Valmistelutyö sote-uudistuksen jälkeisistä terveyspalveluista on ollut käynnissä jo pitkään. Valmista pitäisi olla parin vuoden kuluessa.
MIrja Linnemäki
Vuosikausia työstetty sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus meni siis lopulta päätösten osalta maaliin, mutta se ei tietenkään vielä tarkoita, että askelmerkit toteutukseen olisivat selvät. Vaikka valmistelutyötäkin on kauan tehty, sitä riittää silti niin, että vuoden 2023 tammikuu tuntuu tulevan kovin pian. Iso osa kuntien tärkeimmistä toiminnoista on siirtymässä uusille hyvinvointialueille henkilökuntineen ja rakennnuksineen.
Uudistukseen liittyy paljon pelkoja. Vaikka sen tavoitteena ovat alueellisesti tasavertaiset sote-palvelut, tunnetaan huolta siitä, että palvelut etääntyvät isompiin keskuksiin. Totta on, että vaikka kaikki kunnat tietenkin haluaisivat kaikki nykyiset sote-palvelunsa säilyttää, niin ei millään voi käydä, vaan keskittämistä tapahtuu ennen pitkää.
Satakunnassa uudistusta valmistelevaan toimielimeen saatiin edustus niin Säkylästä kuin Eurastakin. Se on erinomainen asia, sillä edunvalvontaa pitää tehdä sen ohessa, että omia palveluita on pyritty pitämään kunnossa. Jo ensi vuoden alkupuolella valitaan aluevaltuustot, joihin tarvitaan sitoutuneita, asiaan perehtyneitä valtuutettuja myös Pyhäjärviseudulta huolehtimaan siitä, että äänemme kuuluu.
Yhteistyöstä ja joukkovoimasta olisi varmaan hyötyä, kun tälläkin seudulla sote-uudistuksen tuomaa tulevaisuutta mietitään – osa sitä on myös pelastustoimi sekä kunnissa entistä isompaan rooliin nousevat sivistyspalvelut.
Monessa tarvitaan puheyhteyttä naapurien välillä. Seudun kariutuneen kuntaliitoksen aiheuttamat ristiriidat on toivottavasti unohdettu. Nyt olisi syytä rauhoittaa myös Kuninkaanmännyn Vesi Oy:öön liittyvää pohjavesikeskustelua, joka on ikävällä tavalla asettanut vastakkain Euran ja Säkylä-Köyliön. Kiistan kärjistyminen ei palvele ketään.