Elämäni mullistui lokakuussa, kun sain esikoiseni, pienen tyttövauvan. Juhannuksen alla jään hoitamaan häntä pariksi kuukaudeksi yrittäjäpuolisoni palatessa kesäsesongin ajaksi töihin putiikilleen Vanhassa Raumassa. Odotan vanhempainvapaata, sillä hektisessä arjessa aika lapsen kanssa jää väkisin vähiin: aamulla moikataan ja vaihdetaan ehkä nopeasti vaippa, illalla leikitään hetki ennen iltapuuroa ja nukkumaan menoa.
Tilastollisesti olen vähemmistöä: vain aniharva isä jakaa vanhempainvapaita äidin kanssa. Monelle riittää muutama isyysvapaapäivä lapsen syntymän aikaan. Tulevaisuudessa tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä vanhempainvapaiden kestoa ollaan pidentämässä ja samalla isien kiintiöitä kasvattamassa. Uudistus on hyvä, jos se vahvistaa isien suhteita lapsiinsa, joskin päätösvalta perhevapaiden käyttämisestä olisi mielestäni syytä säilyttää perheillä.
Isien vähäisen perhevapaiden käyttämisen taustalla on monia syitä. Perheen tulojen kannalta voi olla järkevintä, että kotona on vain äiti. Miehet myös pitävät usein itseään korvaamattomina töissään. Itselläni tällaista harhaa ei ole, mutta silti tuntui vaikealta ottaa puheeksi työpaikalla, että jäisin hetkeksi kotiin hoitamaan lasta. Miksi? Koska niin ei ole ollut tapana tehdä.
Omalla työpaikallani asia otettiin vastaan hyvin, mutta tiedän, ettei tilanne ole sama kaikkialla. Osin se on ymmärrettävääkin: vaikka työnantaja ei joudu osallistumaan vanhempainvapaan kustannuksiin, voi tuuraajan löytäminen aiheuttaa päänvaivaa. Naisvaltaisilla aloilla tämä on ollut arkipäivää jo pitkään. Koko yhteiskunnan etu kuitenkin on, että perheet voivat tehdä omiin elämäntilanteisiinsa sopivia ratkaisuja. Ehkä niitä lapsiakin silloin hankitaan enemmän?
Vanhempainvapaalle on mukava jäädä, sillä tiedän, että meillä on tänäkin kesänä taas hyvät kesätoimittajat. Mitä sitten odotan kesältä? Ajatuksissani on välillä yhteinen jalkapallon EM-kisakatsomo leikkimatolla, mutta tyttärelläni taitaa olla muita suunnitelmia: ryömimisen aloittaminen on meillä enää ajan kysymys, ja isälle voikin tulla kiireinen kesä. Urheilukisoja järjestetään kuitenkin joka vuosi.