Tekoäly voi auttaa päätöksenteossa, mutta koneista ei vielä – jos koskaan – ole poliitikkojen korvaajaksi. Robotteja ei valtuustosalissa näy, ei tosin enää paperipinkkojakaan.
Matti Laine
Kysymys pompsahti mieleen lukiessani juttua siitä, voiko tekoäly eli siis kone tehdä tulevaisuudessa poliittisia päätöksiä. Olisi se huimaa, jos älykone miettisi Hinnerjoen katuvaloja, Souppaan risteyksen maakauppoja tai Euran yhteiskoulun pihan katoshankintaa. Vallan jännittävää olisi ollut nähdä tekoälyn kanta taannoiseen kuntaliitoshankkeeseen.
Kyllähän kone voisi noita miettiä ja tuottaa paljon tietoa päätöksenteon pohjaksi. Ei se oikeastaan ole edes huimaa, vaan ihan järkevää. Nykyaikana kun tuota tietoa on tarjolla niin paljon, että älykäskään ihminen ei tahdo kaikkea omaksua. Tiedon kerääminen eri lähteistä on ihmisvoimin älyttömän raskasta puuhaa. Kone laskee ja yhdistää asioita nanosekunneissa.
Oikeastaan huimaksi asian tekee vasta se, jos koneen annetaan myös tehdä päätöksiä. Vasta silloin tekoäly todella tekisi politiikkaa. Jos valtuustosalissa istuisi vielä robottien sijasta ihmisiä eli poliitikkoja, olisi mukavaa sanoa päätöstä kritisoiville: Enhän minä, mutta se kone. Jos annettaisiin koko homma koneälylle, äänestämisen sijasta kone valitsisi kuntalaisista parhaat päättäjät. Meistä on jo nyt verkossa tietoa enemmän kuin osaamme aavistaa. Siihen kun lisättäisiin kansakoulun viidennen luokan kevättodistus, niin kone olisi valmis hoitamaan vaalit. Vaalikoneet ovat kai jo pikkuaskel tähän suuntaan.
Joka tapauksessa tekoälyä tullaan käyttämään yhä laajemmin ja monilla elämänalueilla. Äskettäin Eurassa vieraillut MTV-Uutisten päätoimittaja Tomi Einonen kertoi, että robotit kirjoittavat jo juttuja tiedotusvälineisiin. Ehkä teksti ei ole kovin värikästä, mutta Einosen mukaan on mahdotonta erottaa ihmisen ja robotin tekemät jutut. On mahdollista, että esimerkiksi jääkiekko-ottelusta kone väsää suitsait selostuksen päivän lehteen. Kohdallaan ovat maalit ja jäähyt. Olisi varmaan mahdollista, että robotti kirjoittaisi jopa erilliset tarinat Lukon ja Ässien näkövinkkelistä. Ehkä kirjoittaakin?
Kun datapilvistä tullaan alas maankamaralle, niin poliittinen päätöksenteko säilyy vielä ihmisillä. Toistaiseksi tekoäly on vain entistä kehittyneempi tietokone, joka antaa mahtavat mahdollisuudet koota tietoja päätöksenteon pohjaksi. Sen sijaan se ei pysty lisäämään päätöksentekoon tunteita, moraalia ja tahtotiloja. Politiikassa silloin tällöin tehdään päätöksiä savikkolaisen sananparren mukaan: Ko järki loppuu, ni mennään periaatteisiin.
Näin me ajattelemme NYKYTIEDON mukaan. Ihmispolo kun on armottoman huono ennustamaan teknistä kehitystä. Klassinen esimerkki on Kehruu-Jennyn keksiminen 1700-luvulla. James Hargreaves oli saanut aikaan koneen, joka kehräsi peräti kahdeksaa lankaa samanaikaisesti. No tästähän jotkut raivostuivat niin että moukaroivat kyseisiä ”robotteja” alkutekijöihinsä.