17.5.2021 10.40
Uutiset
 
Elli-Mari Ahola

Sote-uudistus saattaa olla jo lähellä, vaikket ehkä ole sitä viime aikona ajatellut – kunnat ovat

Perusturvajohtaja Taina Juvonen ja hallintopäällikkö Heli Salo-Kivinen muuttivat maaliskuussa terveyskeskuksen hallintokäytävään. Perässä seuraa muukin vielä kunnanvirastolla istuva perusturvan väki, joka vielä tämän vuoden aikana löytää paikkansa terveyskeskuksen seinien sisältä.

Perusturvajohtaja Taina Juvonen ja hallintopäällikkö Heli Salo-Kivinen muuttivat maaliskuussa terveyskeskuksen hallintokäytävään. Perässä seuraa muukin vielä kunnanvirastolla istuva perusturvan väki, joka vielä tämän vuoden aikana löytää paikkansa terveyskeskuksen seinien sisältä.

Elli-Mari Ahola

Eu­ra, Sä­ky­lä | Kes­tou­u­ti­sai­he sote-uu­dis­tus näyt­tää vii­me ai­koi­na luo­vut­ta­neen pals­ta­ti­lan­sa ko­ro­nal­le, mut­ta on sil­ti eh­kä jo hy­vin lä­hel­lä: lait saa­te­taan hy­väk­syä edus­kun­nas­sa jo hei­nä­kuus­sa. Eu­ra ja Sä­ky­lä ovat jo pit­käl­lä sote-kes­kuk­sen to­teut­ta­mi­ses­sa, mikä an­taa sel­kä­no­jaa val­ta­kun­nal­li­seen uu­dis­tuk­seen, ja Sa­ta­kun­nas­sa val­mis­tel­laan jo hen­ki­lös­tön, so­pi­mus­ten ja hal­lin­non siir­ty­mis­tä sekä kiin­teis­tö­jen vuok­raa­mis­ta maa­kun­nil­le.

– Pu­hu­taan konk­reet­ti­sis­ta toi­mis­ta, joi­ta val­mis­tel­laan to­sis­saan, Sa­ta­kun­nan sote -ra­ken­neu­u­dis­tuk­sen han­ke­joh­ta­ja An­ne­li Leh­ti­mä­ki to­te­aa.

Hän ja toi­sen Sa­ta­so­ten kat­to­hank­keen, Sa­ta­kun­nan tu­le­vai­suu­den sote-kes­kus, joh­ta­ja An­na Jaa­ti­nen esi­tel­möi­vät sote-uu­dis­tuk­ses­ta Eu­ran val­tuus­tol­le.

Jaa­ti­nen nos­taa esil­le asi­oi­ta, joi­ta uu­dis­tus edel­lyt­tää mut­ta jois­sa Eu­ra on jo pit­käl­lä, ku­ten per­he­kes­kus, hyte-toi­min­ta tai oman työn­te­ki­jän ni­me­ä­mi­nen jo­kai­sel­le asi­ak­kaal­le avo­ter­vey­den­huol­los­sa.

– So­si­aa­li­huol­lon pro­ses­sit ei­vät vie­lä ole ol­leet hank­keis­sa mu­ka­na, mut­ta teil­lä on jo oi­kea sote-kes­kus, hän ke­hai­si.

Se täy­den­tyi so­si­aa­li­pal­ve­luil­la, kun ne muut­ti­vat tam­mi­kuus­sa Eu­ran vi­ras­to­ta­los­ta sote-kes­kuk­seen.

– Pys­tym­me nyt tar­jo­a­maan sa­man ka­ton al­la kaik­ki pal­ve­lut, jot­ka sote-kes­kuk­sil­le uu­dis­tuk­sen jäl­keen kuu­lu­vat, Eu­ran pe­rus­tur­va­joh­ta­ja Ka­le­vi Mä­ki­pää vah­vis­taa.

Pit­käl­lä ol­laan Sä­ky­läs­sä­kin. Siel­lä so­si­aa­li- ja ter­veys­joh­ta­ja Tai­na Ju­vo­nen ja hal­lin­to­pääl­lik­kö Heli Salo-Ki­vi­nen aloit­ti­vat maa­lis­kuus­sa vas­taa­van ke­hi­tyk­sen muut­ta­mal­la vi­ras­to­ta­lol­ta ter­veys­kes­kuk­seen. Tar­koi­tus on, et­tä muut seu­raa­vat tä­män vuo­den ai­ka­na pe­räs­sä.

– Per­he­kes­kuk­seen liit­ty­vil­le las­ten­suo­je­lun so­si­aa­li­työn­te­ki­jöil­le ja oh­jaa­jil­le on kat­sot­tu ti­lat neu­vo­lan ym­pä­ris­tös­tä, ja ai­kuis­so­si­aa­li­työ­kin löy­tää täs­tä ta­los­ta paik­kan­sa, Ju­vo­nen ker­too.

Pysyviä hyötyjä hankerahoista

Kun­tien so­te­a­lan joh­ta­jat nos­ta­vat kes­kei­sek­si sote-uu­dis­tuk­sen val­mis­te­lun an­si­ok­si per­he­kes­kus­toi­min­ta­mal­lin, jota sekä Eu­ras­sa et­tä Sä­ky­läs­sä on ke­hi­tet­ty ja otet­tu käyt­töön.

Sa­moin kum­pi­kin to­te­aa, et­tä sote-uu­dis­tuk­sen ra­hoi­tuk­sel­la on kun­nas­sa pys­tyt­ty to­teut­ta­maan mui­ta­kin sel­lai­sia uu­dis­tuk­sia, jot­ka oli­vat tar­peen, mut­ta joi­hin ei il­man han­ke­ra­haa oli­si löy­ty­nyt re­surs­se­ja näin no­pe­al­la ai­ka­tau­lul­la.

Eu­ras­sa on eri­kois­tut­tu esi­mer­kik­si mie­len­ter­vey­teen, mo­ni­am­ma­til­li­siin työl­li­syys­pal­ve­lui­hin ja ikään­ty­vien ko­tiin an­net­ta­viin pal­ve­lui­hin.

– Ko­tiin an­net­ta­vat pal­ve­lut ovat meil­lä Sa­ta­kun­nan huip­pu­ta­sol­la, Mä­ki­pää sa­noo.

Syk­syl­lä Sä­ky­läs­sä al­kaa pi­lot­ti, jos­sa päih­de­pal­ve­lut jal­kau­tu­vat ai­kai­sem­paa enem­män ko­tei­hin, ja mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lui­hin on pa­nos­tet­tu muu­ten­kin.

– Meil­lä on oma mie­len­ter­vey­den en­si­a­pu -kou­lut­ta­ja, ja ta­voit­tee­na on, et­tä koko asi­a­kas­työ­tä te­ke­vä hen­ki­lös­tö sai­si kou­lu­tuk­sen, Ju­vo­nen ker­too.

Ke­hi­tys­koh­tee­na kum­pi­kin nä­kee en­nal­ta­eh­käi­se­vän ot­teen koko sote-alal­la.

– Sote-uu­dis­tuk­sen ta­voit­teet ovat sa­mo­ja, jot­ka meil­lä­kin on ta­lou­sar­vi­os­sa. Ke­hit­tä­mi­nen on mie­le­käs­tä, kun nämä asi­at pi­täi­si kui­ten­kin teh­dä.

Kysymys palveluverkosta auki

Sa­ta­so­ten han­ke­joh­ta­jat ko­ros­ta­vat, et­tei mis­sään ole käy­ty kes­kus­te­lu­a­kaan saa­ti sit­ten lyö­ty luk­koon tu­le­van sote-maa­kun­nan pal­ve­lu­verk­koa. Sil­ti on sel­vää, et­tä sote-uu­dis­tuk­seen koh­dis­tu­vat pe­lot ja mie­len­kiin­to koh­dis­tu­vat pal­jol­ti tä­hän.

