaa, ja olem­me saa­neet myös uu­sia eh­dok­kai­ta, jo­ten olen luot­ta­vai­sin mie­lin.

Leh­to­nen ku­vai­lee, et­tä vii­meis­tä ve­si­hau­taa yli­te­tään juu­ri ja spur­ta­taan koh­ti lop­pu­suo­raa.

Tie­tyn­lai­nen po­liit­ti­nen ko­ke­muk­sen ki­vi­jal­ka jat­kaa, ja olem­me saa­neet myös uu­sia eh­dok­kai­ta.

Har­ri Leh­to­nen

Kun ver­taa ti­lan­tee­seen nel­jä vuot­ta sit­ten, al­ku on ol­lut tah­me­am­paa.

– Py­rim­me laa­duk­kaa­seen ja kat­ta­vaan lis­taan, jos­sa on ni­miä suun­nil­leen sa­man ver­ran kuin vii­me vaa­leis­sa.

Koronasta maustetta

Eu­ran Kes­kus­tan 11 val­tuu­te­tus­ta kah­dek­san on jät­tä­nyt val­ta­kir­jan­sa, lo­put miet­ti­vät. Myös­kään kes­kus­tas­sa yk­si­kään ny­ky­val­tuu­tet­tu ei ole ker­to­nut jää­vän­sä pois. Jat­koa ha­ke­vat esi­mer­kik­si Ju­ha­ni Vi­her­vuo­ri, Jus­si Kal­li, Esa Mä­ki­ta­lo ja Päi­vi Kyl­löi­nen.

– Olem­me rei­lus­sa puo­les­sa­vä­lis­sä ni­mien kans­sa, kun täy­si lis­ta tar­koit­taa 43 eh­do­kas­ta. Ko­ro­na­ra­joi­tuk­set te­ke­vät kui­ten­kin eh­dok­kai­den hank­ki­mi­ses­ta haas­teel­lis­ta, kun ih­mi­siä ei näe luon­te­vas­ti, vaan pi­tää ju­tel­la pu­he­li­mes­sa, vaa­li­pääl­lik­kö Juha Suon­pää to­te­aa.

Hän pi­tää suos­tu­nei­den li­säk­si muu­ta­maa hen­ki­löä mel­ko var­moi­na mu­kaan läh­ti­jöi­nä ja on eri­tyi­sen iloi­nen nuor­ten mää­räs­tä.

Ko­ro­na­ra­joi­tuk­set te­ke­vät eh­dok­kai­den hank­ki­mi­ses­ta haas­teel­lis­ta, kun ih­mi­siä ei näe luon­te­vas­ti.

Juha Suon­pää

Tii­mi saa­nee kui­ten­kin pai­naa töi­tä lop­puun as­ti maa­lis­kuus­sa, ja yk­si il­mas­sa roik­ku­va ky­sy­mys on, kuin­ka kun­ta­vaa­lien kam­pan­join­ti ky­e­tään käy­mään.

Va­sem­mis­to­lii­ton Eu­ran yh­dis­tyk­sen vii­si­hen­ki­nen val­tuus­to­ryh­mä on tätä tie­toa aset­tu­mas­sa eh­dol­le vaa­leis­sa. Muu­ten­kin eh­do­kas­han­kin­ta on ai­ka­tau­lus­sa.

– Ei huo­le­ta. Töi­tä toki teh­dään ja te­rä­vöi­tyä täy­tyy, jot­ta saa­daan hyvä mää­rä hy­viä eh­dok­kai­ta, yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja Pet­ri Sal­mi­nen ker­too.

Osa ih­mi­sis­tä kiel­täy­tyy tai pyy­tää har­kin­ta-ai­kaa tiuk­ko­jen ai­ko­jen ta­kia. Seu­raa­val­le ne­li­vuo­tis­kau­del­le osuu niin lau­ta­kun­tiin, kun­nan­hal­li­tuk­seen kuin -val­tuus­toon­kin ki­pei­tä asi­oi­ta, jois­ta täy­tyy ru­tis­taa pää­tök­siä.

Sal­mi­nen oli maa­nan­tai-il­lan haas­tat­te­lu­ai­kaan kui­ten­kin juu­ri pa­laa­mas­sa vie­rai­lul­ta, joka joh­ti yh­teen uu­teen eh­dok­kaa­seen.

Ei huo­le­ta. Töi­tä toki teh­dään ja te­rä­vöi­tyä täy­tyy.

Pet­ri Sal­mi­nen

Osa mu­kaan läh­ti­jöis­tä on tuo­rei­ta kas­vo­ja, lo­put ai­em­min vaa­leis­sa tai kun­nal­li­ses­sa pää­tök­sen­te­os­sa mu­ka­na ol­lei­ta.

