6.11.2019 6.30
Uutiset
 
Juha Kaita-aho

Vapaaehtoiset etsivät metsistä suden ulosteita

Antti Härkälän mukaan suden uloste on tummaa, ja siinä on lähes aina saaliseläimen karvoja.

Antti Härkälän mukaan suden uloste on tummaa, ja siinä on lähes aina saaliseläimen karvoja.

image

Säkylä, Köyliö, Eura | Köyliön itäisellä metsäseudulla sijaitsevalla hiekkatiellä lojuu tumma, koiran jätöstä muistuttava kasa. Luonnon­va­ra­kes­kuksen (Luke) suurpe­to­tut­ki­muksen kenttätyöntekijä Antti Härkälä pysäyttää maastoautonsa ja astelee haistelemaan jätöstä.

– Bin­go, su­den ulos­tet­ta. Tämä pää­tyy näy­te­pa­kas­ti­mee­ni ja siel­tä Tu­run yli­o­pis­toon, jos­sa täl­le teh­dään DNA-ana­lyy­si.

Köy­li­ö­läi­nen Här­kä­lä liik­kuu tal­vi­sin mil­tei joka päi­vä jos­sain päin Sa­ta­kun­taa tai Var­si­nais-Suo­mea su­sien jäl­jil­lä. Yk­si mies ei kui­ten­kaan eh­di kaik­ki­al­le, min­kä vuok­si Luke ja Riis­ta­kes­kus aloit­ti­vat mar­ras­kuun alus­sa jäl­leen va­paa­eh­tois­voi­min teh­tä­vän su­sien ulos­te­näyt­tei­den ke­rää­mi­sen.

DNA-näyt­teis­tä on saa­tu pal­jon tie­toa Köy­li­ön su­sis­ta: su­det on pys­tyt­ty yk­si­löi­mään, ja näin on ky­et­ty mää­rit­te­le­mään lau­man tal­vi­ai­kai­nen koko.

Ulos­te­näyt­tei­den pe­rus­teel­la on pys­tyt­ty myös esi­mer­kik­si sel­vit­tä­mään, et­tä Köy­li­ös­sä syn­ty­nei­tä pen­tu­ja on vii­me vuo­si­na läh­te­nyt ai­na­kin Var­si­nais-Suo­meen, Kan­ta-Hä­mee­seen ja Uu­del­le­maal­le. On­pa köy­li­ö­läis­ten su­sien jä­tök­siä löy­det­ty Ah­ve­nan­maal­ta­kin.

Lue ai­hees­ta li­sää 5.11. il­mes­ty­nees­tä Ala­sa­ta­kun­nas­ta.

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram