11.3.2021 8.00
Uutiset
 
Liisa Nykänen

Vaalilistat jätettiin Säkylässä ja Eurassa

Kokoomuksen vaalipäällikkö Torsti Ruokoski toi tyytyväisenä ehdokaslistan Säkylän kunnanvirastoon hallintosihteeri Anja Pakulalle. Kokoomuksella on jo nyt yhdeksän ehdokasta enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Kokoomuksen vaalipäällikkö Torsti Ruokoski toi tyytyväisenä ehdokaslistan Säkylän kunnanvirastoon hallintosihteeri Anja Pakulalle. Kokoomuksella on jo nyt yhdeksän ehdokasta enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Joni Tuominen

Eura, Säkylä | Kuntavaalit siirrettiin huhtikuulta kesäkuun 13. päivään, mutta ehdokaslistat jätettiin kuntiin jo tiistaina. Niitä voi täydentää 4. toukokuuta saakka. Eurassa ehdokkaita on nyt 122 ja Säkylässä 84.

Eu­ran val­tuus­ton isoim­man puo­lu­een pu­heen­joh­ta­ja Har­ri Leh­to­nen toi maa­nan­tai­na kun­taan 29 vaa­lieh­dok­kaan lis­tan, jol­la kol­man­nes eh­dok­kais­ta on uu­sia.

– Vii­me vaa­leis­sa meil­lä oli 34 eh­do­kas­ta, ja ei­kö­hän sii­hen nyt­kin pääs­tä, kun vaa­lien sii­ron ta­kia tuli li­sää ai­kaa hank­kia eh­dok­kai­ta. Ke­sä­kuun 13. päi­vään siir­tä­mi­nen oli mie­les­tä­ni kui­ten­kin vain pie­ni kos­meet­ti­nen siir­to. Oli­sin kan­nat­ta­nut vaa­lien siir­toa lo­ka­kuul­le, Leh­to­nen sa­noi.

– Kes­kus­tan lis­tal­la on nyt 37 ni­meä, vii­si vä­hem­män kuin vii­me vaa­leis­sa, mut­ta kyl­lä tuo mää­rä vie­lä kiin­ni ki­ri­tään, tuu­mi kes­kus­tan eh­do­kas­lis­tat hal­lin­to­joh­ta­ja Kari Kan­kaan­ran­nal­le ojen­ta­nut vaa­li­pääl­lik­kö Juha Suon­pää ja iloit­si sii­tä, et­tä eh­do­kas­lis­ta on mu­ka­van nuo­re­kas.

Hän näki vaa­lien siir­ron sii­nä mie­les­sä hy­vä­nä, et­tä men­nään ter­veys edel­lä, mut­ta oli­si toi­vo­nut, et­tä siir­toa oli­si en­na­koi­tu ai­em­min. Ke­sän kyn­nyk­sel­lä voi ol­la huo­no ai­ka saa­da ää­nes­tä­jiä liik­keel­le.

Va­sem­mis­to­lii­ton eh­do­kas­lis­tat kun­taan pa­laut­ta­nut vaa­liyh­teys­hen­ki­lö Es­ko Kor­ho­nen sa­noi, et­tä puo­lu­eel­la on nyt 14 eh­do­kas­ta, mikä on kol­me vä­hem­män kuin vii­me kun­nal­lis­vaa­leis­sa.

– Jou­kos­sa on muu­ta­ma uu­si­kin, ja vie­lä mah­tuu jouk­koon li­sää, sa­noi Kor­ho­nen. Hän näki hy­vä­nä, et­tä vaa­leis­sa men­nään ter­veys edel­lä. Oli­si har­mi, jos ih­mi­set jät­täi­si­vät ää­nes­tä­mät­tä sen ta­kia, et­tei­vät us­kal­la ter­veys­syis­tä tai oli­si­vat sai­raa­na. Ke­sä­kuus­sa ko­ro­na­ti­lan­ne on toi­vot­ta­vas­ti pa­rem­pi.

– Mie­les­tä­ni vaa­le­ja ei oli­si pi­tä­nyt siir­tää, ja eh­do­ka­sa­set­te­lu oli­si voi­nut päät­tyä jo nyt, tuu­mi puo­les­taan Eu­ran ko­koo­muk­sen pu­heen­joh­ta­ja Ari Saa­ren­maa.

Puo­lu­eel­la oli vii­me vaa­leis­sa Eu­ras­sa 14 eh­do­kas­ta, ja nyt hei­tä on 20 ja li­sää toi­vo­taan.

– Vii­des val­tuus­to­paik­kam­me oli vii­mek­si tä­pä­räl­lä, nyt ta­voi­tel­laan pa­rem­paa. Lis­tal­la on mo­nia uu­sia ja nuo­ri­a­kin eh­dok­kai­ta.

Kak­si kol­man­nes­ta ko­koo­muk­sen eh­dok­kais­ta on uu­sia.

Euran hallintojohtaja Kari Kankaanranta otti kunnanviraston aulassa vastaan vaaliehdokaslistoja. Tähänastiset listansa palauttamassa kokoomuksen Ari Saarenmaa ja Vesa Koski ja sdp:n Maaret Vainio ja Harri Lehtonen.

Euran hallintojohtaja Kari Kankaanranta otti kunnanviraston aulassa vastaan vaaliehdokaslistoja. Tähänastiset listansa palauttamassa kokoomuksen Ari Saarenmaa ja Vesa Koski ja sdp:n Maaret Vainio ja Harri Lehtonen.

Liisa Nykänen

Pe­rus­suo­ma­lais­ten Vesa-Mat­ti Jun­ni­la oli hy­vin pet­ty­nyt sii­hen, et­tei käy­tän­tö­jä saa­tu so­vit­tua niin, et­tä vaa­lit oli­si pys­tyt­ty jär­jes­tä­mään en­nak­koon so­vi­tus­ti.

– Ti­lan­ne on ol­lut pääl­lä vuo­den, jo­ten vaa­lei­hin oli­si ol­lut ai­kaa val­mis­tau­tua ajois­sa. Mei­dän ti­lan­teem­me ei täs­tä kui­ten­kaan kär­si. Vii­mek­si meil­lä oli kah­dek­san eh­do­kas­ta ja nyt jo 17. Li­sää toi­vo­taan, sil­lä mi­ni­mi­ta­voit­teem­me on tup­la­ta pe­rus­suo­ma­lais­ten pai­kat ja saa­da Eu­ran val­tuus­toon ai­na­kin nel­jä val­tuu­tet­tua. Ke­sä­kuus­sa on toi­vot­ta­vas­ti sel­lai­nen keli, et­tä se pi­ris­tää ih­mi­siä läh­te­mään ää­nes­tä­mään, Jun­ni­la sa­noi.

Perussuomalaiset Säkylän suurin nousija

Sä­ky­län 27-paik­kai­ses­ta kun­nan­val­tuus­tos­ta täl­lä het­kel­lä 12 val­tuus­to­paik­kaa hal­lin­noi­van kes­kus­tan lis­toil­la on nyt 21 eh­do­kas­ta, mut­ta ta­voi­te on hank­kia edel­leen li­sää. Puo­lue ta­voit­te­li 27 ni­men saa­mis­ta lis­toil­le, joka se­kin oli­si 13 ni­meä vä­hem­män kuin vii­mek­si.

– Ihan hy­vään hen­ki­lö­a­se­tel­maan pää­dyim­me, mut­ta ta­voit­te­na on hank­kia vie­lä hie­man li­sää ni­miä, Sä­ky­län kun­nal­lis­jär­jes­tön pu­heen­joh­ta­ja Pir­jo Ko­ti­ran­ta ja vaa­li­a­si­a­mies Riit­ta Si­a­no­ja to­te­si­vat.

Sä­ky­län ny­kyi­sen val­tuus­ton toi­sik­si suu­rim­man puo­lu­een, sdp:n, lis­tat pa­laut­ti vaa­li­pääl­lik­kö Timo Leh­to­nen, joka piti vaa­lien siir­toa vält­tä­mät­tö­mä­nä. Hän epäi­lee uu­den vaa­li­a­jan­koh­dan vai­kut­ta­van ää­nes­tys­vilk­kau­teen ne­ga­tii­vi­ses­ti, ja oli­si­kin siir­tä­nyt vaa­lit sa­man tien lo­ka­kuul­le as­ti.

– Vii­mek­si meil­lä oli 17 ni­meä, mut­ta nyt on 14. Vä­hin­tään sa­maan piti pääs­tä, mut­ta em­me nyt pääs­seet. Tie­tys­ti se on vie­lä mah­dol­lis­ta, Leh­to­nen to­te­si vii­ta­ten mah­dol­li­suu­teen täy­den­tää lis­to­ja vie­lä 4. tou­ko­kuu­ta as­ti.