Puolet tai triplausta

Ko­koo­mus on ke­rän­nyt Eu­ras­sa muu­ta­mia ni­miä ja val­tuu­te­tuis­ta kol­me läh­tee, yk­si miet­tii. Pu­heen­joh­ta­ja Ari Saa­ren­maa ku­vai­lee, et­tä kaik­ki­nen­sa ti­lan­ne on ai­ka au­ki vie­lä. Lis­taa eh­dok­kaak­si ky­syt­tä­vis­tä on teh­ty, ja muu­ta­ma nuo­ri on il­mais­sut alus­ta­vas­ti kiin­nos­tuk­sen­sa.

– Ni­mien mää­rän suh­teen olem­me noin puo­li­vä­lis­sä. Ko­e­tam­me kes­kit­tyä myös sii­hen, et­tä eh­dok­kaat edus­tai­si­vat koko vä­es­töä niin iäl­tään, asuin­pai­kal­taan kuin am­mat­ti­ryh­mäl­tään, Saa­ren­maa sum­maa.

Eu­ran Pe­rus­suo­ma­lai­set on ke­rän­nyt kuu­si eh­do­kas­lap­pua, ja har­kit­se­via on enem­män. Ta­voit­tee­na oli­si löy­tää noin 20 eh­do­kas­ta. Pu­heen­joh­ta­ja Vesa-Mat­ti Jun­ni­la ja va­ra­val­tuu­te­tut ai­ko­vat ol­la eh­dol­la, Mik­ko Lei­no poh­tii vie­lä.

– Ni­miä ja ki­viä on vie­lä kään­tä­mät­tä, jo­ten työ jat­kuu, Jun­ni­la sa­noo.

Vii­me vaa­lei­hin näh­den läh­tö­koh­dat ovat pa­rem­mat, sil­lä Vesa-Mat­ti Jun­ni­lan apu­na on nyt muu­ta­ma muu puo­lu­eak­tii­vi.

Li­säk­si val­ta­kun­nal­li­ses­ti Jun­ni­la ko­kee, et­tä puo­lu­een ede­sot­ta­muk­set ovat op­po­si­ti­os­sa va­kuut­ta­neet enem­män.

Säkylässä tuttuja kaikuja

Sä­ky­läs­sä puo­lu­ei­den kun­ta­vaa­lieh­do­kas­han­kin­nois­sa on tut­tu­ja kai­ku­ja.

Vuo­den 2017 kun­ta­vaa­leis­sa kes­kus­tal­la oli Sä­ky­läs­sä 41 eh­do­kas­ta, ja eh­do­kas­lis­taa pi­tä­vän Pir­jo Ko­ti­ran­nan mu­kaan ta­voit­tee­na on pääs­tä lä­hel­le sitä nyt­kin. Tä­hän men­nes­sä suos­tu­mus­lo­mak­keis­sa on kym­men­kun­ta al­le­kir­joi­tus­ta.

– Osa tie­tää jat­ka­van­sa, mut­ta pant­taa suos­tu­mus­lo­mak­keen pa­laut­ta­mis­ta, Pir­jo Ko­ti­ran­ta sa­noo.

Köy­li­ös­sä ni­miä on ke­rän­nyt it­se­kin eh­dol­le läh­te­vä val­tuu­tet­tu Han­nu Ran­ta­la. Eh­dok­kai­den löy­tä­mi­nen ei ole help­po pes­ti edes kun­nan suu­rim­mal­le puo­lu­eel­le.

– Men­nään var­maan hel­mi­kuun lop­puun, en­nen kuin ni­miä al­kaa tip­pua enem­män. Hel­pom­paa oli­si, jos nii­tä tip­pui­si nyt jo.

Kes­kus­tas­ta ker­ro­taan, et­tä mar­ras­kuus­sa teh­dyn ky­se­lyn pe­rus­teel­la 60 pro­sent­tia ny­kyi­sis­tä kun­nan­val­tuu­te­tuis­ta aset­tui­si eh­dol­le nyt­kin. Va­ra­val­tuu­te­tuis­ta 30 pro­sent­tia on il­moit­ta­nut jat­ko­ha­luk­kuu­des­taan.

Men­nään var­maan hel­mi­kuun lop­puun, en­nen kuin ni­miä al­kaa tip­pua enem­män.

Han­nu Ran­ta­la

Esi­mer­kik­si Satu Tie­ta­ri ei vie­lä kom­men­toi läh­te­mis­tään eh­dol­le.

– Poh­din­ta on pääl­lä, hän ker­too.

