Kylän keskusta ystävieni kotisaarella.
Riikka Palonen
Tänä viikonloppuna minun piti olla Saksassa tiirailemassa lupaavia nuoria sonnipoikia ja ahmimassa parsaa, joka on juuri nyt parhaimmillaan saksalaisilla pelloilla. No, ehkä ensi vuonna parsasesongin aikaan tilanne on toinen!
Tuossa sananlaskussa piilee kyllä suurempikin viisaus. Minusta se tarkoittaa, että iän myötä sitä (yleensä) ihminen vähän rauhoittuu, ei ainoastaan fyysisesti, vaan ennen kaikkea mieleltään. Ei tarvitse juosta kaikkien kohkotuksien perässä, eikä myöskään tarvitse ihan välttämättä sanoa sitä viimeistä sanaa jokaiseen asiaan.
Olen aina ollut sitä mieltä, että olen mielelläni väärässä, jos saan kunnon perustelut. Monesti on käynyt niin, että kun antaa jossakin periksi ja myöntää vailla katkeruutta ja selittelyä olevansa väärässä, voikin katsoa asiaa hilpeästi uudelta kantilta, ja jos on ennakkoluuloton ja utelias, voi yllättäen löytää aivan uusia mausteita elämäänsä.
Itselleni on käynyt näin älypuhelimien ja sosiaalisen median kanssa. Aijai kuinka änkyröin ja vastustin, että kyllä sähköposti pöytäkoneella ja puhelin taskussa on jo ihan riittävää kommunikointia. Tytär osti itselleen älypuhelimen paljon ennen minua – no osaltaan syy oli myös silmitön nuukuuteni – niin kauan kuin vanhassa kapulassa henki pihisi, jurnutin sen kanssa.
Mutta eräänä päivänä se tuli tiensä päähän, ja päätin kokeilla elämää älyluurin kanssa. Ostin yksinkertaisimman traktorimallin ja sanoin sille, että ole ystävällinen ja todista minulle, että olen väärässä…
Olin kyllä jo vähän aikaisemmin joutunut myöntämään, että jollekin jossakin älypuhelin on todella hyvä. Kävin nimittäin 2015 katsomassa, taas vaihteeksi, lupaavia nuoria sonnipoikia – sillä kertaa Lewisin saarella Ulko-Hebrideillä. Nämä saarethan sijaitsevat Skotlannin länsirannalla, Atlantin kainalossa, sieltä jos lähtee soutamaan saakin soutaa kauan, koska seuraava pysäkki on New York.
Olen käynyt näillä puuttomilla saarilla jo kolme kertaa, niiden karuus puhuttelee jotakin minussa, ja historia ja tarinat oikein huokuvat maasta. Meri ja taivas ovat aina läsnä.
Ulko-Hebridien jylhyyttä.
Riikka Palonen
Siellä Lewisin saarella olin yötä ystäväpariskunnan luona, ja näin toden teolla, miten älypuhelin toimii parhaimmillaan. Heillä on hyvin pieni tila hyvin pienessä kylässä – ja pariskunnan mies on ollut sidottuna pyörätuoliin jo yli 35 vuotta – hyväkuntoinen liikunnanopettaja ja rugbyn pelaaja oli vain liukastunut uimahallissa ja halvaantunut kaulasta alaspäin. Pariskunta asui onnettomuuden tapahtuessa Glasgow’n kaupungissa, mutta he päättivät sitten muuttaa kotisaarelleen takaisin.
Rakennettiin talo, jossa on täysin esteetön kulku pyörätuolille, ja kun mies sai kuin saikin toisen käsivartensa hieman liikkuvaksi kuntoutuksen avulla, hän opiskeli tietotekniikkaa ja perusti firman, joka internetin välityksellä huolehti saarten koulujen tietoliikenteestä. Sormet eivät toimineet, mutta ranteeseen sidotun apuvälineen avulla hän pystyi käyttämään sekä sähköllä kulkevaa pyörätuoliaan että tietokonettaan.
Vaimo laittoi pienen, mutta huolellisesti valikoidun karjan, ja kun seurasin hänen mukanaan laidunkierroksella, huomasin, että hän kuvasi koko ajan eläimiä, aitoja, laitumia – kaikkea sitä, mitä karjankasvattaja tarkkailee – ja lähetti näitä kuvia miehelleen. Näin mies oli mukana tilan tapahtumissa ja päätöksenteossa aivan kuin hän olisi ollut mukana kierroksilla. Pariskunta ei juuri käynyt missään poissa kotoaan, mutta iltaisin he pitivät yhteyttä ulkomaailmaan ja ihmisiin sosiaalisen median välityksellä.
Laitumet Atlantin kainalossa.
Riikka Palonen
Istuessamme iltaa takkatulen ja viinilasin ääressä myönsin ilolla ja auliisti olleeni väärässä – kyllä tällä teknologialla voidaan saada myös paljon hyvää aikaan. Ystäväni viettivät täysipainoista elämää, jakoivat farmin ilot ja surut, tapasivat ystäviä, ja mies vielä elätti heidät firmallaan.
Nyt tämän koronatilanteen aikana olen saanut todeta itsenikin kohdalla, mitä nämä laitteet parhaimmillaan voivat tarjota. Sen sijaan, että istuisin ypöyksin kotona ja murehtisin, miten peruutettu kesä vei koruntekijältä ja tarinankertojalta kaikki tienaamistilaisuudet ja sosiaalisen kanssakäymisen, olenkin päätynyt puuhaamaan netissä kansainvälisessä tarinankertojien porukassa.
Viime maanantaina kerroin älykännykälleni tarinan lehmästäni Seonaidista ja siitä, mitä jännää tapahtui metsässä sen ensimmäisen vasikan syntymähetkellä – ja tänään tätä kirjoittaessani videoni näyttölaskurissa on yli 570 katselukertaa. Ihmiset ympäri koko maapallon ovat jännittäneet kanssani laitumen laidalla, että miten sen köyliöläisen hiehon poikiminen meni ja mitä siellä metsässä oli… ja samalla olen saanut kuvailla maailman kansalaisille, millaista kauneutta kätkeytyy yksinkertaiseen elämään pienessä maaseutukylässä pienessä Suomessa.
Tämän lehmän ja vasikan tarina leviää nyt maailmalla!
Riikka Palonen
Jos en olisi myöntänyt itselleni olleeni väärässä älylaitteiden suhteen, tätäkään uutta väriraitaa elämäni räsymattoon ei olisi syntynyt.
Jos haluat kuulla sen lehmätarinan, se löytyy osoitteesta https://worldstorytellingcafe.com/riikka-palonen/
Samalta sivustolta löytyy tarinoita ympäri maailmaa – erinomaista kuullunymmärrysharjoitusta vaikkapa kotona opiskeleville koululaisille!