12.3.2019 6.00
Uutiset
 
Mirja Linnemäki

Suurkanalan suunnitelmia esitellään yleisölle

Yhteen kanalarakennukseen tulee 70 000 kanaa, jolloin neljän kanalan yhdistelmän suuruus on 280 000 kanaa.

Yhteen kanalarakennukseen tulee 70 000 kanaa, jolloin neljän kanalan yhdistelmän suuruus on 280 000 kanaa.

Kimmo Yliantola, Kieku Oy

image

Säkylä, Köyliö | Köyliöön suunnitteilla oleva Kieku Oy:n iso munitus­ka­na­la­hanke on edennyt vaiheeseen, jossa arvioidaan sen ympäris­tö­vai­ku­tuksia. Torstaina suunnitelmia esitellään yleisölle Säkylässä.

Ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­ti­oh­jel­mas­sa (yva) esi­te­tään tut­kit­ta­vak­si kak­si vaih­to­eh­toa. En­sim­mäi­ses­sä on 280 000 ka­nan ja toi­ses­sa 560 000 ka­nan ka­na­la­ko­ko­nai­suus.

Yh­dis­tel­mä­ka­na­la si­joit­tuu Lu­va­lah­den­tien tun­tu­maan Sä­ky­län ja Köy­li­ön vä­li­sel­le met­sä­a­lu­eel­le lä­hel­le Hal­la­vaa­ran jä­te­kes­kus­ta, mut­ta vas­tak­kai­sel­le puo­lel­le Lu­va­lah­den­tie­tä. Sil­le on va­rat­tu noin 12 heh­taa­rin alue.

Yk­kös­vaih­to­eh­don mu­kai­nen ka­na­la­ko­ko­nai­suus tuot­tai­si 4 900 ton­nia mu­nia vuo­des­sa, isom­pi ka­na­la­vaih­to­eh­to tup­lai­si tuo­tan­non. Lan­ta toi­mi­tet­tai­siin joko pel­to­vil­je­lyyn, kom­pos­toin­ti­lai­tok­seen tai mo­lem­piin. Pie­nem­pi yh­dis­tel­mä­ka­na­la tuot­tai­si lan­taa 12 250 kuu­ti­o­ta vuo­des­sa, isom­pi kak­sin­ker­tai­ses­ti sen ver­ran.

Loi­maal­la pää­paik­kaan­sa pi­tä­vän Kie­ku Oy:n tar­koi­tuk­se­na on aloit­taa ra­ken­ta­mi­nen tänä vuon­na.

– En­sim­mäi­set mu­nat saa­tai­siin Sä­ky­läs­tä ke­vääl­lä tai ke­säl­lä 2020, toi­mi­tus­joh­ta­ja Juha Leh­to sa­noo.

Hank­keen ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia ar­vi­oi­daan niin, et­tä her­kät ja häi­riin­ty­vät luon­to­koh­teet kar­toi­te­taan vii­den ki­lo­met­rin sä­teel­lä ka­na­lan si­jain­ti­pai­kas­ta ja haju-, lii­ken­ne- ja me­lu­vai­ku­tuk­set 1–1,5 ki­lo­met­rin sä­teel­lä. Lä­hin asu­tus on run­saan ki­lo­met­rin pääs­sä si­jain­nis­ta.

Ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­ti­oh­jel­ma on näh­tä­vä­nä 22. maa­lis­kuu­ta as­ti Sä­ky­län kun­nan­vi­ras­tos­sa, Sä­ky­län ja Köy­li­ön kir­jas­tois­sa sekä Eu­ran kun­nan­vi­ras­tos­sa ja pää­kir­jas­tos­sa. Oh­jel­man nä­kee myös ne­tis­tä ym­pä­ris­tö­hal­lin­non si­vuil­ta. Oh­jel­mas­ta voi esit­tää mie­li­pi­tei­tä ja lau­sun­to­ja Var­si­nais-Suo­men ely-kes­kuk­seen 22. maa­lis­kuu­ta men­nes­sä. Han­ket­ta esi­tel­lään ylei­söl­le en­si tors­tai­na 14. maa­lis­kuu­ta Sä­ky­län kun­nan­vi­ras­ton val­tuus­to­sa­lis­sa kel­lo 17.30 al­ka­en.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram