Tunnelma tilaisuudessa oli riemukas, ja mukana olivat muun muassa Anne Starck-Antola (vas.), Päivi Thessler, Katri Salo, Satu Laurila ja Henna Tuominen.
Säkylä | Vuonna 2000 perustettu Säkylän Naisvoimistelijoiden Uskollisuuden Kilta kutsui seuransa 60-vuotisjuhlan yhteydessä Säkylää ja Suomea edustaneet Maailmanmatkaajat muistelemaan upeita kokemiaan kansainvälisiä voimistelufestivaaleja.
Tilaisuuteen saapui 50 Säkylässä ja eri puolilla Suomea asuvia nykyisiä ja entisiä voimistelijoita, joiden kanssa olemme kokeneet 20 ikimuistoista näytösmatkaa, 15 eri maassa ja kolmessa eri maanosassa.
”Hyppy kansainvälisyyteen” tapahtui vuonna 1985, jolloin Suomen Naisten Liikuntakasvatusliitto valitsi seuran näytösjoukkueen edustamaan Suomea kansainvälisessä Gymnastic Festival Osaka-tapahtumassa.
Tästä alkoi ystävyys osakalaisen järjestön MGLA:n (Meeting of Gymnastic Leaders for all) kanssa. Japanilaiset voimistelunohjaajat ovat vierailleet Säkylässä kahdesti. Miljoonakaupungin asukkaille tutustuminen pieneen Säkylään, majoittuminen koteihimme sekä yhteinen liikuntanäytös olivat luonnollisesti valtava elämys.
Niinpä he kutsuivat näytösjoukkueemme ja seuran johtokunnan Osaka festivaalien 15. vuotisjuhlaansa ja Japanin kansallisen Sports Festival-tapahtuman avajaisiin.
Yllätykseksemme saimme vielä kutsun osallistua heidän viimeiseen Gymnastic Festival Osaka -tapahtumaansa vuonna 2019 eli juuri ennen koronaviruksen leviämistä. Näytösjoukkue, Säkylä Gym Team, muodostui Säkylä-vierailujen emännistä ja isännistä.
Seuran Sykkeessä -kirjassa käsitellään Säkylän Naisvoimistelijoiden kansainvälisiä näytösmatkoja.
Säkylän Naisvoimistelijat
Toinen ikimuistoinen näytösmatka tehtiin vuonna 1990 Kanadaan Metro International Caravan -tapahtumaan. Torontossa Helsinki-paviljongissa voimistelijamme esittivät kanadalais-suomalaisille suomalaista naisvoimistelua ja lauloivat kansanlauluja. Tytöt pääsivät jopa Kanadan televisioon.
Maailmanlaajuiset World Gymnaestrada -tapahtumat ovat kuuluneet seuran ohjelmaan vuodesta 1987 lähtien, jolloin osallistuimme Tanskan Herningin Gymnaestradan tyttöjen, naisten ja valiovoimistelijoiden näytöksiin. Tätä ensimmäistä mieleenpainuvaa maailman voimisteluväen tapahtumaa seurasivat Amsterdamin (1991), Berliinin (1995), Göteborgin (1999), Lissabonin (2003), Dornbirnin (2007), Lousannen (2011), Helsingin (2015) ja Dornbirnin (2019) Gymnaestradat.
Upea löytö olivat Golden Age Gym Festivals -tapahtumat, jotka oli tarkoitettu 50+-ikäisille harrastevoimistelijoille. Säkylän Naisvoimistelijoiden, naisista ja miehistä koostuva ryhmä on osallistunut viiteen eri tapahtumaan Portugalin Portimaossa (2010), Italian Montecatini Termessä (2012), Ranskan Toulousessa (2014), Slovenian Portorozissa (2016) ja Italian Pesarossa (2018).
Kansainvälinen näytösmatka on ollut vähintään koko toimintakauden kestävä projekti, mikä on sisältänyt koreografioiden suunnittelua, ohjelmaharjoituksia, esiintymisasujen ja yhtenäisten matka-asujen suunnittelua ja matka-kassan kartuttamista.
Jokainen näytösmatka on liittänyt esiintyjät ja huoltajat tiiviisti yhteen!
Puheensorina oli aivan valtava, kun kokoonnuimme Säkylän Isokylän koulun ruokasaliin juhlanäytöksen jälkeen! TV:n näytöllä pyörivät kuvat näytösjoukkueista ja ruokasalin seinillä olevat kuvat ja valokuva-albumit herättivät upeita muistoja maailman estradeilta!
Muisteluihin päästiin heti ”kanssamatkaajien” kanssa! Vuodet hävisivät! Osan Maailmanmatkaajien matkasta oli kulunut lähes 40 vuotta!
Muistot kantavat!
Terttuli Virtanen
20 näytösmatkan ohjaaja ja koreografi