– Ajat­te­len, et­tä Sa­ta­kun­nan ny­kyi­sil­lä so­te­kes­kuk­sil­la on hyvä jat­kaa tu­le­vai­suu­des­sa­kin, kun ne hi­o­taan kun­toon, Jaa­ti­nen ar­vi­oi.

Mä­ki­pää muis­tut­taa, et­tä vaik­ka ny­kyi­set so­te­kiin­teis­töt siir­ty­vät vä­hin­tään kol­mek­si vuo­dek­si maa­kun­nil­le, se ei tar­koi­ta, et­tä kaik­ki ny­kyi­set pal­ve­lut oli­si­vat ikui­ses­ti lu­ki­tut.

– Ei­hän täl­lais­ta uu­dis­tus­ta voi teh­dä, el­lei pal­ve­lu­verk­koa tar­kas­tel­la, vaik­ka toki sel­lai­sen­kin po­liit­ti­sen pää­tök­sen voi teh­dä. Maa­kun­ta­val­tuus­tot rat­kai­se­vat, hän poh­tii.

Hä­nen mu­kaan­sa Eu­ras­sa val­mis­tau­du­taan sii­hen, et­tä sote-kes­kus voi tar­vit­ta­es­sa jat­kos­sa tar­jo­ta pal­ve­lua laa­jem­mal­le­kin alu­eel­le.

Huo­li Sä­ky­län ter­veys­kes­kuk­sen säi­ly­mi­ses­tä sote-uu­dis­tuk­sen jäl­keen on nä­ky­nyt tä­män­kin leh­den ylei­sö­no­sas­tol­la. Ju­vo­nen myön­tää, et­tä Sä­ky­läl­lä on mai­ne­työ­tä teh­tä­vä­nä.

– Olem­me nyt mai­net­tam­me pa­rem­pi. Vah­vuu­tem­me on ket­te­ryys. Pys­tym­me te­ke­mään no­pei­ta pää­tök­siä – tar­vit­ta­es­sa uu­del­leen, jos huo­maam­me, et­tä en­sim­mäi­nen suun­ta oli vää­rä. Hoi­to­hen­ki­lö­kun­ta on si­tou­tu­nut­ta, hän lis­taa vah­vuuk­sia.

Si­tou­tu­nei­suus se­lit­tää hä­nen mu­kaan­sa sitä, et­tä ko­ro­na­tes­taus ja -ro­ko­tuk­set ovat toi­mi­neet ri­pe­äs­ti.

Sä­ky­läs­sä on edel­leen oma la­bo­ra­to­rio, kun suu­rin osa Sa­ta­kun­taa os­taa pal­ve­lun Sa­ta­Di­a­gil­ta.

– La­bo­ra­to­ri­on kes­kit­tä­mi­nen tu­lee meil­lä­kin ar­vi­oi­ta­vak­si tänä vuon­na. Lis­taam­me plus­sat ja mii­nuk­set, sit­ten pää­täm­me.

Kun­tien so­te­a­lan joh­ta­jat ovat yh­tä miel­tä sii­tä, et­tä on sel­lais­ta osaa­mis­ta, jon­ka oli­si hyvä liik­kua en­tis­tä jou­he­vam­min maa­kun­nan si­säl­lä, ku­ten eri­kois­sai­raan­hoi­don kon­sul­taa­tio.

– Sit­ten on sel­lai­si­a­kin pal­ve­lui­ta, jot­ka on pak­ko jär­jes­tää lä­hel­lä. Viis sii­tä, kuka pal­ve­lut jär­jes­tää, kun­han ne ovat kun­ta­lai­sen kan­nal­ta tar­peel­li­sia ja lä­hel­lä, Tai­na Ju­vo­nen ki­teyt­tää.

