Mansikan kukinta ja marjan kypsyminen ajoittuvat samoihin aikoihin.
Jasmin Rikkonen
Jasmin Rikkonen
Vanhempiensa vuonna 1985 Köyliöön perustamaa Marja- ja Vihannestila Torkkelia jatkava Kimmo Torkkeli kertoo, että pääsatokausi on jo alkanut, ja se on parhaimmillaan ensi viikolla ja mahdollisesti vielä sitä seuraavalla viikolla.
– Pakastemarjat kannattaa ottaa sadon alkupäästä. Sadon loppupään marjat sopivat paremmin esimerkiksi hillomarjaksi, Torkkeli muistuttaa.
ProAgrian Länsi-Suomen alueen marjantuotannon asiantuntija Minna Pohjola kertoo tämän vuoden viljelyolosuhteiden olleen mansikan kannalta loistavat.
– Kausi on aikaisessa, ja kuivuus ei ole ollut niin iso ongelma kuin viime vuonna, Pohjola kertoo.
Torkkelin tilan mansikkapelloista 80 prosenttia on Polka-peltoja. Perinteinen Polka-lajike on suomalaisten mieleen, sillä se on makea, tummanpunainen ja soveltuu hyvin niin pakastemarjaksi, säilykkeeksi kuin tuoreena syötäväksi.
– Polka menee käsittelemättömänä myös nopeasti pilalle, Torkkeli huomauttaa.
Polkan lisäksi Torkkelin tilalla viljellään esimerkiksi Sonataa, Rumbaa ja Malvinaa.
Lue lisää torstain 25.6. lehdestä.