Satasairaalan infektioyksikkö tiedottaa, että koronaepidemia on Satakunnassa kääntynyt laskuun, mutta influenssatapaukset ovat lisääntyneet.
Varmistettujen koronatapausten ilmaantuvuus on Satakunnassa lähes puolittunut viime viikosta. THL:n koronakartan perusteella ilmaantuvuus on nyt 740 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa. Todellinen ilmaantuvuus on kuitenkin selvästi suurempi. Tapauksia on siis edelleen paljon, mutta selvästi aiempaa vähemmän.
Tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa on nyt todettu yhteensä 1 119 infuenssa A -tapausta. Vastaava ilmiö myöhäisestä influenssa A -tapausten lisääntymisestä on havaittu muuallakin Euroopassa. Myös Satakunnassa tapausten lisääntyminen on ollut Satasairaalan tilastoinnin mukaan parin viime viikon aikana selvää.
Maaliskuun alusta lähtien varmistettuja tapauksia on todettu Satakunnassa 120, näistä yli puolet, 62 tapausta, tällä viikolla. Viime viikolla löydöksiä oli 26. Osa influenssakannoista on tyypitetty ja kyseessä ovat influenssa A(H3) -alatyypin virukset.
THL tutkii influenssarokotuksen tehoa tyypitettyyn virukseen. Epidemia on erittäin poikkeuksellinen, sillä se tulee niin myöhään, että pääosin marraskuussa annettujen influenssarokotusten teho on jo osin hiipunut.
THL on suositellut, että mikäli kunnissa on vielä influenssarokotuksia jäljellä, niitä kannattaisi antaa vielä tässä vaiheessa. Satakunnassa influenssarokotteet on tiettävästi pääosin käytetty.
Koronatilanteen odotetaan toukokuun aikana rauhoittuvan edelleen, mutta koronarokotusten hoitaminen kuntoon on Satasairaalan mukaan silti tärkeää. Yli 80-vuotiaiden ja immuunipuutteisten neljännet rokotukset ovat tärkeitä, elleivät he ole ehtineet jo sairastaa koronavirusinfektiota.
Epidemian torjunnan alueelliset suositukset pysyvät ennallaan, Satasairaalan tiedotteessa myös todetaan. Yleinen maskisuositus purettiin huhtikuun puolivälissä, ja suosituksessa korostuu nyt jokaisen oma harkinta. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti.
Maskin käyttöä on kaikkien edelleen tärkeää jatkaa terveydenhuollon toimipisteissä, ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä, vammaispalveluiden hoitoyksiköissä sekä vanhusten laitos- ja kotihoidossa. Maskia tulisi käyttää myös hengitystieinfektio- tai koronaepäilytilanteissa, joissa lähikontaktit eivät ole vältettävissä, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä.