Maarit Markkulalla on jatkossa paremmin aikaa muun muassa maatilalta löytyvän munituskanalan hoitamiseen, sillä kunnallispolitiikassa häntä ei enää nähdä.
Joni Tuominen
Säkylä, Köyliö | Joni Tuominen
Viime tiistaina julkistetuilta kuntavaalien ehdokaslistoilta puuttui Säkylässä viiden nykyisen kunnanvaltuutetun nimet. Yksi näistä on köyliöläinen Maarit Markkula, jonka yhtäjaksoinen putki kunnanvaltuustossa alkoi Köyliössä vuonna 2004. Luopumispäätös kypsyi käytännössä jo viime kuntavaalien aikaan, jolloin hänen miehensä sairasteli ja sittemmin menehtyi pian vaalien jälkeen.
– Se oli tietenkin raskas juttu, ja nyt voimani on käytetty loppuun. Mieheni oli hoitanut siihen asti maatilan, mutta yhtäkkiä se jäi minulle ja pojalleni, joka on onneksi ottanut koko ajan enemmän vastuuta, Markkula sanoo.
Samalla hän toteaa, että kokee muutenkin antaneensa kunnallispolitiikalle kaiken itsestään. Estradi on siis valmis tuoreemmille kasvoille, joiden ideoita Markkula on kuunnellut vakuuttuneena.
– Kuunnellessani nuorempia ehdokkaita, niin heillä on ihan oikeasti uusia hienoja visioita kunnan kehittämisen suhteen. Ei ole sellaista kuin nykyisillä valtuutetuilla, että lopetetaan tämä ja tämä, vieläpä useimmiten Köyliön puolelta.
Vaikeimmista asioista oman poliittisen uransa aikana hän nostaa esiin Säkylän ja Köyliön kuntaliitoksen, joka toteutui lopulta vuonna 2016. Markkula sanoo, että äänestäisi edelleen kuntaliitosta vastaan.
– Eihän Köyliöön ole jäänyt mitään. Se on ollut niin, että köyliöläiset ovat jääneet alakynteen.
Osittain kuntaliitokseen liittyy myös Markkulan seilaaminen puolueesta toiseen. Hän aloitti keskustassa, mutta loikkasi perussuomalaisiin kesken valtuustokauden vuonna 2010. Alkuvuodesta 2019 hän käväisi Liike Nytin listoilla, mutta palasi vuoden 2021 vaaleihin perussuomalaisiin sitoutumattomana.
– Keskustasta jäin pois kuntaliitoksesta tulleen kädenväännön takia. Minua yritettiin voimakkaasti kääntää kuntaliitoksen puolelle, mikä oli niin raskasta, että siirryin perussuomalaisiin, Markkula selventää.
– Liike Nytissä kävin vain, koska pikkuveljeni houkutteli minut sen puolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi. Heillä ei ollut Satakunnasta oikein ketään ehdokasta, niin suostuin, vaikka tavoitteenani ei ollut edes päästä läpi.
Pitkää kokonaisuutta katsoessa Markkula kertoo poliittisesta urasta jäävän maun olevan hyvä. Se saattaa muuttua vielä paremmaksi, mikäli viime viikolla julkisuuteen tullut Kepolan koulun lopettamispäätöksen mahdollinen peruuntuminen toteutuu vielä kuluvan valtuustokauden aikana.
– Vastustin Kepolan koulun lopettamista, koska mielestäni Säkylän kuntapolitiikassa ei ole tehty toimenpiteitä kunnan kehittämiseksi ainakaan Köyliön puolella.
Haastavat ajat muuttotappiokunnissa, kuten Säkylässä, jatkuvat kuitenkin myös tulevina vuosina. Markkulan toiveissa on, että tulevat päättäjät jaksaisivat selvittää asioita perinpohjaisesti, jotta päätöksenteko perustuu faktoihin.
– Itselleni on aina ollut tärkeää ottaa asioista selvää. Päätöksenteon pitää perustua mielipiteiden sijaan faktoihin, mutta aika monella on vain se mielipide, hän sanoo.
Politiikasta jäävän ajan Markkula aikoo käyttää poikansa auttamiseen maatilan töissä. Ruokaviraston työstä syksyllä eläköityvä nainen toimii myös MTK-Köyliön ja Köyliön maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajana. Politiikkaakaan hän ei pääse välttämättä täysin karkuun, sillä hänen poikansa Juhani Aaltonen on ensimmäistä kertaa kokoomuksen kuntavaaliehdokkaana.
– Hän on ollut pitkään jo erittäin kiinnostunut kuntapolitiikasta. Juhani on tutkinut paljon asioita ja kysellyt niistä myös minulta, hän toteaa.