Juhannusyönä voi metsässä kohdata haltijan...
Riikka Palonen
Normaalisti ”Into The Wild” kokoaa tuhansia luonnosta ja luonnonmukaisesta elämästä kiinnostuneita ihmisiä juhlimaan kesäpäivänseisausta maailmanmusiikin, tarinankerronnan, työpajojen, puheiden, kuorolaulun, joogan, jousiammunnan, puuveiston ynnä muun kaikenlaisen kivan ympärille. Tänä vuonna, Britannian kärsiessä todella koronaviruksen kourissa, festivaali rakennettiin facebookin välityksellä nimellä ”Wonderland”.
Festivaalijärjestäjät toivoivat tarinoita yhteiselämästä villin luonnon kanssa. Niinpä päätin kertoa eräästä rakkaimmasta kukkasestani, ja samalla pääsin pohtimaan vähän laajempiakin elämän arvoja.
Lähetys tehtiin zoom-ohjelmalla suorana maailman verkkoon, meitä oli minun sessiossani kuusi tarinankertojaa, minä ja viisi brittiä. Halusin lähettää omani metsästä, niinpä askartelin sarvet päähäni ja kamerajalusta kainalossa painelin hyttysten seuraksi jännittämään, kestääkö nettiyhteys Köyliön metsistä…
Juhannusyön taikaa
Riikka Palonen
Kuulijakunta koostui luultavasti paljolti lapsiperheistä, niinpä kerroin metsänhaltijan hahmossa heille, miten helposti ahneus iskee ihmiseen, ja miten suuren viisauden valkolehdokit voivat meille opettaa. Ahneus kuulostaa asialta, joka vaivaa vain rikkaita ihmisiä, jotka hamuavat aina vain lisää rikkauksia – mutta se ei ole koko totuus. Ahneus on pohjimmiltaan omistamisen halua, ja siihen syyllistymmekin sitten jo kaikki. Jos on jotain kivaa tai hyvää – eikö tule helposti mieleen, että tuon asian haluan viedä kotiin, omaksi?
Valkolehdokin luokse vieraisille
Riikka Palonen
Valkolehdokit kukkivat juuri tässä juhannuksen tienoilla. Henkilökohtaisesti en juuri mitenkään juhli juhannusta, mutta yksi hiljainen traditio minulla on – mennä juhannusyönä metsään nuuhkimaan valkolehdokkeja. Nimittäin ne ovat siitä ovelia kukkia, että ne tuoksuvat vain öisin – mutta sitten ne kyllä tosissaan tuoksuvat, aromi on lumoava ja taianomainen. Toinen jännittävä piirre on, että suomalaisen kesäyön himmeässä valossa näyttää aivan siltä, että lehdokin kukinnot hohtaisivat omaa valoaan.
Siinä hän on!
Riikka Palonen
Ja tässä piilee se valkolehdokkien opetus: jos poimit lehdokit itsellesi ja viet ne kotiin, ne eivät tuoksu eivätkä hehku. (äläkä edes yritä – ne ovat rauhoitettuja!) Ainoa tapa nauttia valkolehdokin uskomattomasta kauneudesta onkin siis vaeltaa ihailemaan niitä niiden luonnollisille kasvupaikoille. Siksi halusinkin tehdä tarinalähetykseni suorana metsästä – istuin maassa yhden kukkavanan vieressä joten saatoin näyttää sen maailmalle poimimatta sitä.
Jotenkin tämä ajatus on kytköksissä toiseen lempiteemaani, nimittäin haltioitumisen taitoon. Jos osaisimme pysähtyä ihailemaan ja nauttimaan pienistä asioista ja pienistä hetkistä juuri silloin, kun ne osuvat kohdalle – ehkä se taito toisi elämäämme sisäistä hymyä. Ja ihmiset, joilla on sisällään hymy, eivät tarvitse niin paljoa ulkoisia asioita, ei niin paljoa omistamista. Valkolehdokit ovat ja kasvavat tuolla metsässä, me saamme kunnioittavasti käydä ihailemassa niitä siellä, mutta kun emme yritä omistaa niitä ja poimia kotiin omaksi, jäävät ne sinne metsään monen muun kulkijan iloksi. Kaikille riittää, kun kukaan ei päätä omistaa, ja kaikki ymmärtävät kunnioittaa.
Muutama vuosi sitten kirjoitin valkolehdokeille runon, laitetaanpa se tähän, kaikille luettavaksi:
Haltiakuningatar, töppöset jaloissaan
käy niityl´yötä juhlimaan
ja lyhdyt lehdon valaisee
ja tuoksut huumaa, hemaisee
vaan varo, sielu kuolevan
on unta lempi haltian...
Kauneimmillaan kasvavana
Riikka Palonen