2.3.2021 6.05
Uutiset
 
Pia Mattila-Lonka

Oma vaalikone Euralle ja Säkylälle

Vaalikoneen käyttöönottoa on valmisteltu ja testailtu Alasatakunnassa jo pidempään. Vaalikoneprojektin yhteyshenkilönä toimii Elli-Mari Ahola.

Vaalikoneen käyttöönottoa on valmisteltu ja testailtu Alasatakunnassa jo pidempään. Vaalikoneprojektin yhteyshenkilönä toimii Elli-Mari Ahola.

Riina Kaski

Eura, Säkylä | Alasatakunta-lehdellä on ensimmäistä kertaa historiassaan käytössä vaalikone tulevissa kuntavaaleissa.

Kun to­reil­la ja tu­ruil­la koh­taa­mi­nen on tänä ko­ro­na­vuon­na tun­ne­tus­ti vai­ke­aa, voi ol­la ta­val­lis­ta vai­ke­am­paa löy­tää myös kun­ta­vaa­leis­sa it­sel­leen so­pi­vaa eh­do­kas­ta. Tämä to­si­a­sia mie­les­sään on myös Ala­sa­ta­kun­ta tuo­mas­sa tä­män vuo­den kun­ta­vaa­lei­hin en­sim­mäis­tä ker­taa vaa­li­ko­net­ta. Taus­tal­la on kym­me­nen it­se­näi­sen pai­kal­lis­leh­den yh­teis­han­ke.

– Tek­ni­nen te­ke­mi­nen on teh­ty yh­des­sä, ja jo­kai­nen mu­ka­na ole­va leh­ti te­kee luon­nol­li­ses­ti omat ky­sy­myk­sen­sä, va. toi­mi­tus­pääl­lik­kö El­li-Mari Aho­la sa­noo.

Aho­la muis­tut­taa, et­tä vaa­li­ko­nei­den suo­sio on val­ta­kun­nal­li­ses­ti kas­va­nut vaa­li vaa­lil­ta, ja Ala­sa­ta­kun­nan­kin vaa­li­ko­nees­sa ää­nes­tä­jä löy­tää pro­sent­ti­lu­ku­jen tark­kuu­del­la it­se­ään lä­hin­nä ole­vat eh­dok­kaat eri puo­lu­eis­ta.

– Vas­taus­ta­sol­la löy­tyy myös mah­dol­li­suuk­sia pe­rus­tel­la.

Jou­kos­sa on pai­kal­lis­leh­den toi­mit­ta­jien ide­oi­mia ky­sy­myk­siä, joi­ta on rää­tä­löi­ty Eu­raan ja Sä­ky­lään erik­seen.

– Sen li­säk­si on ky­sy­myk­siä myös tär­keis­tä ajan­koh­tai­sis­ta asi­ois­ta, jot­ka ker­to­ne­vat eten­kin eh­dok­kaan ar­vo­maa­il­mas­ta.

Mo­lem­pien kun­tien osal­le on 30 ky­sy­mys­tä, jois­ta osa on yh­tei­siä. Osa taas on ni­me­no­maan paik­ka­kun­taan si­dot­tu­ja, il­mas­sa liik­ku­via ajan­koh­tai­sia asi­oi­ta.

Postia puolueille

Leh­ti lä­hes­tyy en­sin puo­lu­ei­den yh­teys­hen­ki­löi­tä, joi­ta pyy­de­tään ja­ka­maan sit­ten vaa­li­ko­ne­link­kiä oman puo­lu­een eh­dok­kail­leen. Kun­ta­vaa­lien koh­ta­lo on täl­lä het­kel­lä ko­ro­na­ti­lan­teen vuok­si vie­lä osin epä­var­ma, ja ti­lan­net­ta seu­ra­taan tar­koin.

– Mi­kä­li vaa­lit to­teu­tu­vat suun­ni­tel­lus­sa ai­ka­tau­lus­sa, niin eh­dok­kail­le ky­sy­myk­set avau­tu­vat maa­lis­kuun al­ku­päi­vi­nä. Sen jäl­keen vas­tau­sai­kaa ky­sy­myk­siin on pa­ri­sen viik­koa. Kun­ta­lai­sil­le vaa­li­ko­ne avau­tuu maa­lis­kuun lop­pu­puo­lel­la, Aho­la ar­vi­oi.

Etu­lyön­ti­a­se­mas­sa ovat luon­nol­li­ses­ti he, jot­ka ovat jo var­hain var­mo­ja eh­dok­kuu­des­taan ja pää­se­vät näin no­pe­as­ti vas­taa­maan.

Ala­sa­ta­kun­nas­sa luon­nol­li­ses­ti toi­vo­taan, et­tä eh­dok­kaat myös tart­tui­si­vat pai­kal­li­seen vaa­li­ko­nee­seen.

– Se on myös eh­dok­kai­den etu, sil­lä näin he voi­vat hyö­dyn­tää laa­ja­le­vik­ki­sen pai­kal­lis­leh­den ta­voit­ta­vuut­ta.

Pai­kal­lis­leh­ti on pyr­ki­nyt par­haan­sa mu­kaan sii­hen, et­tä myös ero­ja eh­dok­kai­den aja­tus­ten vä­lil­le saa­daan oi­ke­as­ti.

– Tämä pa­kot­taa ot­ta­maan kan­taa eli ”en osaa sa­noa” -vaih­to­eh­toa ei ole, Aho­la täs­men­tää.

Myös toi­mi­tus­joh­ta­ja Heik­ki Nur­me­la on tyy­ty­väi­nen vaa­li­ko­neen to­teu­tu­mi­seen näi­hin kun­ta­vaa­lei­hin. Nyt pol­kais­tu han­ke oli hä­nen mu­kaan­sa läh­töi­sin it­se­näis­ten pai­kal­lis­leh­tien yh­teis­työs­tä, mut­ta Ala­sa­ta­kun­nal­la on it­sel­lään ol­lut sa­maa aja­tus­ta jo il­mas­sa ai­em­min.

– Tä­mä­hän mah­dol­lis­taa ta­val­laan kaik­kien eh­dok­kai­den haas­tat­te­lun sa­mois­ta ai­heis­ta, mikä ei muu­ten käy­tän­nös­sä on­nis­tui­si. Kym­me­nen leh­den yh­teis­han­keen kaut­ta vaa­li­ko­nee­seen liit­ty­vä tek­niik­ka saa­tiin sa­mal­la han­kit­tua koh­tuul­li­sil­la kus­tan­nuk­sil­la.

Ota kantaa