Apetit kokeilee Räpin koetilalla Köyliössä vuosittain monia uusia hernelajikkeita. Tänä vuonna koeviljelyssä on ollut 28:n eri sortin hernettä.
Esa Viippola / arkisto
Säkylä | Apetit on tehnyt viime vuosien aikana merkittäviä panostuksia ja investointeja kotimaisen herneen viljelyyn, puintiin ja pakastetuotantoon. Muun muassa kuluvalle satokaudelle valmistuneen uuden hernelinjaston vastaanottopään ja kaksi vuotta sitten tehdyn hernepuimuri-investoinnin myötä Apetit tähtää herneen sopimusviljelyalan kasvattamiseen. Myös viljelykehitystä herneen ympärillä tehdään jatkuvasti Apetitin omalla Räpin koetilalla.
Apetitin Säkylän pakastetehtaalle keväällä valmistunut uusi hernelinjaston vastaanotto- ja puhdistuspää otettiin käyttöön heti herneenpuinnin alussa.
– Investointi oli tärkeä, sillä sen avulla saamme kasvatettua paitsi vastaanoton mutta myös koko linjan käsittelykapasiteettia. Lisäksi uuden osan ansiosta linjaston puhdistustulos paranee ja hävikki minimoituu sekä pääsemme pienentämään herneen pakastusprosessin energian- ja vedenkulutusta. Etenkin veden kierrätykseen on uudessa linjastossa panostettu, Apetitin tuotantojohtaja Ari Kulmala kertoo yhtiön tiedotteessa.
Herneellä on ollut Apetitin mukaan hyvä satokausi. Kovimmat hellejaksot antoivat pääasiassa odottaa itseään herneen satokauden loppuun, jolloin herneet ovat päässeet kypsymään rauhassa. Hernesato onkin sekä laadullisesti että määrällisesti hyvällä tasolla.
– Suotuisien kasvu- ja puintiolosuhteiden myötä satotaso on ollut hyvä ja sille asetetut odotukset täyttyvät, Apetitin viljelytyspäällikkö Gunta Cirule kertoo.
Herneenpuintia riittää tällä satokaudella noin kahden kuukauden ajalle, viimeiset puinnit ajoittuivat juuri syyskuun puolelle. Herne pakastetaan tuoreena ja mahdollisimman nopeasti puinnin jälkeen, jotta herneet saadaan tuoreena pakkaseen. Viljelyaluetta laajennettiin tällä satokaudella Varsinais-Suomen alueelle ja hernettä tullaan jatkossakin viljelyalan kasvaessa viljelemään noin 100 kilometrin säteellä Säkylän tehtaasta.
Apetit viljelytti tänä vuonna 1 400 hehtaaria hernettä yhteensä noin 100 sopimusviljelijällä. Tavoitteena on viljelyttää hernettä tulevana vuonna yhä isompi ala.
– Viljelijän kannalta herne on viljelykiertoon hyvä kasvi, jolla on myös hyvä typensidonta. Herneen viljelyyn ei myöskään tarvita erillistä konekantaa, sillä Apetitin oma puintitiimi hoitaa herneen puinnin. Herneen viljelysopimuksia tulevalle vuodelle aletaan tehdä syksyn aikana, Cirule sanoo.
Herneen viljelyä myös kehitetään jatkuvasti. Apetitin Räpin koetilalla tutkitaan muiden kasvien ohella hernettäkin lajikokein. Herneen lajikokeissa painottuvat laatuvaatimusten ja satotasojen lisäksi kestävä viljely ja varautuminen muuttuviin kasvuolosuhteisiin. Tänä vuonna Räpillä oli koeviljelyssä 28 uutta hernelajiketta.