Täyttääkö kerrosviljely kohta vanhat teollisuuslaitokset? Novarbon, Mäkitalon Maistuvien ja Härkälän Puutarhan pilotti on käynnissä.
Marko Jori
HK-Scanin Suomen johtaja, euralainen Jari Leija vihjaisi Säkylässä puolitoista vuotta sitten, että perinteinen lihatalo kehittää laajempaa ruokasalkkua, jossa kasviksilla on iso rooli. Samassa Säkylän Yrittäjäyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa hän paljasti, että HK:n muuton jälkeen tyhjilleen jäänyt Euran tehdas tulee uudelleen elintarvikekäyttöön. Hän peräänkuulutti yrityksiltä hyvää verkostoitumista ja ennusti myös, että parinkymmenen vuoden sisällä täällä tuotetaan elintarvikkeita merkittävästi enemmän.
Äskettäin vihjeet toteutuivat ja Mäkitalon Maistuvat Euran Mannilasta kertoi uudesta salaattibisneksestään, joka yhdistää elintarviketoimijoita ja ottaa käyttöön HK:n entisen tehtaan. Erinomainen idea ja rohkea aluevaltaus – Esa Mäkitalon sanoin: Kun täällä tuotetaan kaikkea, miksei niitä myös jalostettaisi täällä.
Voisi sanoa, että juuri jotain tällaista positiivista uutista tänne kaivattiinkin. Esimerkillään se antaa jopa toivoa, että myös Amcorin entiset tilat Kauttualla ennen pitkää saisivat käyttöä.
Puheet Satakunnasta ruoka-aittana ovat täällä todellisuutta. Pyhäjärvi-instituutin viimeisin hanke hakee uusia tapoja tuottaa salaattia, kukkakaalia, palkokasveja ja yrttejä. Se tuo yhteen HK:n, Apetitin, Nordic Herbs -yrttipajan ja Mäkitalon Maistuvat, jonka salaattiviljelmissä kokeillaan vanhaan teollisuusrakennukseenkin soveltuvaa kerrosviljelyä. Sitä on kehittänyt Biolaniin kuuluva Novarbo Köyliössä. Instituutissa on alkamassa myös alkutuotannon kehittämisohjelma palvelemaan elintarvikeyritysten laajenemista ja uusien perustamista. Lisäksi HK, Biolan ja Säkylän VSS Biopower ovat jo aemmin kertoneet verkostoitumisestaan kierrätyslannoitteissa ja biokaasussa.
Aikamoinen potentiaali meillä on tällä seudulla.