1.10.2015 14.22
Uutiset
 
Mattila-Lonka Pia

Päätös oli suuri pettymys

image

Eura, Säkylä | Tieto Raumalle siirtyvän HKScanin ratkaisusta otettiin Pyhäjär­vi­seu­dulla pettyneenä vastaan.

Kova ja pit­kä kisa HKSca­nin si­joi­tus­pai­kas­ta rat­ke­si vih­doin Rau­man voit­toon. Ur­hei­lu­kil­pai­lu­jen ta­voin seu­dun kun­nan­joh­ta­jil­ta on ky­syt­tä­vä mil­tä nyt tun­tuu?

– Kyl­lä tun­tuu tosi ikä­väl­tä, ja mai­to­ha­pot ovat ja­lois­sa. Mut­ta kat­se täy­tyy suun­na­ta eteen­päin, elä­mä jat­kuu, ki­teyt­tää Eu­ran kun­nan­joh­ta­ja Juha Ma­ja­lah­ti ur­hei­lu­ter­me­jä­kin lai­na­ten.

– Tiet­ty pro­ses­si on nyt ta­ka­na, ja on mie­tit­tä­vä, mitä ta­pah­tuu jat­kos­sa esi­mer­kik­si HK:n tuo­tan­to­ti­loil­le. Toi­mi­hen­ki­löi­tä­hän jää edel­leen­kin Eu­raan, ja näen teh­taan maa-alu­ees­sa ja ti­lois­sa myös po­ten­ti­aa­lia, Ma­ja­lah­ti to­te­aa.

– Toki 400 työ­paik­kaa nyt joka ta­pauk­ses­sa läh­tee, ja sitä tie­tys­ti mu­reh­di­taan. Sil­ti toi­von, et­tä yh­teis­työ HKSca­nin ja eri­lais­ten ali­hank­ki­joi­den ja teh­taa­seen liit­ty­vien tu­ki­pal­ve­lu­jen kans­sa voi edel­leen Eu­ras­sa jat­kua.

Ma­ja­lah­ti muis­tut­taa, et­tä teh­taan li­säk­si HKScan työl­lis­tää myös vä­lil­li­ses­ti mo­nien tu­ki­pal­ve­lu­jen kaut­ta, ja Eu­ras­sa on teh­ty vuo­sien saa­tos­sa pal­jon työ­tä elin­tar­vi­ke­ta­lou­den eteen myös eri­lais­ten hank­kei­den muo­dos­sa.

– Uu­si teh­das siir­tyy toki vain va­jaan 40 ki­lo­met­rin pää­hän Eu­ras­ta, ja uu­den teh­taan ra­ken­nus­vai­he kes­tää pari vuot­ta. Meil­lä on ai­kaa ha­kea rat­kai­su­ja ja toi­von, et­tä hen­ki­lös­töä voi jää­dä Eu­raan edel­leen asu­maan, ja esi­mer­kik­si työ­mat­ka­lii­ken­ne jär­jes­tyy.

Ma­ja­lah­ti muis­tut­taa, et­tä Eu­ra on sel­vin­nyt ra­ken­ne­muu­tok­sis­ta en­nen­kin. Esi­mer­kik­si pe­rin­tei­nen pa­pe­ri­te­ol­li­suus on muut­ta­nut vah­vas­ti muo­to­aan his­to­ri­an ai­ka­na. Myös Eu­ran työ­paik­ka­o­ma­va­rai­suus on säi­ly­nyt muu­tok­sis­ta huo­li­mat­ta hy­vä­nä.

Ma­ja­lah­ti on it­se vas­ti­kään aloit­ta­nut Eu­ran kun­nan­joh­ta­ja­na, jo­ten hän ei läh­de ar­vi­oi­maan Eu­ran hä­vi­ön syi­tä.

– Täy­tyy vain on­ni­tel­la Rau­maa, joka on pys­ty­nyt te­ke­mään par­haan tar­jouk­sen. Tot­ta kai työ­paik­ko­jen me­ne­tys on suh­teel­li­ses­ti meil­le isom­pi is­ku kuin näi­den työ­paik­ko­jen saan­ti on Rau­mal­le, mut­ta toi­saal­ta siir­ty­vien työ­paik­ko­jen mää­rä myös joka ta­pauk­ses­sa vä­he­nee uu­den tuo­tan­to­lai­tok­sen kaut­ta.

Säkylässä haikein mielin

Sä­ky­län kun­nan­joh­ta­ja Tei­jo Mä­en­pää ot­ti vas­taan HKSca­nin si­joi­tus­pää­tök­sen omin sa­no­jen­sa mu­kaan "hai­kein mie­lin."

– Hai­keut­ta on sen vuok­si, et­tä kyl­lä täs­sä on ol­lut mat­kan var­rel­la sel­väs­ti näh­tä­vis­sä, et­tä Sä­ky­lä on ol­lut hy­vin vah­va vaih­to­eh­to, ja olem­me pys­ty­neet kaik­ki ne asi­at tar­jo­a­maan, mitä on pyy­det­ty.

Mä­en­pää pi­tää myös eri­no­mai­se­na asi­a­na sitä, et­tä Sä­ky­lä ky­ke­ni kaa­voit­ta­maan ko­ko­nai­sen te­ol­li­suu­sa­lu­een puo­les­sa vuo­des­sa. Suo­ri­tus on sen­laa­tui­nen, et­tä sii­hen har­va kun­ta ky­ke­nee.

– Kaa­voi­tus­työ ei ole suin­kaan ol­lut huk­kaan hei­tet­tyä, vaan Län­si-Sä­ky­län uu­si te­ol­li­suu­sa­lue mah­dol­lis­taa myös Ape­ti­tin, Suc­rok­sen tai mui­den kump­pa­nien tar­pei­ta. Se mah­dol­lis­taa Sä­ky­läl­le myös uu­den mark­ki­noi­ta­van te­ol­li­suu­sa­lu­e­koh­teen taik­ka ny­kyi­sen yri­tys­ten laa­jen­tu­mi­sel­le ti­laa.

Myös­kään Sä­ky­län uut­ta ve­de­not­ta­mo­han­ket­ta Mä­en­pää ei pidä tur­ha­na in­ves­toin­ti­na.

– Ve­de­not­ta­moa ei ole mis­sään vai­hees­sa läh­det­ty val­mis­ta­maan vain HKSca­nia var­ten Sä­ky­läs­sä, vaan meil­lä on ol­lut pi­dem­pään tar­koi­tuk­se­na li­sä­tä ka­pa­si­teet­tia, jot­ta mah­dol­li­sis­sa häi­ri­ö­ti­lan­teis­sa­kin pys­tyt­täi­siin tar­jo­a­maan vet­tä niin asuk­kail­la, va­rus­kun­nal­le kuin te­ol­li­suu­del­le­kin eli taa­ta puh­taan ve­den toi­mi­tus­var­muus kai­kis­sa olois­sa.

Ota kantaa