Sote vie kunnilta tuloja ja menoja, joten tulevien budjettien tunnusluvut hakenevat muutaman vuoden paikkaansa.
Esa Viippola
Eura ja Säkylä ovat talousarvioineen kumpikin hyvin plussan puolella. Vielä valtuustojen sinettiä odottavissa talousarvioehdotuksissa ennakoidaan Euralle ensi vuodeksi miljoonan euron ylijäämää ja Säkylälle peräti kahden miljoonan positiivista tulosta.
Plussa on aina miinusta parempi, mutta muuten vertailua aiempiin vuosiin on vaikempi tehdä, koska sosiaali- ja terveyspuolen eurot ovat budjetista pois. Esimerkiksi Eurassa henkilöstön määrä on tänä vuonna 699, mutta vuodenvaihteessa hyvinvointialueen käynnistymisen jälkeen työntekijöitä on enää 328. Kaikkiaan kulut vähenevät 46:lla miljoonalla eurolla, ja se vastaa yli puolta Euran kunnan vuosibudjetista.
Tästä eteenpäin kuntatalouden luvut ovat perin erilaiset – veroprosentitkin ovat alle kymmenen – mutta muutosten jälkeenkin paljon työtä jää kuntien tehtäväksi. Sivistystoimi on tulevaisuudessa talousarvion suurin ja kaunein, ja se näkyy hyvin Eurassa ja Säkylässä jo ensi vuonna. Tältä vuodelta siirtynyt Panelian koulun vanhan puolen remontti on edelleen Euran suurin investointi, ja Säkylässä sijoitetaan satojatuhansia koulujen energiaratkaisujen ajanmukaistamiseen. Säkylässä satsataan lapsiin ja nuoriin myös palkkaamalla uusi nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja.
Hyvinvointialueiden perustamisen lyhyen aikavälin vaikutusten arvioidaan olevan suurin piirtein kustannusneutraalit. Alkuun kunnat saavat jopa nauttia vanhoilla veroprosenteilla maksetuista jäännösveroista, jotka kasvattavat vuoden 2023 verotulokertymää. Sen jälkeen koittaa arki. Ennusteiden mukaan vuosi 2024 on verotulojen uusi pohja, josta Eura ja Säkylä ponnistavat tulevaisuuteen – toivottavasti valoisaan sellaiseen. Maailmanpolitiikan kuohunta huomioon ottaen epävarmuuksia riittää Suomen rajojen ulkopuoleltakin.