Eura on kahminut vastuuta

Eu­ra on vas­tuu­ta­ho­na kol­mes­sa Sa­ta­kun­nan si­säi­ses­sä sote-uu­dis­tuk­sen val­mis­te­lu­hank­kees­sa, ja pe­rus­tur­va­joh­ta­ja Ka­le­vi Mä­ki­pää edus­taa yh­des­sä mi­nis­te­ri­ön työ­ryh­mäs­sä koko Sa­ta­kun­taa.

Eu­ran pe­rus­tur­van joh­to­ryh­mäs­sä teh­tiin hy­vis­sä ajoin lin­jaus, et­tä sote-uu­dis­tuk­sen val­mis­te­lu­pöy­dis­tä py­ri­tään ak­tii­vi­ses­ti hank­ki­maan paik­ko­ja, jol­loin syn­tyy ai­to­ja mah­dol­li­suuk­sia ol­la vai­kut­ta­mas­sa. Pyr­ki­mys on on­nis­tu­nut, sil­lä Eu­ra on pää­ty­nyt ve­to­vas­tuul­li­sek­si jopa kol­mes­sa Sa­ta­kun­nan hank­kees­sa.

– Näis­sä osa­hank­keis­sa ha­lu­sim­me ol­la vah­vas­ti mu­ka­na, sil­lä ne ovat mei­dän so­te­kes­kuk­sem­me kan­nal­ta mer­kit­tä­viä, pe­rus­tur­va­joh­ta­ja Ka­le­vi Mä­ki­pää to­te­aa.

Kyse on maa­kun­nal­lis­ten so­te­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­sen ja tuot­ta­ja­roo­lien, tie­dol­la joh­ta­mi­sen ja sote-am­mat­ti­lais­ten ko­ke­mus­tie­don ra­por­toin­nin hank­keis­ta. Li­säk­si Mä­ki­pää edus­taa Sa­ta­kun­taa yh­des­sä so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön vii­des­tä työ­ryh­mäs­tä, joi­den kaut­ta se oh­jaa val­mis­te­lua maa­kun­nis­sa. Ky­sees­sä on Pal­ve­lu­jen jär­jes­tä­mi­seen liit­ty­vän alu­eel­li­sen val­mis­te­lun ryh­mä, jon­ka työ­kent­tä kos­ket­te­lee sote-uu­dis­tuk­sen kuu­min­ta pe­ru­naa – pal­ve­lu­verk­koa.

Hän ko­kee, et­tä Sa­ta­kun­taa on help­po edus­taa, kun omaa vir­ka­kun­taa ei tar­vit­se puo­lus­tel­la.

– Työ­tä­ni aut­taa se, et­tä Eu­ran pe­rus­tur­va­pal­ve­luil­la on hyvä mai­ne ja mei­hin luo­te­taan. Asi­at, joi­ta olem­me ol­leet ke­hit­tä­mäs­sä mui­ta edel­lä, ovat vah­vis­ta­neet sitä ku­vaa.

Sote-uu­dis­tuk­ses­sa on moni asia vie­lä au­ki. Mä­ki­pää us­koo, et­tä ak­tii­vi­suus sen val­mis­te­lus­sa ja kun­nan sote-ra­ken­tei­den muok­kaa­mi­nen hy­vis­sä ajoin koh­ti uu­dis­tuk­sen ta­voit­tei­ta vah­vis­taa Eu­ran ase­maa tu­le­vai­suut­ta aja­tel­len.

– Olem­me on­nis­tu­neet te­ke­mään oi­kei­ta rat­kai­su­ja etu­pai­not­tei­ses­ti. Luo­tan sii­hen, et­tä eu­ra­lai­set voi­vat men­nä sote-uu­dis­tus­ta koh­ti luot­ta­vai­sin mie­lin. Mei­dän sote-kes­kuk­sem­me on vah­va ja hy­väs­sä kun­nos­sa.