9.9.2021 15.47
Uutiset
 

Varkaat vievät kataly­saat­to­reita autoista – poliisi neuvoo tekemään aina rikosilmoituksen

image

Eu­ra, Sä­ky­lä | Ka­ta­ly­saat­to­ri­var­kau­det ovat mo­nin­ker­tais­tu­neet Lou­nais-Suo­men po­lii­si­lai­tok­sen alu­eel­la tä­män vuo­den ai­ka­na. Au­to­jen ka­ta­ly­saat­to­rit kiin­nos­ta­vat var­kai­ta, kos­ka ne si­säl­tä­vät ar­vo­me­tal­le­ja.

Lou­nais-Suo­men po­lii­si­lai­tok­sen alu­eel­la on teh­ty tänä vuon­na jo 115 ri­ko­sil­moi­tus­ta ka­ta­ly­saat­to­ri­var­kauk­sis­ta, mikä on noin vii­si ker­taa enem­män kuin vii­me vuon­na tam­mi–elo­kuus­sa. Koko vii­me vuo­den ai­ka­na ka­ta­ly­saat­to­ri­var­kauk­sia il­moi­tet­tiin 53. Mur­rot au­to­kor­jaa­moi­hin ja ro­mu­liik­kei­siin ei­vät ole mu­ka­na lu­vuis­sa.

– Ti­lan­teet ete­ne­vät usein niin, et­tä var­kaat saa­pu­vat pi­me­än ai­kaan py­sä­köi­dyn ajo­neu­von luo ja sa­haa­vat pa­ko­put­ken ir­ti muu­ta­mis­sa mi­nuu­teis­sa, ri­ko­sy­li­kons­taa­pe­li Mark­ku Kuis­ma Lou­nais-Suo­men po­lii­si­lai­tok­sel­ta sa­noo tie­dot­tees­sa.

Ka­ta­ly­saat­to­rin ar­vo on muu­ta­mas­ta kym­pis­tä jopa tu­han­teen eu­roon. Nii­tä anas­te­taan usein van­hem­mis­ta ajo­neu­vois­ta.

– Esi­mer­kik­si 90-lu­vul­la ja 2000-lu­vun alus­sa val­mis­te­tut au­tot ovat var­kail­le hou­kut­te­le­via, sil­lä nii­den ka­ta­ly­saat­to­rit ovat usein isom­pia ja si­säl­tä­vät enem­män ar­vo­me­tal­le­ja, Kuis­ma to­te­aa.

Iäk­käis­sä au­tois­sa ei yleen­sä ole var­kaus­va­kuu­tus­ta, jo­ten moni jät­tää il­moit­ta­mat­ta vie­dys­tä ka­ta­ly­saat­to­ris­ta. Po­lii­si kui­ten­kin toi­voo, et­tä jo­kai­ses­ta ka­ta­ly­saat­to­ri­var­kau­des­ta teh­täi­siin ri­ko­sil­moi­tus. Jos huo­maa epäi­lyt­tä­vää toi­min­taa au­to­jen lä­hel­lä, sii­tä voi il­moit­taa hä­tä­kes­kuk­seen.

Ota kantaa