Maatilan rakennukset ja konekanta vaativat suuria investointeja.
Raita Markula
”Maanviljely on helppoa, senkun keväällä kylvät ja syksyllä korjaat ja muuten nostat tukia”, ”siellä ne vaan leikkii söpöjen eläinten kanssa, eikö voisi tehdä jotain oikeita töitäkin eikä vain ostella kampoja tukirahoilla”, ”eihän nuo tuommoiset ole edes oikeita lehmiä”. Varsinkin pienviljelijät ja harvinaisempien eläinrotujen harrastajat saavat usein kuulla olevansa vain harrastelijoita ja loisivansa EU-tukirahoilla.
Maataloustuet tuntuvat muutenkin herättävän keskustelua, välillä kiivastakin sellaista, ei-viljelevän kansanosan keskuudessa. On toki totta, että monissa maissa, vaikkapa Uudessa-Seelannissa, viljelijät eivät saa mitään tukia, ja elinkeino on silti voimissaan. Ennen kuin kukaan lähtee kuitenkaan tämän perusteella tuomitsemaan suomalaisia viljelijöitä laiskoiksi tai rahanahneiksi, on syytä pohtia hetki näiden maiden olosuhteiden ja kulttuurien eroja.
Ensinnäkin, Uudessa-Seelannissa leudompi ilmasto (ja sallivampi asenneilmapiiri) mahdollistaa eläinten pidon ulkona, ilman navettoja tai muita karjasuojia. Talvirehuakaan ei tarvitse tehdä niin suuria määriä, kun ulkoa löytyy aina vähän jotain nypeksittävää. Eläinmäärät ovat suurempia, sillä asumatonta, laidunnuskäyttöön sopivaa kukkulamaisemaa riittää silmänkantamattomiin.
Varsinainen kasvinviljely on mahdollista vain muutamilla alueilla, joten valtavat ylänköalueet ovat karjalaumojen käytössä. Nämä tekijät yhdessä mahdollistavat moninkertaisesti suuremman tuotannon: siinä missä suomalaisella tilalla on yleensä alle sata lypsylehmää, uusiseelantilaiselle tuhatkaan päätä ei ole vielä erityisen suuri karja. Niinpä uusiseelantilaisten maanviljelijöiden on hiukkasen helpompi tehdä työstään kannattavaa kuin suomalaisten virkaveljiensä ja – sisariensa.
Miten sitten määritellään, kuka on ”oikea maanviljelijä” ja ansaitsee tukensa?
Laiskoja suomalaiset viljelijät eivät ainakaan ole. Kuten jo aiemmin olen maininnut, viljely on kovaa työtä johon liittyy paitsi varsinaisen fyysinen ahkerointi, niin myös valtava, kulissien takana tapahtuva paperimylläkkä ja henkinen paine. Tämän lisäksi suuri osa viljelijöistä tekee jotain muuta työtä viljelyn ohella. Maatilamatkailu tai tuotteiden jalostus ja myynti omassa tilamyymälässä ovat toki ilmeisiä lisätulon lähteitä, mutta moni käy myös ihan tavallisessa päivätyössä tai pyörittää jonkin muun alan yritystä. Siitä huolimatta tukiraha tulee tarpeeseen, sillä maatila vaatii lähes jatkuvasti investointeja ja korjauksia, ja viljelijän perheen on kuitenkin syötävä, ja viljelijöidenkin lapset haluavat harrastaa. Tukien poistaminen sivutoimisilta viljelijöiltä tekisi koko touhun kannattamattomaksi monen kohdalla.
"Menisitkö sanomaan tälle jätkälle että hän ei ole oikea nauta?"
Miten sitten määritellään, kuka on ”oikea maanviljelijä” ja ansaitsee tukensa? Maaseudun Tulevaisuudessa oli aiheesta mainio kolumni (löydät sen täältä), joka herätti ajatuksia ja oli osatekijänä tämän tekstin syntyyn. Oma mielipiteeni on, että maataloustuet ovat vähän kuin kerran vuodessa saatava palkka, jonka määrän tulisi riippua vain ja ainoastaan tehdyn työn ja viljelyalan määrästä, ei siitä tekeekö muuta työtä. Eihän muillekaan kahta työtä tekeville makseta vähemmän palkkaa vedoten siihen että kyseinen henkilö saa rahaa muualtakin. Itse olisin ainakin aika pahalla tuulella, jos näistä teksteistä saamani palkkio poistettaisiin, koska minulla on toinenkin työ.
Palatakseni lopuksi alkuperäiseen aiheeseen, haluaisin muistuttaa, että saadakseen realistisen kuvan maataloudesta, tai mistä tahansa ammatista tai aiheesta, kannattaa seurata laajasti eri medioita, sillä erilaisilla julkaisijoilla on monesti hyvin erilaiset taustat ja pyrkimykset. Jyrkkiä mielipiteitä ei kannata muodostaa ennen kuin on tutustunut kaikkien osapuolten näkökantoihin ja mieluusti vielä nähnyt itse omin silmin, mistä on kyse.