Blogi
Vilma
 
Ketola
Heippa! Täällä kirjoittelee juuri lukionsa päättänyt 19-vuotias euralainen. Vapaa-aikani kuluu suurimmaksi osaksi leivonnan ja ruuanlaiton parissa. Tykkään yhdistellä erilaisia makuja ja kokeilla uusia reseptejä. Blogiini jaan herkullisia ja varmasti hyväksi todettuja reseptejä ja vinkkejä leivontaan liittyen. Maukkaita lukuhetkiä!
13.4.2021 15.55

Herkkuja Vilman tapaan: mansikkakakku vaahto­kark­ki­pääl­li­sellä

Perinteinen mansik­ka­ker­ma­kakku on monen suosik­ki­lei­von­nainen. Uudenlaisen vivahteen saat tekemällä täytteeksi raikkaan mansikkamoussen.

So­pi­vas­ti ma­keut­ta kak­kuun tuo vaah­to­kark­ki­kuor­ru­te, joka var­mas­ti hur­maa jo­kai­sen her­kut­te­li­jan!

Poh­ja:

4 ka­nan­mu­naa

so­ke­ria

glu­tee­ni­ton­ta jau­ho­se­os­ta (esim. Sun­nun­tai)

lo­raus va­nil­jau­u­tet­ta

Man­sik­ka­mous­se:

300g koh­mei­sia man­si­koi­ta

2dl vis­pi­ker­maa

1prk (200g) Va­li­on ma­kea man­sik­ka-rah­kaa

2 lii­va­te­leh­teä

0,5dl man­sik­ka­me­hua

Kos­tu­tus:

n. 2dl mai­toa

2tl va­nil­ja­so­ke­ria

Vaah­to­kark­ki­pääl­li­nen:

100g vaah­to­kark­ke­ja

1dl kuo­hu­ker­maa

Voik­ree­mi:

300g voi­ta

n. 4dl to­mu­so­ke­ria

1tl va­nil­jau­u­tet­ta

n. 2rkl kyl­mää vet­tä

1. Val­mis­ta so­ke­ri­kak­ku­poh­ja. Pun­nit­se ri­ko­tut mu­nat ja ker­ro tu­los 0,7:llä. Näin saat las­ket­tua, kuin­ka pal­jon tar­vit­set so­ke­ria ja jau­ho­ja. Pun­nit­se so­ke­ri kul­hoon ja vat­kaa mu­nien kans­sa kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si (vä­hin­tään 10 mi­nuut­tia). Li­sää jouk­koon pun­ni­tut jau­hot sekä va­nil­jau­u­te va­ro­vas­ti nuo­li­jal­la se­koit­ta­en. Kaa­da tai­ki­na voi­del­tuun 22 cm kak­ku­vuo­kaan. Pais­ta 175 as­tei­ses­sa uu­nis­sa ala­ta­sol­la noin 40 mi­nuut­tia uu­nin te­hos­ta riip­pu­en. Ku­moa kak­ku ja an­na poh­jan jääh­tyä.

2. Val­mis­ta man­sik­ka­mous­se. So­seu­ta koh­mei­set man­si­kat haa­ru­kal­la. Lai­ta lii­va­te­leh­det li­ko­a­maan kyl­mään ve­teen. Vat­kaa ker­ma kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si. Yh­dis­tä vaah­do­tet­tu ker­ma ja man­sik­ka­rah­ka. Kie­hau­ta man­sik­ka­me­hu kat­ti­las­sa ja se­koi­ta sii­hen kui­vak­si pu­ris­te­tut lii­va­te­leh­det. Kaa­da lii­va­te­se­os ohu­e­na nau­ha­na ker­ma-rah­kan se­kaan hy­vin se­koit­ta­en. Li­sää mous­seen vie­lä so­seu­te­tut man­si­kat.

3. Leik­kaa kak­ku­poh­ja kah­teen tai kol­meen osaan, riip­pu­en sii­tä ha­lu­at­ko yh­den pak­sun vai kak­si ohu­em­paa täy­te­vä­liä. Suo­sit­te­len ko­ko­a­maan ka­kun kak­ku­pah­vin pääl­le ja ir­to­poh­ja­vuo­an si­säl­le. Kos­tu­ta ka­kun poh­ja va­nil­ja­so­ke­ril­la maus­te­tul­la mai­dol­la. Kak­ku on so­pi­van kos­tea kun se tun­tuu sor­mil­la ke­vy­es­ti pai­net­ta­es­sa hie­man pe­su­sie­ni­mäi­sel­tä. Kos­tu­ta eri­tyi­ses­ti ka­kun reu­nat hy­vin. Kaa­da man­sik­ka­täy­te kak­ku­poh­jan pääl­le ja le­vi­tä ta­sai­sek­si. Jos ha­lu­at kak­si täy­te­vä­liä, lai­ta man­sik­ka­täyt­tees­tä vain puo­let poh­jan pääl­le. Tä­män jäl­keen lai­ta man­sik­ka­täyt­teen pääl­le ka­kun kes­kim­mäi­nen osa ja tois­ta sama uu­del­leen. Kos­tu­ta myös hie­man täyt­teen pääl­le tu­le­vaa kak­ku­poh­jaa. Pei­tä kak­ku ja nos­ta jää­kaap­piin mie­lui­ten yön yli.

4. Val­mis­ta vaah­to­kark­ki­kuor­ru­te. Kuu­men­na ker­ma kat­ti­las­sa kie­hu­vak­si. Älä kui­ten­kaan kei­tä. Siir­rä kat­ti­la pois lie­del­tä ja li­sää jouk­koon vaah­to­kar­kit. An­na vaah­to­kark­kien het­ki su­laa ja se­koit­te­le ta­sai­sek­si. Jos vaah­to­kar­kit ei­vät sula ker­man jouk­koon, voit kuu­men­taa se­os­ta vie­lä hie­man. Jos kuor­ru­te tun­tuu lii­an pak­sul­ta, voit li­sä­tä se­kaan vie­lä hie­man ker­maa. Jos taas hie­man lii­an löy­säl­tä, voit li­sä­tä hie­man vaah­to­kark­ke­ja. An­na kuor­rut­teen jääh­tyä huo­neen­läm­mös­sä.

5. Val­mis­ta voik­ree­mi. Vat­kaa peh­meä voi, to­mu­so­ke­ri ja va­nil­jau­u­te kuoh­ke­ak­si. Li­sää tar­vit­ta­es­sa hie­man kyl­mää vet­tä, saa­dak­se­si kree­mis­tä hie­man peh­me­äm­pää ja hel­pom­min kä­si­tel­tä­vää.

6. Ir­ro­ta kak­ku ir­to­poh­ja­vuo­as­ta. Le­vi­tä ka­kun pin­taan ta­sai­nen ker­ros voik­ree­miä. Kuu­man pa­let­ti­veit­sen avul­la saat hel­pos­ti kree­min pin­nan ta­sai­sek­si. Lai­ta kree­mi­tet­ty kak­ku jää­kaap­piin het­kek­si ko­vet­tu­maan. Kun kak­ku on het­ken ko­vet­tu­nut, le­vi­tä jääh­ty­nyt vaah­to­kark­ki­kuor­ru­te ka­kun pääl­le. Voit le­vit­tää kuor­rut­teen vain ka­kun pääl­le tai vaih­to­eh­toi­ses­ti an­taa kuor­rut­teen va­lua hie­man ka­kun reu­no­ja pit­kin. Ko­ris­te­le kak­ku mie­lei­sek­si ja nau­ti!

Ota kantaa

Näköislehti

Instagram

Instagram