Osastohoitoa tarvitsevien Covid-potilaiden määrä on noussut Satakunnassa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa.
Perjantaina kokoontuneen Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän (ATTR) mukaan koronatartuntoja on runsaasti joka puolella Satakuntaa ja altistua voi käytännössä missä tahansa. Ilmaantuvuus on ollut viime aikoina korkeinta Porissa, Kankaanpäässä, Säkylässä, Pomarkussa, Ulvilassa, Harjavallassa, Nakkilassa, Kokemäellä, Siikaisissa ja Jämijärvellä.
Viikolla 6 Satakunnassa otettiin yhteensä 5 280 näytettä, joista positiivisia oli 31 prosenttia. Koko Suomessa positiivisia näytteitä oli 33 % kaikista otetuista.
SataDiag-laboratorion tutkimista näytteistä positiivisia viime viikolla oli 38 prosenttia. Huomattavan korkeita positiivisten näytteiden prosenttiosuuksia todettiin muun muassa Säkylässä (ilman varuskunnan lukuja 56,9 %), Huittisissa (57,4 %) ja Pohjois-Satakunnassa (42,7 %). Myös Porissa positiivisten näytteiden osuus on korkea, 48,1 %, Raumalla osuus on Satakunnan matalin (25 %).
Kokonaisnäytemäärä laski viikosta 5 noin parilla sadalla näytteellä. Tämä kertoo ATTR:n mukaan siitä, että kansalaisille annettu ohjeisto kotitestauksen lisäämisestä ja näytteenoton suuntaamisesta todennäköisesti toimii.
Osastohoitoa tarvitsevien Covid-potilaiden määrä on noussut Satakunnassa sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa, mutta teho-osaston kuormitus on pysynyt maltillisena. Tällä hetkellä teho-osastolla on hoidossa vain yksi koronapotilas.
– Rokotusten ansiosta suhteessa väestön suureen sairastuvuuteen sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on varsin vähäinen, mutta kun tautia on liikkeellä erittäin runsaasti, myös sairaalahoito kuormittuu. Koronapotilaiden aiheuttama vuodeosastokuormitus on Satakunnassa ollut edelleen nouseva. Uudet vaikean koronainfektion vuoksi alkaneet sairaalahoitojaksot Satasairaalassa olivat viime viikolla korkeammalla tasolla, kuin kertaakaan koko epidemian aikana, tiedotteessa todetaan.
Edellisellä viikolla erikoissairaanhoidossa alkoi 12 hoitojaksoa vaikean koronavirusinfektion vuoksi, ja viime viikolla niitä alkoi peräti 22. Tämän lisäksi Satasairaalassa voimavaroja kuormittavat potilaat, joilla Covid on sivulöydöksenä ja jotka ovat hoidossa muun syyn vuoksi. Nämä potilaat ovat nyt kahden viikon aikana selvästi lisääntyneet. Tällaisia uusia hoitojaksoja alkoi Satasairaalassa viime viikolla peräti 16.
– Tämä johtuu siitä, että lieväoireinen koronainfektio on väestössä tällä hetkellä hyvin yleinen ja toisaalta sairaalapotilailta näytteitä otetaan hyvin kattavasti. Esimerkiksi kaikilta päivystyspotilailta otetaan Covid-näyte sairaalaan tullessa. Näin tehdään, jotta oireettomat tai lieväoireiset potilaat tunnistettaisiin ja osastoepidemiat vältettäisiin.
Kaiken kaikkiaan Satasairaalan koronapotilaita hoitava osasto on erittäin kuormittunut, ja dynaamisia henkilöstöjärjestelyjä joudutaan tekemään henkilökunnan riittävyyden takaamiseksi. Tarvittaessa päivystysosaston paikkamäärää lisätään.
Terveydenhoitoa, samoin kuin yhteiskuntaa laajemminkin, rasittaa edelleen henkilökunnan sairastuminen. Tartunnat tulevat yleensä kotoa tai muualta sairaalan ulkopuolelta. Kaikissa potilaskontakteissa käytettään suojaimia ja tartunnat henkilökunnalta potilaille ovat hyvin harvinaisia. Joitakin suunniteltuja poliklinikka-aikoja ja sovittuja kiireettömiä leikkauksia on jouduttu siirtämään, mutta vaikeasta tilanteesta huolimatta Satasairaala toimii lähes normaalisti.
