Vaikeita sairaalahoitoon johtavia koronainfektiota on aiempaa vähemmän, mikä on ATTR:n mukaan selkeästi rokotusten ansiota.
Koronaepidemia on edelleen voimissaan ja sairastuneita runsaasti, vaikka varmistettujen koronatapausten määrä on selvässä laskussa.Vain osa tapauksista varmistetaan virallisella testillä, joten tietoa siitä, miten paljon tapauksia todellisuudessa on, ei ole.
– Tartunnan riski on yhä koholla joka puolella Satakuntaa, Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) tiedotteessa todetaan.
Näytemäärät ovat viime viikkoina vähentyneet kaikkialla Suomessa. SataDiagin omassa laboratoriossa on viimeisen kuukauden aikana tutkittu noin 180 näytettä vuorokaudessa ja niistä on ollut positiivisia 26 prosenttia.
Vaikeita sairaalahoitoon johtavia koronainfektiota on aiempaa vähemmän, mikä on ATTR:n mukaan selkeästi rokotusten ansiota. Perjantaina Satasairaalassa oli osastohoidossa vain kolme koronapositiivista potilasta. Välillä perusterveydenhuollossa tilanne oli jo hyvin rauhallinen, mutta parilla osastolla todetut pienet epidemiat nostivat lukuja uudelleen. Hoivakotien epidemiat ovat nyt selvästi hellittämässä.
Satakunnassa on valtavarianttina edelleen omikron BA.2 -muunnos. Helsingin ja Turun seudulla on havaittu uuden alatyypin, omikron BA.5- muunnoksen lähteneen lisääntymään. Sen on arvioitu olevan vielä helpommin tarttuvan kuin aiempien virusmuunnosten. Sen sijaan taudinkuvan ei ole todettu olevan sen vakavamman. Rokotukset antavat edelleen erittäin hyvä suojaa vakavalta taudilta, mutta ne eivät pysty estämään tartuntoja.
– Uusia variantteja tulee esiintymään jatkossakin, arviolta noin kuuden kuukauden välein. Niiden kanssa on opeteltava elämään, tiedotteessa todetaan.
THL antoi torstaina suosituksen neljänsien rokotusten laajentamisesta, ja Satakunnan kunnat pyrkivät toteuttamaan rokotuksia ripeästi. THL suositteli, että neljänsiä rokotuksia tarjotaan kaikille 70 vuotta täyttäneille, joilla on vakavalle tautimuodolle altistavia riskitekijöitä.
Olennaisinta on välttää kontakteja oireisena ja pysyä kotona. ATTR harkitsi mahdollisuutta lieventää terveyden- ja sosiaalihuollon yksiköiden maskisuositusta, mutta totesi, että vallitsevassa epidemiologisessa tilanteessa tähän ei vielä ole syytä mennä. Niinpä maskin käyttöä edellytetään edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta aina, kun liikutaan tai oleskellaan samoissa tiloissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa. Tiloissa, joissa on vain henkilökuntaa, tätä ei enää edellytetä.
Kaikille sairaaloissa tai hoivalaitoksissa asioiville tai vieraileville suositellaan edelleen vahvasti maskin käyttöä. Lisäksi toivotaan, että vierailijat huomioivat sairaalassa hyvän käsihygienian ja etäisyydet muihin potilaisiin ja henkilökuntaan.
Mahdollisuutta maskisuosituksen keventämiseen arvioidaan uudelleen seuraavassa ATTR.n kokouksessa 1. heinäkuuta.
Sairaaloiden, terveyden- ja sosiaalihuollon yksiköiden ja hoivalaitosten ulkopuolella maskia suositellaan käyttämään, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin tai jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä. Maskia suositellaan myös, jos tietää altistuneensa koronavirukselle, mutta kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.
– Jokainen voi edelleen oman harkintansa mukaan käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
Satakunnassa on maaliskuun alun jälkeen varmistettu 866 influenssa A-tapausta. Erikoissairaanhoitoa on toistaiseksi tarvinnut 40 influenssapotilasta. Viime viikolla löydöksiä oli enää 73. On odotettavissa, että influenssaepidemia on ohi noin juhannukseen mennessä.
Myös muita hengitystieinfektioita liikkuu. Esimerkiksi RS-virusta todetaan edelleen, mutta senkin määrät ovat vähentyneet. RS-virus on tällä epidemiakaudella todettu 58:lta sairaalan osastohoitoa tarvinneelta potilaalta.