Kahvin lataaja on valmistellut jääkaappiin komean kaakun, perinteisen, totta kai. Vain kerma ja krumeluurit uupuvat, mutta niissäpä eivät pienet nokat kauaa tuhise. Suit sait vain, ja vaahtoa jäi vielä ylitsekin!
Leivän, erityispäivän kunniaksi ranskalaisen sellaisen, päälle käy tänä pyhäaamuna vain Kivikylän kinkku. Palvattu, salvattu, saunottu, paperikääreistä. Vähän kurkkua, oho, paksuja viipaleita tuli, ei haittaa. Sinne piiloutuvat kuitenkin juuston alle. Vähän niin kuin kakunkoristerusinat piiloutuvat suklaakuorrutukseen, eivätkä sitten ole enää rusinoita, vaan osa karamellia.
Onnekkaat rusinat.
90-luvulla joku muukin kuin äiti komensi euralaisia isiä, monen kaverinkin, oikein kovasti ja joka paikkaan. Kävivät suurissa satamissa suurissa kaupungeissa, suuressa maailmassakin joskus. Porukalla lähtivät sunnuntaina, torstaina tulivat kotiin. Torstai oli viikon paras päivä: tuli suklaarusina-aski, tuli isä.
Sittemmin monet laivat, ainakin isoimmat, purjehtivat kotisatamista suurempiin. Vähän niin kuin isommat lapsetkin tekevät. Silloin isät hyppäävät laivoista, avokonttoreista, koulutyömailta, kukin mistäkin, muuttoautojen ratteihin ja ajavat sinne, minne isojen lasten sormi osoittaa. Astuvat ensimmäisinä isojen lasten ensimmäisten omien kynnysmattojen yli. Sanovat, että kyllä et ole enää ihan lapsi, vaikka aina oletkin. Kyllä sinä pärjäät.
Ja jos välillä ei, ei haittaa. Isän auto on jälleen ensimmäisenä paikalla.
Kakkupalasen ja ranskanleivän viereen tarjottimelle asettuu somasti kahvikuppi. Kaksi sokeria, loraus maitoa. Oman huoneen saloissa tuntikausia valmistellut onnentoivotukset ovat vuosien varrella vähitellen vaihtuneet kiireessä kynäillyiksi valmistavaraksi. Aina ei ehtinyt edes sitä, mutta sentään soittaa:
Kiitos teistä, isät.