Täti, serkku ja mummo 1970-luvun alussa, pari vuotta ennen tätini kuolemaa. Eläväisen kesäkuvan sukulaisistaan otti äitini serkkupoika.
Kansainvälistä lasten päivää vietetään marraskuun 20. päivä. ’Marras’ on vanha, luonnonkiertoon liittyvä indoeurooppalainen lainasana, jonka etymologia tarkoittaa kuollutta tai kuolemaisillaan olevaa. Sattumaa kuukauden nimen kanssa tai ei, on marraskuulle sijoitettu myös vainajien muistopäivä ja liikenteen uhrien päivä. Olkoon tämä marraskuinen blogikirjoitukseni pari sanaa meille sureville sekä muistokirjoitus nuorena kuolleille rakkaillemme, jotka kulkevat surujen sillan toisella puolen.
En ollut vielä syntynytkään, kun äitini 18-vuotias pikkusisko kuoli tapaturmaisesti. Tätini tragedia nousi ajatuksiini viime keväänä, kun olin lähellä menettää oman nuoreni. Romahdin. Tajusin etten koskaan olisi turvassa pahimmalta mahdolliselta – oman lapsen menettämiseltä. Minusta tuli avuton ja turvaton. Itkeskelin viikkokausia hallitsemattomasti ja väsyin tavallisista, päivittäisistä askareista. Sain myös kriisiapua, mutta kun kesällä kuulin tuttavani joutuvan hautaamaan lapsensa, lasteni ikätoverin, alkoi kurkkuani kuristamaan taas aivan valtavasti.
Pikkusiskon tragedian muistelijan (2023) sanat ehtyvät hautajaisten kohdalla, jossa faktuaalinen tarinankerronta tulee päätökseen. Suvussamme ei tunneta surusanastoa.
Hämeensilta, Hyvinkää 2023. En koskaan ohita tätä paikkaa miettimättä, että näille raiteille päättyi tätini nuori elämä.
En voinut olla ajattelematta kaikkia maailman kuolleita lapsia, heidän vanhempiansa, sisaruksia, sukulaisia ja ystäviä. Ajattelin kyläläisiä, naapurustoja ja harrastusporukoita, koulujen aikuisia ja oppilaita. Sanoin hiljaa mielessäni sanan ’suru’ ja sen sanoessani siirryin kotikylän raitille vuoteen 1992. Mielikuvassa olin 13-vuotias seiskaluokkalainen matkalla koulusta kotiin, ja niin yksin, että tunsin tukehtuvani mielikuvaani.
Maailman ystävällisin, aina toiset huomioiva poika meidän rapustamme, oli kuollut edelliskesänä auto-onnettomuudessa. Hän oli kuollessaan 18-vuotias, aivan kuten tätinikin. Seiskaluokan hiihtolomalla kuoli onnettomuudessa tyttö rinnakkaisluokaltamme. Punatukkainen, kuten tätinikin. Puhuin koulussa kuolemasta ja kuolleista nuorista niin paljon, että minua ihan kiusattiin siitä. Tuntui, että ulkopuoleltani rajattiin jopa oikeuteni surun kokemiseen, kun en ollut sentään menettänyt perheenjäseniä.
Seuraavina vuosina haudattiin lisää liikenneonnettomuuksien nuoria uhreja. Surimme itsemurhan tehneitä ystäviä ja tuttuja. Oma lukunsa ovat olleet nuorten tekemät surmateot – jonkun meistä lapsia surmaajatkin ovat. Kun lisätään soppaan vielä huhupuheet mausteeksi niin sosiaalinen eristäminen yhteisöistä on valmis. Suru pienellä paikkakunnalla, jossa kaikki tunsivat toisensa, oli jotain niin kamalaa – samaan aikaan yhdistävää ja erottavaa.
Kurjenrahkan kansallispuisto 2023. Lääkäri kirjoitti minulle viime keväänä kuukauden sairasloman. Tällä kertaa prosessointi tapahtui perheen kanssa ulkoillen sekä hakemalla vintin kätköistä ompelukoneet.
Kotikylän nuorten viimeinen leposija, Nurmijärvi 2023. Lokakuiselle kynttilänvientikierrokselle puin lämmikkeeksi keväisen ompelukseni, suruhameen.
Ajattelen, että me kyläläiset emme osanneet muuta kuin juoda itsemme hirveään känniin ja humalassa itkeä surua pienemmäksi. Sitä tekivät kaikenikäiset, yhdessä ja yksin. Läheisensä menettäneiltä on odotettu itkua ja toimintakyvyttömyyttä, toisaalta taas täyttä vaikenemista ja tapahtuneen unohtamista. Jos on pitänyt itsensä työntäyteisenä tai muuten aktiivisena, on parjattu kylmäksi, vaikka surua voi prosessoida niin monin eri tavoin. Suru on surijansa näköinen, elämänkokemusten summa. Ei sillä ole alku- tai loppupistettä, ja välillä tulppa nousee pintaan.
Surevan kohtaamista ei myöskään tarvitse pelätä. Kaupan hyllyköiden taakse luikkimisen sijaan voi ilmaista, että: ”Mä olen kuullut – otan osaa” ja kysyä kuten vanhalta tutulta kysyisi: ”Mitä sulle kuuluu?” Vastaus voi yllättää, sillä elämään kuuluu kaikkea muutakin kuin pelkät menetykset.
Heinätöitä äitini kotipaikassa 1974. Ensin minua itketti, kun tajusin, että tässä eletään ensimmäistä kesää ilman pikkusiskoa. Nyt saan kuvasta jo lohtuakin – arki jatkui, ja niin jatkui elämäkin.