Maskien käytöstä on edelleen hyötyä erityisesti riskiryhmiin kuuluville, Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä muistuttaa.
Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) tiedottaa, että tartuntatautirekisterin perusteella kahden viimeisen täyden viikon aikana Satakunnassa on varmistettu 1 032 uutta koronatapausta. Tästä laskettu ilmaantuvuus on 481 per 100 000 asukasta kahdessa viikossa. Valtakunnallinen ilmaantuvuusluku on 381. Todellinen ilmaantuvuus on selvästi korkeampi, sillä näytteitä otetaan vain pienestä osasta tapauksia.
Myös influenssaepidemia on selvästi käynnistynyt Satakunnassa. Toissa viikolla todettiin 45 varmistettua influenssa A tapausta, ja viime viikolta tapauksia on varmistettu jo 56. Toistaiseksi erikoissairaanhoitoa on tarvinnut vasta viisi influenssapotilasta, mutta alueen hoivayksiköissä on jo todettu ensimmäiset hoivakotiepidemiat.
Tilanteen ennustetaan vaikeutuvan lähiviikkojen aikana.
Samaan aikaan myös varmistetut RS-virustapaukset ovat lisääntyneet. Tapauksia varmistettiin kahden edellisen viikon aikana jo 32. Sairaalahoitoa on toistaiseksi tarvinnut 16 henkilöä, heistä 14 lapsia. Näiden virusten lisäksi liikkeellä on myös rino- ja enteroviruksia, parainfluenssaa, metapenumovirusta ja kausikoronaa.
ATTR:n tiedotteessa muistutetaan, että todetut tapaukset ovat pieni osa todellisista tartunnoista, sillä näytteitä otetaan vain sairaala- ja laitospotilaista, riskiryhmiin kuuluvista ja hoitohenkilökunnasta.
ATTR kertoo, että koronaohjeistukseen on tehty joitakin päivityksiä ja isompia muutoksia ohjeisiin tehdään tammikuun alussa, kun kansallisia ohjeita todennäköisesti päivitetään.
ATTR ohjeistaa muun muassa, että henkilöiden, joiden immuunipuolustus on alentunut tai jotka kuuluvat riskiryhmään, suositellaan edelleen välttävän väkijoukkoja, käyttävän harkintansa mukaan hengityksensuojainta ja huolehtivan hyvästä käsihygieniasta, koska tällä hetkellä riksi saada koronatartunta, influenssa tai RS-virusinfektio on kohonnut.
Uutena asiana on, että vuodenvaihteesta lähtien väliaikaisen sairasvakuutuslain muutos päättyy ja tartuntatautipäivärahaa ei enää koronainfektion perusteella kirjoiteta. Nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa tälle ei ole tartuntatautilain mukaisia perusteita, sillä epidemian kulkuun ei pystytä enää eristyspäätöksillä vaikuttamaan. Kansallisesti tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden ja viranomaisten linjaus asiasta on yhtenevä.