Vuo­den 2017 vaa­lei­hin 11 eh­dok­kaan lis­tan saa­neen ko­koo­muk­sen vaa­li­pääl­lik­kö Tors­ti Ruo­kos­ki toi täl­lä ker­taa hal­lin­to­sih­tee­ri An­ja Pa­ku­lal­le 20 ni­meä kat­ta­neen eh­do­kas­lis­tan. Hän us­koo kak­si­viik­koi­sek­si pi­den­ne­tyn en­nak­ko­ää­nes­tyk­sen ta­kaa­van hy­vän ää­nes­ty­sak­tii­vi­suu­den uu­des­ta vaa­li­päi­väs­tä huo­li­mat­ta.

– Meil­lä on 20 eh­do­kas­ta ja olem­me sii­hen ihan tyy­ty­väi­siä. Meil­lä oli pii­rin ja Sä­ky­län yh­dis­tyk­sen vä­lil­le so­vit­tu ta­voi­te ja se täy­tet­tiin. Vie­lä py­rim­me saa­maan muu­ta­mia hen­ki­löi­tä sin­ne mu­kaan, näl­kä kas­vaa syö­des­sä, Ruo­kos­ki sa­noi.

Va­sem­mis­to­lii­ton eh­do­kas­lis­tat pa­laut­ta­nut pu­heen­joh­ta­ja Mat­ti Num­mi­nen näki vaa­lien siir­tä­mi­sen oi­ke­a­na rat­kai­su­na, ei­kä hän us­ko uu­den ää­nes­ty­sa­jan­koh­dan vai­kut­ta­van mer­kit­tä­väs­ti ää­nes­ty­sin­toon.

– Ta­voi­te oli saa­da kym­me­nen eh­do­kas­ta, mut­ta saim­me seit­se­män. Se on sama mää­rä kuin vii­me vaa­leis­sa, mut­ta olem­me sii­hen­kin tyy­ty­väi­siä. Sii­nä on kak­si uut­ta nuo­rem­paa­kin eh­do­kas­ta mu­ka­na.

Eni­ten eh­do­kas­mää­rään­sä nel­jäs­sä vuo­des­sa on­nis­tui li­sää­mään pe­rus­suo­ma­lai­set, jon­ka pu­heen­joh­ta­ja Jari Laak­so­nen toi kun­nan­vi­ras­tol­le 21 ni­men eh­do­kas­lis­tan. Lis­tal­la on li­säys­tä 12 ni­men ver­ran vuo­den 2017 vaa­lei­hin ver­rat­tu­na, jo­ten hän oli luon­nol­li­ses­ti tyy­ty­väi­nen eh­do­kas­mää­rään to­de­ten kui­ten­kin ta­voit­tee­na ole­van edel­leen muu­ta­man li­sä­ni­men saa­mi­nen lis­toil­le.

– Vaa­lien siir­rol­la ei ole täl­lä het­kel­lä mi­tään mer­ki­tys­tä, vaan ne oli­si voi­tu pi­tää ihan al­ku­pe­räi­se­nä päi­vä­nä. Näil­lä ra­joi­tuk­sil­la pi­täi­si kau­pat­kin sul­kea, et­tei tu­li­si tar­tun­to­ja. En us­ko siir­rol­la ole­van vai­ku­tus­ta ää­nes­ty­sin­toon­kaan.

Vih­rei­den lis­toil­la on vii­me vaa­lien ta­paan ai­no­a­na ni­me­nä Reet­ta Hul­mi. Lis­tan pa­laut­ta­nut vaa­li­pääl­lik­kö Las­se Jo­hans­son ker­toi ta­voit­tee­na ol­leen hank­kia enem­män ni­miä kuin vii­me vaa­leis­sa.

–Vaa­lien siir­to on ai­heel­lis­ta. Jos se päi­vä oli­si py­sy­nyt al­ku­pe­räi­ses­sä, niin se oli­si kar­si­nut ää­nes­ty­sak­tii­vi­suut­ta. Läm­pi­mil­lä ke­leil­lä ää­nes­ty­sak­tii­vi­suus on var­mas­ti pa­rem­pi.