Yläkouluikäisen elämänvaihe kaikkine muutoksineen voi olla melkoista rimpuilua, ja siinä pyörityksessä vanhemmatkin ovat helposti ymmällään. Tiiviisti nuorten kanssa työskentelevä koulukuraattori Sari Hautaoja neuvoo vanhempia pitämään korvat ja sylin avoimena aina, ja kyselemään kuulumisia, vaikka nuori sitä vähän vastustelisikin.
Esa Viippola
Eura | Euran vastaava koulukuraattori Sari Hautaoja näkee usein, kuinka vanhemmuus on elämän vaikeimpia tehtäviä. Silti siinä voi onnistua ihan hyvin.
Alkuun hän tarjoilee pohdittavaksi kolme pointtia: Ensinnäkin, pääsääntöisesti asiat ovat hyvin, kun vanhemmilla on yläasteikäiseen lapseen puheyhteys. Toiseksi, silloin kun nuorella on asiaa, vanhemman on syytä pysähtyä heti, olla läsnä ja kuunnella. Ja kolmantena konstina lapselle pitää uskaltaa antaa rakkautta ja rajoja.
Eskareiden, yläkoululaisten ja lukiolaisten parissa työskentelevä Sari Hautaoja törmää työssään liian usein siihen, että vanhemmus on vanhemmilta hukassa. Yleisin tapaus on, että alaikäiselle ollaan enemmän kaveri kuin kasvattaja.
– On tärkeää, että lapsilla ja vanhemmilla on yhteisiä harrastuksia tai muuta tekemistä, mutta vanhemman ei kuulu kertoa lapselle esimerkiksi omista huolistaan. Vanhemmat saavat tuottaa lapselle pettymyksiä asettaessaan hänelle rajoja, sillä rajattomuus tuo turvattomuutta, Hautaoja sanoo.
Hautaojan mukaan on selvästi Eurassakin nähtävissä, miten etäkoulujen ja esimerkiksi maailmanpolitiikan tapahtumien seurauksena sosiaalinen ja yleinen ahdistuneisuus on nuorilla lisääntynyt.
– Varsinkin ysit ja lukiolaiset miettivät jo paljon maailmantilaa; ilmastonmuutosta, koronaa ja jonkin verran sotaa.
Kotonakin tämä varmasti näkyy, ja apua saa kuraattorin kolmesta pointista. Eli ensinnäkin puheyhteys on tärkeää säilyttää.
– Vanhempien on hyvä keskustella esimerkiksi sodasta tai raha-asioista lapsen ikätason mukaisesti. Yläkoulussa ja lukiossa tällaiset kuuluvat jo jossain määrin yleissivistykseen, mutta pienempiä lapsia pitää ehdottomasti suojata, heidän ei tarvitse tietää kaikkea.
– Sotajutuista oli keväällä Ukrainan sodan alkaessa selkeä ohje, että lasten uutisten katsomista pitää vähän rajoittaa. Nyt tilanteeseen on ehkä jonkin verran turruttu, mutta silti esimerkiksi illan tv-uutiset eivät useinkaan ole pienelle lapselle sopivaa katsottavaa, hän jatkaa.
Lisäksi Hautaoja opastaa, että omia pelkoja ei kannata koskaan korostaa, vaan pysyä keskusteluissa mahdollisimman neutraalina.
Sitten se läsnäolo ja kuuntelu:
– Erityisesti yläkouluikäiset eivät välttämättä tule usein itse aloittamaan keskustelua. Kun nuori siihen tulee, niin älä sano, että: "Odota, teen tämän jutun", vaan pane kännykkä pois ja keskity nuoreen siinä hetkessä. Jos hyviä keskusteluhetkiä on muutenkin harvassa, ne menevät helposti kokonaan ohi, jos vanhempi ei ehdi olla läsnä.
Ja vielä ne rajat:
– Lapset ja nuoret tarvitsevat rakkautta ja rajoja. Ohjeistusta ja rajoja esimerkiksi niin kotiintulo- kuin ruutuaikoihin, tai päivärytmiin kuten nukkumaanmenoaikoihin. Lapset voivat olla mukana päätöksenteossa heihin liittyvissä asioissa, mutta vanhempi on se, joka tekee lopulliset päätökset ja asettaa rajat.
Sari Hautaoja toteaa vanhemmuuden olevan elämän vaikeimpia, mutta myös palkisevimpia tehtäviä. Pestistä ei oikein voi irtisanoutua, vaikka yläkouluikäisten kanssa olisikin vääntämistä mitä moninaisimmista asioista.
– Tuossa iässä lapsen on tarkoituskin repiä itseään irti vanhemmista, se on oikeasti todella iso homma. Ja jos on vielä niin, että lapsella on murrosikä samaan aikaan kun vanhemmilla on keski-iän kriisi, niin varmasti se kysyy voimia. Tärkeintä on muistaa, että aikuisella on tunteiden ja tilanteiden käsittelyyn enemmän työkaluja kuin vasta aikuiseksi matkalla olevalla lapsella. Tilanteet eivät saisi mennä vanhemmilla tunteisiin, vaikka ne nuorella menisivätkin.
Koulukuraattorina Hautaoja kuulee hyvin myös nuorten näkökulman.
– Suurin osa puhuu vanhemmistaan nätisti – ja suuri osa myös suojelee heitä. Kaikki eivät esimerkiksi halua vanhempien tietävän koulukuraattorikäynneistä, kun eivät halua huolestuttaa vanhempiaan.
Kun Sari Hautaoja kertoo yleisimmän nuorten suusta kuullun negatiivisen kommentin, siinä on vanhemmille paljon pohdittavaa.
– Useimmiten tulee esille nuoren kokemus siitä, että vanhemmilla ei ole hänelle aikaa. Nuoret ovat kuitenkin myös ymmärtäväisiä, ja vanhempia myös puolustellaan esimerkiksi sillä, että heillä on "niin paljon töitä".
Kännykkä pois. Ollaan läsnä.
Kehitettävää vanhemmuudessa on aina, mutta onneksi siinä voi myös onnistua ihan hyvin.
– Hyvin harvassa ovat sellaiset nuoret, jotka sanovat, että vanhemmat eivät tajua heitä yhtään. Heilläkin usein mieli myös muuttuu, kun asiaa käsitellään yhdessä vanhempien kanssa, Sari Hautaoja kannustaa.
Vinkkejä nuorten vanhemmille
Euran vastaava koulukuraattori Sari Hautaoja toteaa, että arki yläkoululaisen kanssa voi välillä olla myrskyisää. Näillä kolmella neuvolla pääsee ainakin hyvin alkuun hyvän vanhemmuuden tiellä.
1: Puheyhteys on tärkeää säilyttää, vaikka nuori sitä vastustelisikin. Kysy myös, mitä kuuluu, sillä yksin jäävä nuori voi kokea, ettei hänestä välitetä.
2: Läsnäolo on kaikki kaikessa, kun nuorella on tärkeää asiaa. Älä sano: "Odota" vaan keskity lapsen asiaan täysin.
3: Rakkaus ja rajat on paljon käytetty toteamus, mutta edelleen täyttä totta. Rajattomuus tuo turvattomuutta.