Petri Vasku kerää nokkossatoa keruutupuimurista valmistetun keruukoneensa avulla. Niilo Vasku seuraa tarkkaavaisesti työn jälkeä.
Joni Tuominen
Köyliöläiset Petri Vasku ja Helena Turja alkoivat viljellä nokkosta vuonna 2016, kun Yrttipaja haki nokkosviljelijöitä. Tämä kesä on monivuotisen kasvin viimeinen kesä nykyisellä kasvupaikallaan, mutta viljelyä he saattavat edelleen jatkaa. Vasku sanoo pitäneensä nokkosta ennen juurikasmaan rikkakasvina, mutta toteaa, että käsitys on muuttunut sitä käsitellessä.
– Nyt, kun nokkosta viljellään muovipenkeissä, siitä on tullut paljon rehevämpää. Sehän näyttää melkein salaatilta, kun se on parhaimmillaan. Arvostuskin on muuttunut, kun nokkoselle on nyt määritelty hinta, hän pohtii.
Pääkasveinaan Petri Vasku ja Helena Turja viljelevät sokerijuurikasta sekä tärkkelysperunaa aktiiviviljelijöinä.
Petri Vasku (vas.) opastaa poikaansa Niilo Vaskua nokkosten laaduntarkkailua. – Näiden ainoa vihollinen on nokkosperhosen toukka, joka voi syödä reikiä lehtiin, Petri Vasku kertoo.
Joni Tuominen
Nokkonen on monivuotinen ruohokasvi, joka saattaisi kasvaa viittä vuotta pidempäänkin, mutta kasvusto on uudistettava viiden vuoden välein. Nokkosen viljely kiinnostaa edelleen, mutta varmaa Petri Vaskun ja Helena Turjan jatkaminen nokkosviljelijöinä ei ole.
– Varmaksi ei voi sanoa, mutta siitähän se on kiinni, millaisen sopimuksen saamme ja millainen tarve Yrttipajalla on. Tämä on kuitenkin sopimusviljelyä, ja markkinat sen tulevaisuuden määrittävät, hän muistuttaa.
Jatkaminen kiinnostaa myös siksi, että viiden vuoden aikana nokkosen viljely on vaatinut investointeja, jotka alkavat nyt olla maksettuina. Näin ollen kannattavuuden pitäisi parantua jatkossa.
– Sitten tästä voisi odottaa jo enemmän tulojakin.
Investointeja on jouduttu tekemään, koska valmiita koneita ei nokkosen viljelyyn ole, vaan Petri Vaskun mukaan tarvittavat apuvälineet on valmistettu pääosin itse. Rivivälien hoitoon on tehty mansikkapensaiden rivivälien hoitokoneesta mallinnettu väline. Nokkosta ei myöskään kuivateta viljakuivureissa, vaan vanhoista viljakuivureista muunnelluissa lavakuivureissa.
– Tämä leikkuri taas on vanha koeruutupuimuri, jota on muunneltu. Se on oikeastaan puimuri ilman puimakonetta, hän selvittää nokkosten keruussa käytettävän koneen ideaa.
Keväisin Helena Turja aloittaa leikkaamalla viime syksyn korjuusta jääneet kuivat varret pois. Kevään kelit määrittelevät kasvulle tahdit, mutta ensimmäinen sato korjataan pois jo toukokuun lopulla ja viimeinen syyskuussa. Olosuhteista riippuen satoa saadaan kerättyä neljästä viiteen kertaa kesän aikana. Petri Vaskun ja Helena Turjan yhden hehtaarin pellolta lähti esimerkiksi vuoden 2017 kesällä 1 200 kiloa kuivaa nokkosta, mutta kesällä 2018 vain 700 kiloa.
– Kosteus edistää kasvua ja laatu pysyy parempana. Kuivuus taas aiheuttaa sen, että tulee keltaisia lehtiä tai nokkosista ei tule hyvännäköisiä, eli pahimmillaan sato menee kokonaan pilalle, Vasku sanoo.
Nokkonen kasvaisi reilusti yli metrin mittaiseksi, mutta Petri Vaskun mukaan heillä nokkoset kerätään ja myydään ”nuorena nokkosena”, jolloin aromit, ulkonäkö ja laatu ovat parhaimmillaan.
Joni Tuominen
Työtä on viljelijöiden mukaan riittänyt vuosien aikana odotettua enemmän.
Nokkoset hoidetaan oman väen voimin, mutta välillä apuna on ollut ulkopuolisia työntekijöitä. Nokkosviljelmän hoito ei ole vain kasvien istutusta ja keruuta, vaan suurin työ tehdään niiden välillä.
– Tämä kyllä vie kaiken ajan, mitä löytyy. Työmäärä on kieltämättä yllättänyt, Petri Vasku toteaa.
Riviväleistä poistetaan rikkaruohoja, jotta keruun yhteydessä talteen jää ainoastaan nokkosta.
– Nokkosen kasvaessa reheväksi ei kauheasti edes tule rikkaruohoja. Silloin, kun se kasvaa kituliaasti, niin rikkaruohoa tulee paljon, Helena Turja kertoo.
Nokkosella on todettu olevan runsaasti terveyshyötyjä, ja se sisältääkin esimerkiksi enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini ja enemmän rautaa kuin pinaatti. Viljelijät ovat myös itse alkaneet käyttää enemmän nokkosta viljelynsä myötä.
– Siitä tulee esimerkiksi hyvää pestoa, ja se sopii hyvin suolaisiin piirakoihin, Helena Turja vinkkaa.