19.1.2021 18.36
Uutiset
 
Juha Kaita-aho

Koronatoimien vuoksi influenssat ja RS-virus loistavat nyt poissaolollaan – "Tämä on hyvin poikkeuksellista"

Koronatilanne on Satakunnassa tällä hetkellä vakaa.

Koronatilanne on Satakunnassa tällä hetkellä vakaa.

image

Satakunnan korona­vi­rus­ti­lanne on pysynyt rauhallisena. Tapauksia on nyt sairaan­hoi­to­piirin oman rekisterin mukaan kaikkiaan 436.

Ko­ro­nan il­maan­tu­vuus­lu­ku Sa­ta­kun­nas­sa on py­sy­nyt va­kaa­na, ja on nyt ko­ro­na­kar­tan mu­kaan 12,5 sa­taa­tu­hat­ta asu­kas­ta koh­den 14 vuo­ro­kau­den ai­ka­na. Luku on Suo­men kol­man­nek­si al­hai­sin. Koko Suo­mes­sa il­maan­tu­vuus on nyt 63 sa­taa­tu­hat­ta asu­kas­ta koh­den 14 vuo­ro­kau­den ai­ka­na, Sa­ta­sai­raa­la tie­dot­taa.

Tar­tun­nan­jäl­ji­tys on Sa­ta­kun­nas­sa ri­pe­ää. Tar­tun­nan­läh­de pys­tyt­tiin vii­me vii­kol­la sel­vit­tä­mään noin 90 pro­sen­tis­sa ta­pauk­sis­ta. Kah­des­sa ta­pauk­ses­sa yh­dek­säs­tä­tois­ta tar­tun­nan­läh­de ei ole sel­vin­nyt.

Yli puo­let ta­pauk­sis­ta oli vii­me vii­kol­la pe­räi­sin ul­ko­mail­ta, ja ne jäi­vät kiin­ni maa­han­tu­lo­seu­lon­nas­sa. Tie­toon ei ole tul­lut uu­sia muun­tu­nei­den vi­rus­kan­to­jen ai­heut­ta­mia ta­pauk­sia ai­em­min to­det­tu­jen kah­den ta­pauk­sen li­säk­si. Huo­li muun­tu­nei­den ko­ro­na­vi­rus­ten le­vi­ä­mi­ses­tä on kui­ten­kin edel­leen suu­ri.

Ko­ti­mai­sis­ta tar­tun­nois­ta nel­jä oli pe­räi­sin sa­mas­ta ta­lou­des­ta, yk­si lä­hi­pii­ris­tä ja kak­si työ­pai­kal­ta. Työ­paik­ko­jen tau­ko­ti­lat ovat osoit­tau­tu­neet on­gel­mal­li­sik­si, sil­lä niis­sä riit­tä­vien tur­va­vä­lien pi­tä­mi­nen on tär­keä. Var­si­nai­sia jouk­ko­al­tis­tuk­sia ei Sa­ta­kun­nas­sa ole ol­lut, mut­ta teho-osas­ton tau­ko­ti­lois­sa ta­pah­tu­nei­den mah­dol­lis­ten al­tis­tus­ten vuok­si jou­dut­tiin kaik­ki­aan kol­me­tois­ta hen­ki­löä aset­ta­maan ka­ran­tee­niin.

Sa­ta­sai­raa­las­sa on täl­lä het­kel­lä hoi­dos­sa kak­si po­ti­las­ta. Teho-osas­tol­la ei ole ko­ro­na­po­ti­lai­ta.

Muiden hengi­tys­tie­vi­rusten tilanne

Nyt käy­tös­sä ole­vat va­ro­toi­met näyt­tä­vät sel­väs­ti vä­hen­tä­vän myös mui­den hen­gi­tys­tie­vi­rus­ten esiin­ty­mis­tä. Sa­ta­kun­nas­sa ei ole täl­lä epi­de­mi­a­kau­del­la to­det­tu vie­lä yh­tään inf­lu­ens­sa A tai inf­lu­ens­sa B -tar­tun­taa ei­kä myös­kään RS-vi­rus­tar­tun­taa.

Tämä on hy­vin poik­keuk­sel­lis­ta, Sa­ta­sai­raa­lan in­fek­ti­oyk­si­kön yli­lää­kä­ri Rai­ja Uu­si­ta­lo-Sep­pä­lä to­te­aa tie­dot­tees­sa.

Myös ta­va­no­mai­sia hen­gi­tys­tie­vi­ruk­sia, ku­ten ri­no­vi­ruk­sia on esiin­ty­nyt ai­em­paa vä­hem­män. Näyt­tei­tä on mar­ras­kuus­ta läh­tien otet­tu sys­te­maat­ti­ses­ti sai­raa­la­hoi­toa vaa­ti­vil­ta po­ti­lail­ta sekä tie­tyil­tä ris­ki­ryh­mil­tä noin 300 kuu­kau­des­sa.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram