Tiistai 4.3.2025 Ari, Arsi, Atro
Ekaluokkalainen Velmeri Valtonen huolehti voisulan mokkapalojen taikinaan, kun taas pikkuveli Vili masteroi maidon kulhoon sekä molemmat lisäsivät jauhoseosta. Leipomistuokion pikavauhtia pystyyn loihti marttaileva Susanna Sotka.
Riina Kaski
7-vuotias Velmeri ja 3-vuotias Vili Valtonen odottivat täpinöissään, että aletaan tehdä mokkapaloja. He olivat verrytelleet päivää aiemmin kotona tiikerikakun kanssa.
– Teimme tuplasti taikinaa, jotta pojat saivat syödä sitä suoraan. Se kun tuntuu heistä olevan leipomisen paras osa, että saa maistaa valmista taikinaa, äiti Tiina Valtonen totesi hymyillen.
Tällä kertaa kaksikko pääsi kokkauspuuhiin äitinsä työkaverin, Pyhäjärviseudun Nuorten Marttojen sihteerin, Susanna Sotkan kanssa. Sotka kehitteli lennosta lapsille sopivan herkkureseptin, jonka katsoi Hanna Gullichsenin kirjasta Safkaa skideille. Päällystettä tosin tehtiin ohjetta reilumpi määrä.
– Mistä aloitetaan? Saadaanko me rikkoa munia? pojat kyselivät.
Molemmat saivat rikkoa omat kananmunansa lasiin, eikä kummallakaan livahtanut pienintäkään kuoren palasta mukaan. Sotka käytteli vatkainta, mutta ohjeisti samalla koko ajan, mitä pojat saavat tehdä. Vehnäjauhojen sekaan sekoitettiin leivinjauhetta, vaniljasokeria ja kaakaota.
Sitten lusikat käsissään Vili ja Velmeri ryhtyivät lisäämään jauhoseosta sekä Velmeri kaatoi voisulaa ja Vili maitoa kulhoon.
– Joko taikina on valmista? Saanko nuolla lusikan, entä kulhon? Vili varmisteli.
Taikinan rippeet alkoivat nopeasti kadota parempiin suihin, joten Susanna sai tasoittaa taikinan uunipellille ja siirtää tuotoksen uuniin paistumaan.
Taikina on ainakin yhtä hyvää kuin valmis leipomus, Vili tietää.
Riina Kaski
Seuraavaksi alettiin suunnitella kuorrutetta, jossa oli erikoinen ainesosa.
– Tuleeko siihen ihan oikeasti kahvia?
Tomusokeri ja kaakao olivat sekoitettaessa pöllyäväisiä, mutta nopeasti Velmeri pääsi veivaamaan veden, voisulan ja kahvin notkistamaa tatinaa tasaiseksi.
Tässä on valmistumassa mokkapalojen täyte. Yhdessä tekeminen on hauskaa. Äiti Tiina Valtonen huolehti voin sulattamisesta.
Riina Kaski
Sitten seurasikin koko rupeaman hankalin osa.
– Joko se pohja on jäähtynyt, voidaanko me levittää jo täyte päälle? Milloin saa maistaa? Vili ja Velmeri huolehtivat.
Eipä aikaakaan, kun mokkapalapellillinen oli päällystetty. Sitten pojat saivat vielä ripotella nonparelleja päälle.
Nonparelleja vaille valmista.
Riina Kaski
Lopputulos sai ulkonäöstään ja mausta molemmat peukut veljeksiltä ylöspäin.
Susanna Sotka antaa lasten kanssa leipojille neuvoksi, että kannattaa suunnitella vähän työvaiheita etukäteen. Erityisesti jos tekijöitä on useampia, pitää jokaiselle riittää tasapuolisesti ja tasaiseen tahtiin tekemistä, jotta mielenkiinto pysyy yllä.
Hyvä on myös varautua vastaamaan mitä erikoisimpiin kysymyksiin, kuten, että tuleeko mokkapaloihin makkaraa.
– Ompelu on leipomista enemmän minun juttuni, mutta olenhan minä lasteni kanssa leiponut. Nyt teinit leipovat yksinään tai kavereidensa kanssa, mutta eivät kovinkaan usein enää äidin kanssa.
Lasten tammikuun puitteissa Euran kunnan Facebook-sivuilla julkaistaan perjantaina kello 13 suosituin kouluruoka. 4 hengen perheelle tehty resepti on ruoan, joka on menekkinsä perusteella lapsille ja nuorille maistuvin.
Aineet:
2 munaa
3 dl sokeria
1,5 dl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
150 g voisulaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa leivontakaakaota
kuorrutus:
3,5 dl (200 g) tomusokeria
4 rkl voisulaa
3 rkl pikakahvia
3 rkl kuumaa vettä
1 rkl tummaa leivontakaakaota
Lopputulema.
Riina Kaski
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakao. Sekoita jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Lisää maito ja voisula. Kaada taikina leivinpaperilla suojatulle syvälle uunipellille. Tasoita pinta ja paista uunissa 200 asteessa 15–20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen kuin sivelet päälle kuorrutteen. Sekoita kulhossa kuorrutteen pikakahvi ja kuuma vesi, lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Sivele kuorrute kakun päälle.