Naisten yleisurheilumaajoukkueen kapteenskoja 1970-1990 luvuilta Pirjo Häggman (vas.), Helinä Marjamaa, Tuija Helander ja Ringa Ropo.
Illan ohjelmaan kuului ruokailun ja seurustelun ohella eri lajien ja aikakausien urheilijoiden haastatteluja. Lähes kaikilta kysyttiin, mikä olympialaisissa oli ollut mieleenpainuvinta. Juuri kukaan ei puhunut itse urheilusuorituksesta. Useimpien muistot liittyivät joukkuehenkeen, ystävyyteen ja pikku sattumuksiin kisakylässä, jossa saatettiin viipyä viikkojakin.
Olympia-alumnissa olivat mukana myös Ringa Ropo ja Ella Junnila. Äiti ja tytär, jotka molemmat ovat urheilleet olympialaisissa: Ringa Barcelonan kisojen pituudessa 1992, Ella Tokion kisojen korkeudessa 2021.
Hauskimman muiston kertoi 87-vuotias Arja Paatsalo, joka osallistui Helsingin olympialaisten telinevoimisteluun 16-vuotiaana, tuolloin Lehtinen-sukunimellä:
– Minä löysin sieltä elämän kumppanini!
Oikeastaan elämänkumppani, uimari Pentti Paatsalo löytyi jo Suomen joukkueen valmistautumisleirillä Vierumäellä. Paatsalo kertoi, miten uimarit alkoivat yhtäkkiä kulkea omiin harjoituksiinsa telinevoimistelijoiden harjoituslavan kautta. Eräänä iltana kuului tyttöjen huoneen ovelta koputus. – Meillä olis tääl pähkinöi ja rusinoi, kuului sitten käytävältä. Näin kulki uimarin tie telinevoimistelijan sydämeen pähkinöillä ja rusinoilla! Pari vihittiin viisi vuotta myöhemmin.
Helsingin olympialaisten soihtu urheilumuseo Tahdossa.
Helsingin olympialaiset ovat jättäneet jälkikaikuja myös paikallishistoriaan. Meillä oli ulkorakennuksen vintillä putkisänky, jonka päässä oli olympiarenkaat ja eri maiden lippuja, sekä nimilappu, jossa luki Götziel Türkye. Kuulin että sänky oli hankittu kisojen jälkeen puretusta kisakylästä. Googlettamalla löysin asiaan liittyneen lehti-ilmoituksen:
"Kaikki kisakylän sängyt myydään heti kisojen päätyttyä sosiaaliministeriön vahvistamaan hintaan 6300 mk. Sängyt kokoontaitettavia, ns. huvilasänkytyyppiä. Jokaisessa sängyssä 62 maan liput siirtokuvina ja lisäksi todennäköisesti siinä nukkuneen urheilijan omakätinen nimikirjoitus. Ennakkotilauksia vastaanotetaan sänkyjä myyvissä liikkeissä. Toimitetaan tilausjärjestyksessa niin kauan kuin sänkyjä riittää." (www.kysymuseolta/urheilumuseo)
Kataviston Keijo Nummesta oli kuulemma hakenut kuorma-autollaan lastin näitä ”olympiahetekoja”. Näitä saattaa lähitienoon vinteiltä muutama muukin löytyä.
Helsingin olympialaisten urheilijat nukkuivat Käpylän kisakylässä Joutjärven Jovi-tuotteen huvilasängyissä malli nro 30, joita sittemmin myös olympiahetekoiksi alettiin kutsua, ja joita myytiin kisakylän purkamisen jälkeen lehti-ilmoituksilla ympäri Suomea.
finna.fi
Oman olympiakokemukseni sain Los Angelesin kisoista 1984. Luonnollisesti juokseminen ja pääsy finaaliin täpötäydellä Coliseumin stadionilla oli upea elämys, mutta päällimmäisinä muistoina minullakin ovat elämä ja kommellukset kisakylässä ja erilaiset eri lajien persoonat joukkueessa.
Jenkeissä olympiaurheilijan status on erittäin arvostettu. Ollessani tavaratalossa ostoksilla eräs nainen huomasi kaulassani riippuvan kisapassin ja kysyi, olenko kisoissa urheilijana. Kuultuaan, että olen tosiaan olympialaisissa urheilemassa, innostui hän valtavasti. ”She’s an olympic athlete!” hän mainosti kaikille paikalla olleille. Ympärilleni kertyi joukko, joka katsoi minua ihaillen ja huokaili kuinka ”great” juttu oli.
Helinä Marjamaan kanssa Disneylandissa Los Angelesin olympiareissulla 1984.
Suomessa olympiastatus on korkea vain, jos olet menestynyt olympiaurheilija. Se, että olet päässyt kisoihin, on oikeastaan vain painolasti, jos kisat eivät suju. Silloin olet vain halveksittu ”kisaturisti”.
Historian aikana kaikissa olympiakisoissa Suomea edustaneita urheilijoita on Olympiakomitean viestintäjohtajan Mika Norosen mukaan yhteensä 2483. Lotossa päävoiton voittaneitakin on yli 3 000, joten kai se olympiaurheilijan status on sittenkin aika great.