Rautakautinen asumus crannog on pyöreä ja kookas maja.
Minunkin varpaani viihtyvät parhaiten ilman kenkiä. Hobitti kun olen, varpaani ovat leveät ja pyöreät, no jaah, ehkä vähän karvaisetkin – eivätkä halua sulloutua kapeisiin kapseleihin. Multa, ruoho ja sammal tuntuvat mukavilta jalan alla. Koska olen kuitenkin nössömpi kuin tuo englantilainen partaveijari, käytän kylillä ja turuilla kenkiä, mutta hoo ja hii, paljasjalkakenkiä, leveälestisiä ja ohutpohjaisia läpsyköitä, joilla jalkani saavat hyvän tuntuman Äiti Maan pinnasta – mutta ihan kaikki piikit ja ihmisten jättämät roskat eivät rassaa jalkapohjia.
Jatkan kävelylenkkiäni ja pohdiskelen, miksi paljasjalkailu tuntuu niin mukavalta. Varmaan jokaisella paljasjalkaisella on omat syynsä, itselläni ehkä suurin vaikuttaja on Kuulumisen Tarve. Ihminen on laumaotus, haluamme kuulua johonkin. Itselläni ei ole sukua suurta eikä komiata klaania, ei ihmisten joukossa. Mutta hiljaisilla vaelluksillani maailman poluilla olen huomannut, että olen maalainen, maan kansalainen, maahinen. Jo pelkkä ulkoilmassa oleskelu tuntuu kotoisalta, ja jos tosiaan saan upottaa varpaani sammalikkoon tunnen kuuluvani johonkin: Äiti Maan jengiin. Samaa sakkia puiden ja oravien kanssa.
Ihmisten porukoissa tunnen aika usein itseni ulkopuoliseksi, mutta aina joskus kolahtaa. Viimeksi näin kävi tällä samaisella syysreissulla, kun olin Skotlannissa tarinankertojaporukoissa. Ystäväni järjestivät pienen tapahtuman ulkoilmamuseon alueella Kenmoren kylässä. Sinne on rakennettu alueen historiallisten löytöjen pohjalta rautakautinen asumus crannog, pyöreä, kookas maja keikkumassa puisten paalujen nokassa veden päällä. Rakennelmassa on korkealle kohoava, suippo kaislakatto ja ovelle johtaa nitisevä ja natiseva, laiturimainen silta. Vastarannalla kohoaa vuori, jolla talven noita Cailleach oli juuri lypsänyt vuohensa ja roiskinut valkoista vaahtoa huippujen peitoksi ensimmäistä kertaa tänä syksynä.
Lumihuippuinen maisema syksyn hämyssä.
Majan keskellä oli savesta muovattu tulisija, ympärillään lämpöisiä lampaantaljoja istuinpaikoiksi, lattia oli pehmustettu kuivilla saniaisilla ja kanervilla. Muutamia ihmisiä kerääntyi paikalle ja asettui tulen äärelle, ovet suljettiin.
Kukaan ei sanonut hetkeen mitään. Tuli ritisi, liekit lepattivat, koko rakennus heilui hieman paalujen nokassa. Aaltojen lempeä laulu kuului alapuolelta, ja vuorien tuuli humisi hiljaa majan kaislakaton väleissä. Ilma oli pakkasyön jäljiltä kuulasta, mutta taljojen päällä nuotion loisteessa oli lämmin olla. Siinä hetkessä olin täydellisen onnellinen. Kaikki oli oikein, kaikki rakkaani olivat läsnä – tuuli, vesi, maa ja tuli – ja minä itse yhtenä pienenä osasena tätä maailmankaikkeutta. Siinä ja silloin.
Sitten ystäväni otti esiin harppunsa ja lauloi ikivanhan kelttiläisen siunauksen, ja toinen ystävä kertoi tarinan esi-isien ajasta, jolloin ihmiset ja eläimet olivat veljiä. Kertomusten päätyttyä kaipasin vain yhtä asiaa: huopaa, johon olisin voinut kääriytyä majan kanervalattialle – olisin voinut nukkua ja uneksia ja kadota puhuvien kettujen aikaan.
Tätä miettiessäni olin taas kävellyt ties minne. Takaani kuului pehmeiden askelien ääni, ja se sama paljasvarpainen veikko hölkkäsi ohitseni, heilautti iloisesti kättään ja huikkasi hyvät iltapäivät.
Hän oli tainnut huomata kenkäni, ja tiesi, että me kuuluimme samaan sukuun, paljasjalkaisten klaaniin.