Metsässä huolet hälvenevät ja mieli virkistyy.
Tuija Helander
Metsän ja luontoympäristön merkitystä ihmisen terveydelle on alettu tutkia runsaasti 2000-luvulla. Lähes jokaisessa tutkimuksessa päädytään samaan tulokseen: metsä on ihmisen hyvinvoinnille tärkeää.
Seuraavassa eri tutkimuksissa esiin tuotuja näkökohtia.
”Mitä enemmän luontoa, sitä terveempi ihminen”. Japanilaisen tutkimuksen mukaan stressihormoneja ja syöpää vastustavia proteiineja erittyy enemmän luonnossa kävelyn kuin kaupunkikävelyn jälkeen.
Aivotutkimuksissa on havaittu, että kävely ja juoksu pumppaavat verta aivoihin erityisen hyvin. Tämä ei johdu pelkästään verenkierron normaalista vilkastumisesta liikunnan seurauksena, vaan jalan painumisesta maahan pumppaavalla rytmillä. Askeleen painallus maahan ja askelrytmi, joka yleensä on sama kuin sydämen lyöntitiheys, saavat aikaan ”paineaallon” verta aivoihin johtavissa valtimoissa. Juoksussa vaikutus on suurempi kuin kävellessä, kun taas pyöräilyssä tätä ei tapahdu.
Ikääntyvälle väestölle lähimetsän helppo saavutettavuus korostuu.
Tuija Helander
Lenkkeily metsän neulaspoluilla ei käy lihasten ja nivelten päälle yhtä paljon kuin kovalla asfaltilla. Tämän merkityksen olen huomannut etenkin viime vuosina, kun vuosirenkaita on alkanut kertyä ja nivelet pikku hiljaa ruostua. Mäntypuiden katveessa poissa katupölyistä ilmakin on paljon raikkaampaa, mistä keuhkot tykkäävät!
”Metsä virkistää tehokkaammin kuin puisto.” Metsän vaikutukset eivät ole ainoastaan fysiologisia, vaan niillä on suuri merkitys myös ihmisen psyykelle. Kyselyjen mukaan ihmiset arvostavat viheralueissa erityisesti kaunista maisemaa, rauhaa, hiljaisuutta ja metsän tuntua. Lähimetsillä on rakennettuja puistoja elvyttävämpi vaikutus. Monet ihmisistä kokevat, että metsässä huolet haihtuvat ja mieli virkistyy.
”Jos metsiköstä näkee läpi, jää virkistyminen vähäiseksi.” Rakentamisen tiivistäminen keskusta-alueilla supistaa viheraluekokonaisuuksia ja hävittää samalla asukkaiden arvostamia luonto-ominaisuuksia. Jos laajoja luontokokonaisuuksia pilkotaan, mahdollisuus rauhan, hiljaisuuden ja metsäntunnun kokemuksille häviää.
Lapset nauttivat metsässä kirmaamisesta.
Tuija Helander
”Viheralueita tarvitaan kodin lähellä.” Lähellä asutusta olevia viheralueita käytetään ahkerammin kuin syrjässä sijaitsevia. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että jos etäisyys on alle puoli kilometriä, aluetta käytti 70 prosenttia asukkaista vähintään neljästi viikossa. Välimatkan kasvaessa kahteen kilometriin tai yli käyttö pieneni 44 prosenttiin ja kahteen kertaan viikossa.
Hollantilaisessa tutkimuksessa todettiin viherympäristön merkityksen korostuvan etenkin lasten, nuorten, ikääntyvien ja huonommassa sosioekonomisessa asemassa olevien kohdalla.
Entä sitten metsien hyötykäyttö, marjastus ja sienestys? Piirakat ja paistokset maistuvat sata kertaa paremmilta, kun ne on väsätty itse poimituista marjoista ja sienistä. Vitamiinitkin siirtyvät näin suoraan metsästä lautaselle.
Tuhooko ne mein mörrimetsän!?
Tuija Helander
Kauttuan metsän rakentamisesta käytiin kovaa vääntöä muutama vuosi sitten. Korona-aika on viimeistään osoittanut metsämme arvon. Mikäs sen hienompaa kuin paikka, johon pääsee turvallisesti, maksutta ja omin jaloin muutamassa minuutissa, ja jossa samalla kertaa hoituvat sekä sielu että ruumis.