Kuntien ensi vuoden budjeteissa pidetään sote-palveluiden seinistä hyvää huolta.
Esa Viippola / arkisto
Euran talousarvioehdotuksessa näkyy selvästi tulevaisuuden suunta: sivistykseen satsataan rakentamalla esimerkiksi Paneliassa, ja myös palveluihin on tulossa parannusta, kun koulukuraattorille perustetaan toimi tammikuusta ja koulunuoriso-ohjaajalle kesäkuusta alkaen. Näitä kumpaakin on hoidettu määräaikaisesti ja hankerahalla.
Säkylän budjetista puuttuvat isot yksittäiset investointikohteet, pientä remonttia tehdään muun muassa kouluilla. Leikkauksia ei kummallakaan kunnalla ole, paremminkin pyrkimys pitää taso joka alueella vähintään nykyisellään.
Sosiaali- ja terveyspuoli ei pomppaa erityisesti esiin budjeteissa. Terveyskeskuksia kuitenkin kunnostetaan, Säkylässä 170 000 eurolla ja Eurassa puolella miljoonalla.
Talousarvioissa tietysti jo valmistaudutaan maakunnallisten sote-palvelujen tuloon 2023. On kunnan kannalta järkevää edunvalvontaa pitää omat nurkat mahdollisimman hyvässä kunnossa, koska sote-seinät jäävät uudistuksen jälkeenkin kunnan pystyssä pidettäviksi. Uusi hyvinvointialue ei välttämättä viihdy pitkään vuokralaisena rempallaan olevissa tiloissa – varsinkin jos päätöksiä tehdään ennakoidun mukaisesti voittopuolisesti porilaisnäkökulmasta.
Tulevaisuudessa sivistystyön, asumisen ja yrittämisen edellytyksistä huolehtimisen merkitys kuntataloudessa kasvaa. Soten myötä menee iso siivu verotuloista, ja se vaikuttaa myös kuntien lainanmaksukykyyn. Kovaa velkataakkaa kannattaa nyt erityisen hyvällä syyllä vältellä.
Säkylässä velkoja saadaan ensi vuonna vähennettyä 1,5 miljoonalla eurolla. Eurassakin velkaantuminen pysähtyi jo vuonna 2020, mutta ensi vuoden budjetin viiden miljoonan elinvoimainvestointeja varten lainaa tarvitaan vielä miljoona lisää.