Sä­ky­län Sdp:stä puo­les­taan ker­ro­taan, et­tä puo­lu­een eh­do­ka­sa­set­te­lu on vie­lä mel­ko avoin­na. Val­tuu­tet­tu Is­mo Nie­mi­sen mu­kaan uu­sia eh­dok­kai­ta ei ole vie­lä saa­tu lis­toil­le. Ny­kyi­sis­tä val­tuu­te­tuis­ta Ir­me­li Hen­riks­son ja SDP:n vii­me vaa­lien ää­ni­ha­ra­va Sei­ja Muu­ri­nen ovat il­moit­ta­neet, et­tei­vät läh­de eh­dol­le.

– Vai­ke­aa on löy­tää eh­dok­kai­ta. Meil­lä on täl­lä het­kel­lä seit­se­män var­maa eh­do­kas­ta, kuu­si mies­tä ja yk­si nai­nen. Li­sää et­si­tään koko ajan. Ta­voit­tee­na on, et­tä eh­dok­kai­ta on ai­na­kin kak­si­nu­me­roi­nen luku. Nuo­ria kai­pai­sim­me mu­kaan.

Haastajat vauhdissa

Ko­koo­muk­sel­la on Sä­ky­läs­sä täl­lä het­kel­lä 11 kun­ta­vaa­lei­hin si­tou­tu­nut­ta eh­do­kas­ta, kuu­si mies­tä ja vii­si nais­ta. Puo­lue on puo­li­vä­lis­sä eh­do­kas­ta­voi­tet­taan.

– Syk­syn ai­ka­na teim­me kar­toi­tus­ta, et­tä mil­lai­sia hen­ki­löi­tä mie­lel­lään näh­täi­siin päät­tä­mäs­sä kun­nan asi­ois­ta ja otim­me hei­hin yh­teyt­tä. Sa­maa työ­tä jat­ke­taan ke­vääl­lä. Kun­nan päät­tä­viin eli­miin oli­si hie­noa saa­da uu­si­a­kin kas­vo­ja, mut­ta ei eh­dok­kai­ta pie­nis­sä kun­nis­sa ovis­ta ja ik­ku­nois­ta tule, vaa­li­pääl­lik­kö Tors­ti Ruo­kos­ki ker­too.

Tä­män­het­ki­sis­tä val­tuu­te­tuis­ta eh­dol­le on tä­hän men­nes­sä il­moit­tau­tu­nut Kul­ler­vo Kaup­pi.

Pe­rus­suo­ma­lai­set ovat teh­neet vaa­li­työ­tä hy­väl­lä me­nes­tyk­sel­lä, ja heil­lä on­kin ka­sas­sa jo 14 var­maa eh­do­kas­ta, nel­jä nais­ta ja kym­me­nen mies­tä.

Yli puo­let eh­dok­kais­ta on uu­sia. Kii­kun kaa­kun ta­pauk­sia on myös.

Jar­mo Han­nu­la

Eh­dok­kai­den jou­kos­sa ovat kaik­ki ny­kyi­set pe­rus­suo­ma­lais­ten kun­nan­val­tuu­te­tut. Uu­sia eh­dok­kai­ta on löy­ty­nyt ta­sai­ses­ti niin Köy­li­ön kuin Van­ha-Sä­ky­län alu­eel­ta.

– Yli puo­let eh­dok­kais­ta on uu­sia. Kii­kun kaa­kun ta­pauk­sia on myös, ja uu­sia han­ki­taan koko ajan. Ta­voi­te on saa­da yli 20 eh­do­kas­ta, val­tuu­tet­tu Jar­mo Han­nu­la sa­noo.

Uusia kasvoja toivotaan

Sä­ky­län va­sem­mis­to­lii­tos­sa ta­voit­tee­na on saa­da lis­toil­le näis­sä vaa­leis­sa kym­men­kun­ta ni­meä. Täl­lä het­kel­lä tie­dos­sa on kuu­si var­maa eh­do­kas­ta, kak­si nais­ta ja nel­jä mies­tä.

– Nuo­rin eh­do­kas on 26-vuo­ti­as, ja toi­vee­na on, et­tä löy­täi­sim­me lis­toil­le myös mui­ta nuo­ria. Sitä kaut­ta saa­daan myös uu­sia aja­tuk­sia, it­se­kin eh­dol­le läh­te­vä Mat­ti Num­mi­nen ker­too.

Vih­reis­tä eh­dol­le on päät­tä­nyt läh­teä kun­nan­val­tuus­tos­sa is­tu­va Reet­ta Hul­mi. Vi­ral­li­ses­ti nimi ei kui­ten­kaan ole vie­lä lis­toil­la.

– Suun­ni­tel­mis­sa ei ole teh­dä mas­sii­vis­ta vaa­li­työ­tä, mut­ta ei­pä se täl­lä seu­dul­la tai­da ol­la ta­pa­na muil­la­kaan puo­lu­eil­la, Hul­mi to­te­aa.