– Kuten olemme aiemmin ennustaneet, helmikuu tulee todennäköisesti olemaan terveydenhuollossa raskas. Maaliskuun alussa koronapotilaiden odotetaan kuitenkin vähenevän, ATTR:n tiedotteessa todetaan.
THL:n tilaston mukaan rokottamattomat ovat tammikuun aikana päätyneet Satakunnassa tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 7,4 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon jopa 12 kertaa todennäköisemmin kuin vähintään kaksi kertaa rokotetut. Satakunnan tilanne ei poikkea kansallisesta tilastosta.
Rokotukset ovat edenneet hyvin Satakunnassa, ja rokotusinnon toivotaan jatkuvan. Valtakunnallisesti Satakunta jatkaa keskiarvon yläpuolella.
”Mitä teen, jos epäilen koronavirusinfektiota?” -kansalaisohjetta on hieman päivitetty, ja ohjeet löytyvät Satasairaalan verkkosivuilta. Voimassa olevissa ohjeistoissa korostuu omaehtoinen kontaktien välttäminen, kotitestaus ja jäljityksen kohdentaminen sote-yksiköihin.
– Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka mukaan jatkossa tartuntatautipäivärahaa voisi hakea myös muun lääkärin kuin tartuntatautilääkärin todistuksen perusteella, mutta sitä varten tarvitaan terveydenhuollossa otettava positiivinen PCR- tai antigeenitesti. Lakimuutos ja siihen liittyvät asetukset eivät vielä ole voimassa, eikä niiden soveltamisesta ole saatu ohjauskirjettä, joten toistaiseksi noudatetaan entisiä näytteenottokriteereitä. Lisäksi ohjeistoon on lisätty lause: varotoimet eivät koske perheenjäsentä myöskään silloin, jos hän on sairastanut koronaviruksen aiheuttaman infektion kahden kuukauden sisällä (koskien varotoimia, joita tulee noudattaa, mikäli perheen jäsenellä tai lähikontaktilla todetaan koronavirusinfektio).
Maskisuositus on toistaiseksi ennallaan, mutta ATTR suosittaa, että maskisuositusta lievennetään 28. helmikuuta alkaen koskemaan vain yli 12-vuotiaita. Hiihtoloman jälkeen on tarkoitus lopettaa myös kouluissa 1.–4.-luokkalaisten maskisuositus.
– Valtioneuvosto on linjannut, että kansallisesta etätyösuosituksesta luovutaan 28. helmikuuta. Satakunnassa suositellaan noudattamaan kansallista linjausta, mutta mahdollistamaan edelleen etä- ja lähityön yhdistämisen silloin kuin se työn luonne huomioiden on mahdollista, tiedotteessa todetaan.
Satakunnan rajoitukset ovat linjassa valtakunnallisen tilanteen ja hallituksen suosittelemien rajoitusten keventämisen kanssa. Lounais-Suomen aluehallintovirasto kevensi Satakuntaan suunnattuja rajoituksia merkittävästi jo 14. helmikuuta, jolloin se purki määräyksen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien kieltämisestä.
–Tällä hetkellä voimassa on enää tartuntatautilain pykälä 58 d, jonka mukaan toiminta on järjestettävä niin, että osallistujien välisen lähikontaktin riski on mahdollista ehkäistä. Mikäli tilanne etenee suotuisasti, tämäkin rajoitus on tarkoitus poistaa kuun lopussa.
Alueellinen työryhmä haluaa muistuttaa, että rajoitusten lieventyessä ja epidemiologisen tilanteen ollessa edelleen vaikea, vastuullisen toiminnan merkitys kasvaa.
– Rokotukset ovat edelleen avainasemassa. Tärkeässä roolissa ovat edelleen myös maskin käyttö, etäisyyksien säilyttäminen ja hyvä käsihygienia.