Viime vuoden tilinpäätökset heijastavat syntyaikansa poikkeuksellisuutta.
Elli-Mari Ahola
Sekä Eura että Säkylä nostivat tuloksensa vuodelta 2020 yhtä paljon plussalle kuin mitä se oli miinuksella vuonna 2019. Säkylässä ero tulosten välillä on kolmisen miljoonaa euroa, Eurassa jopa kahdeksan. Jonain toisena vuonna saavutuksia voisi pitää suurina ja olisi aihetta juhlaan. Nyt näin ei ole.
Poikkeusvuosien tilinpäätökset ovat poikkeuksellisia. Tuloksia nostavat merkittävästi valtion koronan vuoksi tekemät väliaikaiset ratkaisut, suurimpana korkeat valtionosuudet. Näiden toistumista ei voi todennäköisyydellä odottaa. Jos koronatukien kaltaiselle tulevaisuudessa tuleekin tarve, valtion rahanjakomekanismit ovat luultavasti kehittyneet viime keväästä. Silloin tuki jyvitettiin asukasmäärän mukaisessa suhteessa tasaisesti pitkin maata, jolloin koronasta vähällä päässeet kunnat hyötyivät.
Sitten on vielä sote. Aiemmin paljon otsikoissa viihtynyt soteuudistus on jäänyt palstatilassa koronan varjoon, eivätkä kaikki välttämättä muista, että se on yhä työn alla. On mahdollista, että uudistuksesta tehdään valtion tasolla päätökset jo tänä vuonna ja uudet maakuntasotealueet aloittaisivat toimintansa vuonna 2023.
Soten toteutuminen aiheuttaa paljon kysymysmerkkejä kuntien talouteen. Kaikkien kuntien kaikki nykyiset sotetoimipisteet tuskin voivat säilyä pitkällä aikavälillä maakunnallisessa mallissa, ja kunnilla on niissä kiinni paljon rahaa ja myös vielä takaisin maksussa olevia investointeja.
Mitä paremmalla tolalla kunnan talous on soten tullessa, sitä paremmat edellytykset on sille, että muut palvelut pystytään säilyttämään. Se on tämänkin seudun kunnissa tiedostettu, ja siksi hyviä tuloksia ei juhlita, vaan säästöohjelmien työstämistä jatketaan myös tulevissa valtuustoissa.