6.2.2019 15.40
Uutiset
 

Lumen paino katoilla lisääntyy suojasäiden myötä – Rakenteet paikoin kovilla

Reino Lehdolta kuului useampi tunti, kun hän kolasi lunta pois aumakatoltaan. Lunta oli kertynyt paikoin 70 sentin kerros.

Reino Lehdolta kuului useampi tunti, kun hän kolasi lunta pois aumakatoltaan. Lunta oli kertynyt paikoin 70 sentin kerros.

Juha Kaita-aho

image

Eura, Säkylä | Euran Alue Huolto Oy:n yrittäjä Mika Vuori on saanut jo muutamia soittoja omako­ti­ta­lo­a­su­jilta kattokeikoille.

Lu­vas­sa on myös lu­men­pu­do­tus­ta erääl­lä teh­das­kiin­teis­töl­lä heti, kun au­raus­kii­reet het­kek­si hel­lit­tä­vät.

– Ih­mi­set al­ka­vat juu­ri nyt huo­ma­ta, et­tä lumi muut­tuu jos­sain vai­hees­sa ras­kaak­si. Pak­kas­lu­men pai­no ne­li­ö­tä koh­den on vie­lä ai­ka pie­ni, mut­ta tar­vi­taan vain yk­si kun­non suo­ja ja ve­si­sa­de, niin ka­tol­la on ai­ka iso­ja mas­so­ja. Lu­men pai­no ka­tol­la voi jopa kol­min­ker­tais­tua, Vuo­ri sa­noo.

Ras­kas lu­mi­mas­sa voi pai­naa ja rik­koa kan­ta­via ve­si­kat­to­ra­ken­tei­ta ja ke­vääl­lä alas liu­ku­es­saan ruh­joa esi­mer­kik­si ve­si­ka­ton pin­noit­tei­ta. Har­va va­kuu­tu­syh­tiö kor­vaa lu­men pai­nos­ta rik­kou­tu­neen ra­ken­nuk­sen va­hin­ko­ja.

Lue li­sää lu­mien ka­toil­ta ti­put­ta­mi­ses­ta Ala­sa­ta­kun­nas­ta tors­tai­na 7.2.

Ota kantaa