21.9.2020 13.52
Uutiset
 

Satakunnassa viikonloppuna yksi uusi koronatapaus, tartunnanlähde on selvillä

image

Viikonloppuna todettiin Satakunnassa yksi uusi COVID-tapaus. Tartunnanlähde on tiedossa ja henkilö ja hänen perheenjäsenensä oli jo perjantaina asetettu karanteeniin.

Tar­tun­ta­ket­ju on siis kat­kais­tu ei­kä li­sä­al­tis­tu­mis­ta Sa­ta­kun­nas­sa ole syn­ty­nyt.

– Sa­ta­kun­nas­sa ti­lan­ne on siis rau­hal­li­nen, ta­pauk­sia on kai­ken kaik­ki­aan 89 ja il­maan­tu­vuus on al­le 1/100 000 kah­den vii­kon ai­ka­na. Ti­lan­ne voi kui­ten­kin muut­tua hy­vin no­pe­as­ti, jos va­ro­toi­mia ei nou­da­te­ta Sa­ta­kun­nan sai­raan­hoi­i­to­pii­rin ky:n tar­tun­ta­tau­deis­ta vas­taa­va lää­kä­ri Rai­ja Uu­si­ta­lo-Sep­pä­lä sa­noo.

Vaik­ka Sa­ta­kun­nas­sa ei vii­me ai­koi­na ole to­det­tu tar­tun­ta­ket­jul­taan tun­nis­ta­mat­to­mia tar­tun­to­ja, muu­al­ta Suo­mes­ta il­moi­te­taan joi­ta­kin al­tis­tuk­sia päi­vit­täin. Täl­lä het­kel­lä Sa­ta­kun­nas­sa on 11 hen­ki­löä tar­tun­ta­tau­ti­vi­ra­no­mais­ten mää­rää­mäs­sä ka­ran­tee­nis­sa tun­nis­te­tun lä­hi­kon­tak­tin ta­kia. Ko­tie­ris­tyk­ses­sä on kak­si hen­ki­löä, jois­ta toi­nen va­pau­tuu eris­tyk­ses­tä tä­nään.

Hyvä ti­lan­ne voi muut­tua no­pe­as­ti. Tämä on näh­ty esi­mer­kik­si Mik­ke­lis­sä, Jy­väs­ky­läs­sä ja Ka­jaa­nis­sa.

– Vii­me viik­koi­na on uu­ti­soi­tu tau­ti­ryp­päis­tä opis­ke­li­ja­rien­nois­sa, har­ras­te­ta­pah­tu­mis­sa ja jouk­ko­ko­koon­tu­mi­sis­sa. Ris­ki liit­tyy eri­tyi­ses­ti jouk­ko­ta­pah­tu­miin, jon­ne ke­rään­ny­tään laa­jem­mal­ta alu­eel­ta. Täl­lai­sis­sa ti­lan­teis­sa vä­ki­jou­kos­sa, jos­sa tur­va­vä­le­jä ei pys­ty pi­tä­mään, on edel­leen suo­si­tel­ta­vaa käyt­tää suun ja ne­nän peit­tä­vää kas­vo­suo­jus­ta, Rai­ja Uu­si­ta­lo-Sep­pä­lä sa­noo.

On tär­ke­ää edel­leen huo­leh­tia kä­sien pe­sus­ta, oi­ke­as­ta ys­ki­mis- ja ai­vas­tus­tek­nii­kas­ta, tur­va­vä­leis­tä ja en­nen kaik­kea sii­tä, et­tä sai­raa­na mi­ni­moi­daan lä­hi­kon­tak­tit, ei­kä men­nä töi­hin, kou­luun tai päi­vä­ko­tiin.

Suo­men stra­te­gi­an mu­kaan ko­ro­na­tes­tei­hin tu­lee edel­leen ha­keu­tua ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä, mi­kä­li il­maan­tuu hen­gi­tys­ti­oi­rei­ta. Las­ten tes­tauk­ses­sa tu­lee nou­dat­taa THL:n uu­sin­ta oh­jeis­tus­ta.

Ota kantaa