Satakunnan koronatilanne on tällä hetkellä maakuntien vertailussa Suomen neljänneksi paras
Ilmaantuvuusluku on Satakunnassa 14,8 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana. Pohjois-Satakunnassa epidemiatilanne on saatu hallintaan, ja koko Satakunta on nyt epidemiologisesti kiihtymisvaiheessa. Rajoitustoimet pysyvät kuitenkin ennallaan, ja niitä arvioidaan seuraavan kerran 7. tammikuuta 2020.
Koronatapauksia esiintyy nyt varsin tasaisesti joka puolella Satakuntaa. Positiivisten näytteiden osuus on edelleen matala: 0,8 prosenttia. Huolta kuitenkin herättää se, että jouluviikolla näytteitä otettiin vain 1 885, kun edellisellä viikolla niitä otettiin 2 804. Tilanne on samanlainen joka puolella Suomea. On siis mahdollista, että liikkeellä on tunnistamattomia tapauksia.
Tartunnanlähteet on Satakunnassa pystytty selvittämään hyvin. Viime viikon tartunnat olivat peräisin ulkomailta, Turusta ja Helsingistä tai henkilön lähipiiristä. Jouluvierailujen yhteydessä on syntynyt joitakin pieniä tartuntaketjuja. Vain yhdessä tapauksessa tartunta oli todennäköisesti saatu Satakunnasta, eikä lähde ollut selvillä.
Satasairaalassa on tällä viikolla hoidettu kolmea COVID-potilasta. Nyt sairaalassa on hoidossa yksi ja terveyskeskussairaaloissa on hoidettavana kaksi koronapotilasta. Teho-osastolla ei ole koronapotilaita.
Keskiviikkona saatiin vahvistus ensimmäisen rokote-erän saapumisesta Satakuntaan. Rokotukset päästään Satasairaalassa aloittamaan suunnitellusti 4. tammikuuta koronapotilaita hoitavasta henkilökunnasta. Näyttää todennäköiseltä, että seuraava rokote-erä saadaan Satakuntaan ensi viikon lopulla, joten myös kunnissa päästään aloittamaan koronapotilaita hoitavan terveydenhuollon henkilöstön rokottaminen todennäköisesti viikolla 2 tai 3. Rokotukset jaetaan kuntiin väkiluvun suhteessa, ja alkuun määrät ovat varsin pieniä, joten rokotukset käynnistyvät asteittain.
Rinnakkain terveydenhuoltohenkilöstön kanssa jo tammikuun aikana on tarkoitus aloittaa vanhusten ympärivuorokautisen hoivan asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset. Rokotukset laajenevat THL:n suosituksen mukaisesti riskiryhmiin sitä mukaa, kun rokotteita saadaan. Iäkkäiden henkilöiden, riskiryhmäläisten ja muun terveydenhuoltohenkilöstön rokotuksiin päästään todennäköisesti helmi–maaliskuun aikana ja niistä tiedotetaan kuntakohtaisesti.
Rokotusten eteneminen riippuu siitä, missä tahdissa rokotteita saadaan Satakuntaan. Asiaa säädellään kansallisesti, emmekä pysty siihen itse vaikuttamaan. Rokotusten antaminen laajemmin väestölle helpottuu, kun kevään aikana todennäköisesti saadaan lisää uusia rokotevalmisteita.
On edelleen olennaista hakeutua testiin matalalla kynnyksellä, mikäli oireita ilmaantuu. Lähikontaktien määrän rajoittaminen, etäisyyksien pitäminen, käsihygienian toteuttaminen ja maskin käyttö ovat avainasemassa. Satakunnan sairaanhoitopiiri suosittaa yhä, että yksityistilaisuuksien henkilömäärä rajattaisiin kymmeneen henkeen ja matkustelua leviämisvaiheessa oleville alueille vältettäisiin.
Uuttavuotta olisi hyvä juhlia perhepiirissä tai etätapaamisia hyödyntäen. Ystäviä voi myös tavata ulkoilmassa turvavälejä noudattaen.
Erityisen tärkeää on muistaa huolelliset varotoimet, kun kohdataan riskiryhmiin kuuluvia tai iäkkäitä omaisia. Pohjois-Satakunnan osalta voimassa ollut vierailukieltosuositus vanhusten hoitopaikkoihin on nyt tartuntatautiviranomaisten toimesta voitu purkaa.