Vilma Ketola
Uunijuustokakun jäähdyttämisessä ei kannata hoppuilla, sillä kakku on parhaimmillaan kun se on saanut vetäytyä vähintään yön yli jääkaapissa. Tämä kakku sai joukkoonsa reilusti kirpeää sitruunaa, joka maistuu ihanalta tuoreiden, itse poimittujen marjojen kanssa. Kakusta saa myös helposti gluteenittoman, korvaamalla pohjan digestive-keksit gluteenittomilla kekseillä.
Pohja:
150g digestive-keksejä
60g voita
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1,5 dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1 prk (150 g) ranskankermaa
2 prk (200 g/prk) sitruunarahkaa esimerkiksi Valio
yhden sitruunan mehu ja kuori
Koristelu:
Reilusti tuoreita marjoja esimerkiksi vadelmia sekä pensasmustikoita
1. Valmista pohja. Hienonna tai murskaa keksit. Sulata voi ja lisää se keksimurun sekaan. Sekoita voisula ja keksimurut hyvin sekaisin. Vuoraa halkaisijaltaan 22–24 cm oleva irtopohjavuoka ja vuoraa se leivinpaperilla, ettei rasva pääse valumaan reunojen välistä uunin pohjalle. Painele keksimuru vuoan pohjalle ja levitä halutessasi myös hieman reunoille. Laita pohja jääkaappiin täytteenteon ajaksi.
2. Valmista täyte. Sekoita tuorejuusto ja sokerit kulhossa tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää seuraavaksi ranskankerma, sitruunarahka sekä sitruunan mehu. Raasta joukkoon vielä sitruunan kuori. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti. Kakun keskiosa saa jäädä tässä kohtaa vielä hieman löysäksi. Anna kakun jäähtyä kunnolla vuoassa ja siirrä hyvin jäähtynyt vuoka jääkaappiin. Anna kakun vielä vetäytyä jääkaapissa yön yli.
3. Irroita kakku vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle. Koristele kakku tuoreilla marjoilla.
-Vilma
Vilma Ketola