Jouni Aaltosen ja Mari Leemetsin työpäivä alkoi tiistaina varhain. He lähtivät Pyhäjärvelle katsomaan muikkurysiä jo kuudelta ja päivä jatkui kalojen lajittelulla sekä perkaamisella. Kolvaan Kalan yrittäjänä toimivan Jouni Aaltosen mukaan paikallinen muikku on kalakaupan kysytyin tuote ympäri vuoden.
Veera Reko
Varhaisaamun aurinko helottaa täydeltä taivaalta, kun Kolvaan Kalan yrittäjä Jouni Aaltonen ja työntekijä Mari Leemets lastaavat jäillä täytetyt muoviastiat veneeseen, hyppäävät kyytiin ja ajavat tutulle rysäpaikalle Kolvaan edustalle.
Kaksikolla on hymy herkässä, sillä tänä kesänä rysiltä ei ole tarvinnut kertaakaan lähteä tyhjin käsin rantaan. Käynnissä on Aaltosen mukaan paras muikkukesä useaan vuoteen.
– Tänä juhannuksena ei tarvitse myydä ”ei oota” lainkaan, hän iloitsee.
– Harvoin saadaan tähän aikaan näin paljon paikallista muikkua. Sellaisia kesiä on ollut, että ennen juhannusta rysässä on ollut vain pari muikkua, Aaltonen jatkaa.
Nyt rysät ovat pullollaan kalaa ja kaksi 400 kiloa muikkua vetävää muoviastiaa täyttyvät hetkessä. Hyvään muikkukantaan vaikuttavat Aaltosen mukaan monet tekijät aina edellisen syksyn onnistuneesta kudusta muikun kanssa samasta ravinnosta kilpailevan kuoreen määrään asti.
Torstaina 20. kesäkuuta ilmestyneestä Alasatakunnasta voit lukea lisää muun muassa siitä, miksi Pyhäjärven muikut kasvavat Suomen muihin muikkujärviin verrattuna hyvinkin nopeasti.