20.3.2019 8.20
Uutiset
 
Joni Tuominen

Vesistöjen happamuusongelma odotettua laajempi

Teija Kirkkalan mukaan Länsi- ja Lounais-Suomen joet ovat huonokuntoisimpia Suomessa, joten niiden kuntojen parantamiseksi tehtävä työ on tärkeää.

Teija Kirkkalan mukaan Länsi- ja Lounais-Suomen joet ovat huonokuntoisimpia Suomessa, joten niiden kuntojen parantamiseksi tehtävä työ on tärkeää.

Joni Tuominen

image

Eura, Säkylä | Eurajoen happa­muu­son­gelman laajuus yllätti JOKIohjelman vuoden 2018 ojave­si­seu­ran­ta­tu­lok­sissa. Tämän hetkisten ennusteiden mukaan tulevana keväänä on odotettavissa jälleen happamia valumia.

– Tu­lok­sia on toki vas­ta kah­del­ta vuo­del­ta, mut­ta pik­ku hil­jaa muo­dos­tuu kä­si­tys sii­tä, mil­lai­sia ve­sien­suo­je­lu­toi­men­pi­tei­tä tu­lee pri­o­ri­soi­da mil­le­kin alu­eel­le, kom­men­toi Py­hä­jär­vi-Ins­ti­tuu­tin toi­min­nan­joh­ta­ja Tei­ja Kirk­ka­la vuo­den 2018 oja­ve­si­seu­ran­nan tu­lok­sia.

Py­hä­jär­vi-ins­ti­tuu­tin JO­KI­oh­jel­mas­sa tut­ki­taan yh­teen­sä 28 eri ojaa, jot­ka las­ke­vat niin Köy­li­ön­jär­veen, Köy­li­ön­jo­keen kuin Eu­ra­jo­keen­kin.

Tei­ja Kirk­ka­lan mu­kaan tie­dos­sa oli, et­tä hap­pa­mia sul­faat­ti­mai­ta löy­tyy ala­juok­suil­ta, mut­ta hap­pa­muu­son­gel­man voi­mak­kuus ja laa­juus yl­lät­ti. JO­KI­oh­jel­man pai­no­pis­teen on aja­tel­tu suun­tau­tu­van ra­vin­ne- ja kiin­to­ai­ne­kuor­mi­tuk­sen vä­hen­tä­mi­seen, mut­ta hap­pa­muu­den­tor­jun­ta nou­si akuu­tik­si asi­ak­si ra­vin­ne­kuor­mi­tuk­sen rin­nal­le pri­o­ri­soin­nis­sa.

– Ke­vääk­si on jo en­nus­tet­tu hap­pa­mia va­lu­mia. Toi­vo­taan, et­tä ka­la­kuo­le­mil­ta sääs­tyt­täi­siin, mut­ta kyl­lä ne va­li­tet­ta­vas­ti ovat jäl­leen ai­van mah­dol­li­sia, hän va­roit­te­lee.

Lue li­sää JO­KI­oh­jel­man vuo­den 2018 oja­ve­si­seu­ran­ta­tu­lok­sis­ta tiis­tai­na 19. maa­lis­kuu­ta il­mes­ty­nees­tä Ala­sa­ta­kun­nas­ta.

Näköislehti

Instagram

Instagram